Hae
Hannamaria

147 – ikuisuusprojekti: akne – the good and the bad

Tämän kevään blogissa valloilla ollut puheenaihe on ollut kukoistava akne. Tällä hetkellä naama on jo hiukan parantunut siitä mitä se kuurin alkaessa oli (sietääkin, onhan kuurin aloittamisesta jo parisen kuukautta). On käyty läpi niin ihon aikaisemmat vaiheet, kuurin aloitusnassu ja ylipäätään kerrottu kuurista hiukan. Nämä kaikki aiheen postaukset löydät tunnisteen ’Hanna’ alta tuolta sivupalkista.

Tällä kertaa ajattelin keskittyä hiukan näihin hoidon huonompiin puoliin. Jos googlaa käyttämäni lääkkeen nimen (Isotretinoin Actavis) löytää kunnon listan mahdollisista sivuvaikutuksista ja rajoituksista milloin kuuria ei saa syödä. Kuurin aikana mm. ei missään nimessä saa tulla raskaaksi, sillä lääke aiheuttaa sikiövaurioita, kuuria ei saa aloittaa jos on maksan vajaatoiminta jne. Koko tuoteselosteen pelotteluineen voitte lukea halutessanne tästä.

Mulle itselleni ei suurinta osaa näistä sivuoireista ole tullut, mutta erityiseti ihon kuivuminen on mulla ollut erittäin paha, varsinkin naamasta ja huulista. Toisaalta on ihanaa ettei iho ole enää öljyinen ja meikit pysyy naamassa, mutta kun toisena vaiheoehtona on hapertuneelta sanomalehden sivulta näyttäminen, ei se öljyisyys ole niin paha. Tähänkin on viimeinkin löytynyteet oikeat tuotteet, joista kerron toisessa postauksessa. Yllä olevassa kuvassa on työpäivän jälkeen suunympärys, kun on olleet meikit naamassa koko päivän. Auts.

Myöskin kämmenien kuivuminen ja pienelle punaiselle näpylle vetäminen on ollut erikoista. Joskus se pahenee ja kuivuu todella pahasti, jolloin kirvely on aivan hirveää. Muutaman päivän rasvaa hiukan ahkerammin niin punoitus ja kuivuus on poissa. Ylläolevassa kuvassa punoitus on lievää ja käsi näyttää tältä kun suurin punoitus on kaikonnut, Yleensä punoitus ja näpyt sijoittuu koko kämmenen alueelle ja saattaa jatkua hiukan vielä ranteen ylikin. Tälläiseltä tummentuneelta se näyttää kun kuivuus on melkein kokonaan kadonnut.

Myöskin nenän limakalvot ovat olleet erityisen kuivat, jota ei auta yhtään meneillään oleva siitepölykausi. Samaan syssyyn silmätkin kuivavat päivän aikana näyttöpäätetyön takia, mutta ne on helppo saada taas eloon silmätippojen kanssa. Tällöin vältytään myöskin päänsäryltä jos ollaan tarpeeksi ajoissa. Kuvaa en saanut, mutta arvaatte varmaan jos kuvailen näyttäväni kunnon krapulaveikolta maanantai-aamuna – paitsi että mulla tämä toistuu viikon jokaisena päivänä punoittavien silmieni takia. Fancy!

(kuva)

Tajusin myöskin näitä sivuvaikutuksia uudelleen lukiessani että kyllä, tähän tänä keväänä valloilla olleeseen kärttyilyyn on ollut osasyyllisenä kyseinen lääke. Toki stressi ja muu ärsyttävä arki vaan stimuloi tilannetta entisestään, mutta erityisesti lääkkeen vaikutuksen piikkiin pistän kaikista pikkuasioista hermostumisen jota ei suurimmin määrin ennen ole tapahtunut. Tämän kevään perusteella olisin voinut olla crumpy catin ihmisversio…

Myöskin nivelten ja lihasten särkyä on jonkin verran ollut. Kaaduin tuossa parisen viikkoa takaperin hiukan rankemmin suoraan polvilteni lentopallossa kovaa ja korkealta, jolloin etenkin vasen polvi otti itseensä aika rajusti. Pystyin kuitenkin jatkamaan harkat loppuun ja kävelemään normaalisti, joten ei siinä enempää. Loppuviikko ja seuraava viikko oli yhtä tuskaa, polvet meinasivat monesti pettää alta etenkin lenkin jälkeen. Oli pidettävä pieni tauko lenkeistä (harkoista oli muutenkin pyhien takia tauko) ja polvet parani hyvinkin nopeasti. Alkuaikoina etenkin alaselän kipu oli huomattava, mutta sekin on lieventynyt ja vähitellen kadonnut kuurin edetessä. Niin ja mustelmia etenkin käsiin tuli yhteen aikaan todella herkästi!

Mutta sitten niihin hyviin puoliin! Ylläoleva kuva on otettu kauan ennen kuurin alkua, joten siinä iho vielä kiiltää ja on itse asiassa suhteellisen OK-kunnossa. Mutta kuten jo sanoin, iho on nykyään suhteellisen öljytön ja isoja kipeitä paukamia ei tule enää kovinkaan herkästi. Herkillä iho on, muttei yleensä kovinkaan pahasti. Nyt kun kuivuuskin on saatu kuriin niin meikkiä tarvitsee huomattavasti vähemmän kun ei ole niin paljoa peitettävää.

