Hae
Hannamaria

486 – Siveltimien puhdistuksen ABC

On jo pidemmän aikaa ollut tarkoituksena tehdä tälläinen pieni how-to -opas silvetimien ja meikkisienien puhdistamisesta. Asiassahan ei ole mitään hankalaa eikä oikeilla välineillä suurtakaan vaivaa. Siltikin, pesupäivät ovat aina yhtä hankalia saada aikaiseksi ja likaisia siveltimiä kerkeääkin kertyä aina useampi ennen pesua… Näillä vinkeillä saat hyvän lopputuloksen eikä tarvitse kärvistellä likaisten sivellinkasojen parissa. Linkkailen tuotenimien kohdalle omia vanhoja postauksia mikäli sellaisia löytyy – niistä yleensä löytyy tarkemmin tietoa tuotteista.

Siveltimien puhdistus ABC

Pesuaineet ja -välineet

Välineet ovat kaikkein tärkeimmät jutut tehden tästä melko ärsyttävästä, mutta pakollisesta ’kauneusrutiinista’ siedettävän. Vasta vähän aikaa sitten on markkinoille tullut niin tälläisiä kädessä pidettäviä siveltimenpesualustoja, kuten itse altaaseen laitettavia alustoita. Näissä alustoissa jokaisessa on hiukan erilaisia kohtia, jotka tehoavat erilaisiin siveltimiin. Pallurat, ristit ja pienemmät pallurat irrottavat erikokoisista ja -muotoisista siveltimistä paljon enemmän jäämiä, joka on aivan törkeän tehokas tapa verrattuna puhtaasti esim. saippuaan tai kämmenselkään hierottaessa. Tämän omani, Real Techniques Brush Cleansing Paletten, sain aiemmin tänä vuonna Pastel Beautysta (josta muuten saatte -10% koodilla HANNAV vuoden loppuun asti!!). Alustoja löytyy niin RT:ltä, Sigmalta, Duroyltä ja on joku käyttänyt IKEAn STINN -patakinnastakin käyttänyt.

Saippuioita ja muita pesuaineita onkin sitten moneen lähtöön. Omat suosikkini ovat Real Techniquesin Deep Cleansing Gel -shampoo ja BeautyBlenderin solid blendercleanser, jotka ovat kaksi maailman helpointa ja parasta puhdistustuotetta. Ennen näitä käytin Fairyn ja oliiviöljyn yhdistelmää, joka toimi myös kuin häkä (ja on superedullinen). Monet vannovat Marseille -saippuan nimeen, jota saakin useasta päivittäistavarakaupasta. Tämä vaan kannattaa säilöä hyvin, esimerkiksi minigrip-pussi on kuivaamisen jälkeen hyvä säilytystapa. Perinteinen, hento shampookin käy tarvittaessa.

Nopeat kikat puhdistamiseen ovat esimerkiksi puhdistussuihkeet, joilla on helppo esimerkiksi luomivärisilvetimet saada nopeasti uudelleen käyttöön. Myöskin tälläiset uudet ’color switch’ -tuotteet ovat nostaneet Suomessa päätään,  vaikkeivat todella suosittuja vielä olekaan. Näiden tarkoituksena on viedä suurin osa jo käytetystä luomiväristä pois, mutta ovat todella pinnallisia puhdistuskeinoja eivätkä puhdista sivellintä kunnolla, samalla tavalla kuin saippuat. Käteviä, kun sama sivellin täytyy saada uudelleen käyttöön.

Siveltimien puhdistus ABC Siveltimien puhdistus ABCSiveltimien puhdistus ABC

Pesu ja puhdistusväli

Kastele sivellin lämpöisellä, muttei kuumalla vedellä. Hiero sen verran kuonaa irti kuin siveltimestä pelkän veden avulla lähtee, mutta älä ole kovakourainen. Näin varmistat että sivellin on kunnolla kostea ennen vaahdotusta. Seuraavassa stepissä joko sitten laitetaankin pieni määrä shampoota siveltimelle, hierotaan käteen saippuaa tai hierotaan sivellintä saippuassa. Tämä on jokaisen omakohtainen valinta miten tahtoo tehdä. Hangatessa ja puhdistaessa ei kannata painaa liian kovaa yrittääkseen saada lian ulos, tämä vaan haittaa karvojen liimoja ja saattaa irroittaa hyvänkin tupon niitä. Vaahdotus ja huuhtelu niin monesti kuin vielä tuntuu meikkiä irtoavan. Omia meikkivoidesiveltimilleni jouduin toistamaan tämän 3-5 kertaa, luomivärisiveltimille riitti yleensä kaksi. Purista hellästi ylimääräinen vesi pois, kuivaa kevyesti pyyhkeeseen ja asettele karvat oikeaan muotoonsa.

Meikkisienet pitääkin sitten pestä hiukan erilailla ja niihin ei voi käyttää sivellinpesualustaa. Helpoiten nämä saa pestyä jälleen kostuttamalla koko sienen veden alla hieroen shampoota tai saippuaa hiukan sieneen ja pyöritellen sitä käsien välissä – hiukan kuin tekisi lihapullia. Näin pesuaine pääsee kaikkialle ja puhdistaa varmasti koko sienen. Puristele sientä niin usein kunnes siitä tuleva vesi on puhdasta eikä sisällä enää saippuaa.

Beautyblender suositellaan puhdistamaan jokaisen käyttökerran jälkeen ja komppaankin tätä, mikäli sitä käyttää n. kerran kahteen viikkoon kuten minä. Meikkisienetkin voivat näes homehtua mikäli ne säilytetään väärin ja etenkin likaisena. Normisuositukset sanovat että meikkivoidesiveltimetkin olisi hyvä pestä joka kerran jälkeen, mutta itse sanoisin että n. kerran viikkoon riittää. Luomivärisiveltimet joita en useasti käytä, pesen yleensä kertakäytön jälkeen. Arkisiveltimet (joilla käytän päivittäin samoja sävyjä) kannattaa pestä samaan aikaan kuin meikkivoidesivellin, vaikkei tarvetta välttämättä olisi – niihinkin kertyy niin hikeä, rasvaa kuin kaikkea muutakin jäämää luomilta.

Siveltimien puhdistus ABC Siveltimien puhdistus ABC Siveltimien puhdistus ABC

Kuivattaminen

Siveltimet tulee kuivattaa aina lappeeltaan. Parasta on, jos saat siveltimen hiukan alaviistoon niin, että varsiosa on ylempänä kuin karvaosa – näin ylimääräinen vesi valuu poispäin karvojen liimauksesta eikä haperra sitä. Älä kuivaa siveltimiä myöskään roikottaen niitä pystysuorassa asennossa – mikäli karvapää on yläpuolella, valuu vesi karvojen liimaosaan ja haperruttaa tätä kuten juuri sanoin. Alaspäin ollessaan vielä märkät karvat saattavat venyttää mahdollisesti kostunutta liimapintaa joka alkaa löystyä, näin tehden hallaa siveltimelle.

Kuivatan siveltimiä ja sieniä niin kauan kuin tarvis. Sienistä huomaa niiden pienentyneen alkuperäiseen kokoonsa kun ovat kuivia, meikkivoidesiveltimiäni kuivatan yleensä päivän verran ja pienempiä silmämeikkisiveltimiä ei tarvitse kuin muutama tunti lepuuttaa. Joka tapauksessa pidän siveltimiä päivän tai pari lappeellaan olosuhteista riippuen, ainakin varmistuu että ne ovat varmasti kuivia.

Huhhuh, toivottavasti saitte näistä hyviä vinkkejä! Kertokaa ihmeessä jos missasin jotakin tai teillä on enemmän hyviä vinkkejä mitä en itse vielä välttämättä tiedä tai jotka on saattanut unohtua! 🙂 Myöskin hyviä postausideoita saa laittaa tulemaan, mulla on muutamat postaukset a ideat varastossa mutta ois kiva kuulla mitä te tahdotte lukea ja kuulla!

Miten usein te huollatte siveltimiänne?

12 kommenttia

 1. Krissu H kirjoitti:

  Pakko myöntää, että itse tulee kyllä puhdistettua siveltimiä erittäin huonosti. Pitääpä tän postauksen innoittama tarttua nyt toimeen!

  • hannamaria kirjoitti:

   Mullakin niitä joskus pääsee kerääntymään ihan urakalla ja on pidettävä ’pyykkipäivä’ erikseen!

 2. JonnaH. kirjoitti:

  Kerran viikossa ja beautyblenderin pesen joka käytön jälkeen heti.

 3. Charming Nails kirjoitti:

  Joka toinen viikko pesen kaikki läpi. Joka päivä meikkimunan, aina käytön jälkeen. Hauska huomata näin lämpimänä kesäilmana että se ei meinaa kuivua vuorokaudessa vaan on vieläkin märkä seuraavana aamuna 🙂 hygieenistä, hmm… 😀

  • hannamaria kirjoitti:

   Niin oli muuten mullakin, annoinkin kuivua pari päivää saman pyyhkeen päällä. Ite käytän niin harvoin että pesen kanssa joka kerran jälkeen, on sen verran arvokas etten halua sen homehtuvan ainakaan sen pesemättömyyden takia!

 4. Panda kirjoitti:

  … Okei mun on pakko pestä mun siveltimet huomenna! Pesu on ”vähän” jäänyt kun käytän nykyisin vaan sormia kaiken meikin tekemiseen ja no en halua edes muistella milloin viimeisin pesuhetki on tapahtunut D:

  • hannamaria kirjoitti:

   Hah! Mullakin oli hetki, jolloin käytin kaikkeen vaan sormia ja sillon pesut kyllä jäi. 🙂

 5. Miia kirjoitti:

  Mulla on käytössä ikean silikonipatalappu siveltimien pesuun ja laiska pesijä tunnustautuu täälläkin. Pakko tänään ryhdistäytyä..

  • hannamaria kirjoitti:

   Sekin toimii varmasti ihan todella hyvin! Ryhdistäytymisliike on aina hyvästä, ei tämä pesuhomma itselläkään tule vielä selkärangasta ;D

 6. Nina kirjoitti:

  … taidan ostaa pesualustan nyt enkä huomenna, en ole pessyt siveltimiäni tuhanteen päivään ja yöhön. Apua! En halua edes ajatella miten ällöittävät ne mahtavat olla. Yksi on ainakin jo käyttökelvottomassa kunnossa ja huutaa, että mitä sä teet pese mut tuolla meikkipussin pohjalla. 😀
  ps ei vissiin kannata säilyttää siveltimiä meikkipussin pohjalla…

  • hannamaria kirjoitti:

   Joo meikkipussin pohja on huono paikka siveltimelle 😉 Ja mulla meinaa välillä olla varsinkin meikkivoidesiveltimien kanssa tätä ongelmaa, sillä niitä kun on aika monta tahtoo sitä pesua pitkittää ja vaihtaa vaan puhtaaseen siveltimeen ennenkuin se pakollinen paha on edessä ;D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.