Myöskin hiuksien pesuväli on pidentynyt huomattavasti, sillä päänahka ei enää rasvoitu samalla tavalla kuin aiemmin; ennen hiukset oli pestävä vähintään joka toinen päivä, nykyään voi mennä 3-4kin päivää ilman pesua jos ei urheilemassa käy. Tässä tilanteessa kyllä täytyy olla monta hyvää hiuspäivää putkeen jolloin ne eivät hapsota mihinkään suuntaan, muuten on kyllä hiukset pestävä jos ne eivät meinaa muuten asettua. Ostinpa tuossa muuten juuri uusia hiustuotteita, mutta niistä asiaa hiukan myöhemmin!

Odotan vain sitä syksyä kun näkee viimeinkin lopputuloksen ja tietää oliko kuurista ollenkaan hyötyä. Toivottavasti akne pysyy poissa kertaheitolla ja jos ei, mulla on pari ässää vielä hihassa joita ei ole tullut kokeiltua. Jos joku haluaa lukea lisää lääkkeen sivuvaikutuksista ja muutenkin lääkkeestä itsestään, löytyy suuret määrät lisäinfoa tämän linkin takaa (PDF) tai vaihtoehtoisesti Terveyskirjastosta.

8 kommenttia

 1. Jiidamanda kirjoitti:

  Ah, niin tuttua kun ne joiden iho on rasvainen haluaisi että olisi kuivempi, ja sit minä jolla on kuivaakin kuivempi hiekkapaperi naama aina talvisin antaisin mitä vain että olisi rasvainen 😀 Niin ja sit vielä se että rasvanaamalle tulee helpommin finnejä, mutta hiekkapaperinaamalle miliumeja. Oi kultainen keskitie kun sen löytäs. Kiva myös kun lääkkeiden mahdolliset sivuvaikutukset on aina ties mitä syöpää ja maksavaurioita 😀 Just luokkaa päänsärkylääkkeet "voivat aiheuttaa päänsärkyä". Mut pakkohan niitten lakisyistä on mainita kaikki mahdolliset.

  Mut ainakin sen sanon et en oo koskaan huomannu sun ihossas vikaa niinkun kouluaikoina ainakaan! Ja mä kyttäilen kaikkien ihoja, en siis sillei OMG TOLLA ON FINNI vaan vertasin aina omaan ihooni että vitsi ku mullaki näyttäs tolta koska kuvittelin olevani joku Freddy Krueger pakkasihottumani kanssa.

  Ainiin ja ps. nenän kuivuminen on ihan kamalan ärsyttävää! 😀 Oon oikeesti ihan ilonen kun ulkona sataa että vähän raitistuu ja kosteutuu ilma. Noin, nyt lopetan.

  jiidamandas.blogspot.fi

 2. Anni Suvisuo kirjoitti:

  Ompa todella kurjaa tollanen, mulla se on vain pientä punotusta poskissa. Tuo on jo inhottavaa :((
  // Anni, Blurry Runner

 3. Hanna Voutilainen kirjoitti:

  Niinpäh 🙂 Mutta eiköhän tämäkin vielä jotenkin selätetä, nyt ainakin vaikuttaa siltä että hiukan alkaa lääkekuuri tehoamaan ja ihon kunto paranee 🙂

 4. Hanna Voutilainen kirjoitti:

  Jep, lakisyyt on ne minkä takia joka ikinen juttu on mainittava. Eikös se jossain lue että 'älä pistä kissaa mikroon' ja vastaavaa ja sekin on todettava koska joku ääliö on sen joskus mennyt tekemään!

  Meikki oli erittäin tehokas apuväline tuon aknen piilottamiseen! Vaikka iho miten punoitti ja finnejä oli, ne sai tosi hyvin meikin kanssa piiloon joten ihmiset jotka ei ihoa olleet nähneet ilman meikkiä eivät varmasti aavistaneet mitään 😀

  Niinpä, muut jaksaa valittaa vesisateesta ja minä mm. siitepölyallergisena oon vaan silleen JES, EN OO TUKOSSA KOKO AIKAA! 😀

 5. Mikko Mäntylä kirjoitti:

  Kuulostaa todella ikäviltä sivuoireilta.

  Itsellä vaikeat iho-ongelmat olen saanut kuriin kokonaan ruokavalion muutoksella, jossa jätin maitotuotteet ja gluteenilliset viljat pois. Välillä sairaalahoitojaksojakin vaatinut atooppinen ihottumani muuttui pitkälti kokonaan oireettomaksi ja viimeiset 6 vuotta mennyt käytännössä myös kokonaan lääkkeettä

 6. Hanna Voutilainen kirjoitti:

  Tässä pari päivää sitten pohdin erään artikkelin luettuani että mitäpä jos se aine johtuukin tuosta gluteenista ja maitotuotteista. Sillä tämä kaikkihan alkoi siellä Espanjassa jossa ruokavalio muuttui aivan täysin ja mukaan tuli paljon maitotuotteita ja etenkin vaaleaa leipää. Pitää ottaa selvää ja katsoa miten se oikeasti vaikuttaa ja haluaako uutta ruokavaliota alkaa toteuttaa jo tässä vaiheessa kuuria vai vasta kuurin jälkeen… Kiitos kommentista!

 7. Päivi kirjoitti:

  Tämä postaus voisi melkeinpä olla minun kirjoittamani, niin samoja juttuja olen käynyt läpi. Mäkin olen ollut tavallista kireämpi ja hermostuneempi, mutta en ole osannut ajatella sen johtuvan lääkkeestä. Toisaalta miksi ei, kyllähän sellaisestakin vaikutuksesta varoiteltiin. 😮

 8. Hanna Voutilainen kirjoitti:

  Hyvä että näistä on jollekin apua. 🙂 Kannattaa tosiaan lukea huolella ne tuoteselosteet lävitse, sillä niiden avulla voi helposti selittämättömätkin asiat ja oireet selvitä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *