Hae
Hannamaria

131 – ikuisuusprojekti: akne part.1

Kuten tuossa jo aikaisemmin mainitsin, oli tiistaina aika vierailla Jyväskylän Mehiläisessä ihotautilääkärin luona. En muista olenko aikaisemmin koko tarinaa kertonutkaan, aihetta sivusin kyllä 11 faktaa minusta-postauksessa, joten aloitetaanpa ihan alusta.

Jeps, eli kaikki alkoi keväällä 2012 kun lähdin seitsemäksi viikoksi Espanjaan vaihtoon. Ennen tätä ei ollut mitään tietoa sen suuremmasta aknesta, muutama isompi finni silloin tällöin saattoi tulla – sekin pari kertaa muutaman kuukauden sisään. Pientä näppyä ja mustapäivät – eli sitä normaalia teinijuttua – oli ollut jo useamman vuoden. Mutta se ei silloin haitannut, olin vain tyytyväinen ettei mitään suurempaa ollut.

Mutta tosiaan, se Espanja. Menimme Torreviejaan Espanjan sisärannikolle eli alueelle, jonka ilmaston piti olla erittäin hyvä astmaatikoille ja muille hengitysvaikeuksista kärsiville. Kaupungin laitamilla näet on Euroopan suurimmat suolajärvet, Las Salinas,  jotka tekivät ilmastosta erityisen helpon hengitettävän ja omalla tavallaan terveellisen. En osaa sanoa aiheuttiko ilmasto, ruokavalion muutos vai tuotteiden vaihto ison purkauksen, mutta jonkin sen kuitenkin aiheutti. Luultavasti näiden kolmen asian yht’äkkinen muutos.

Ruokavalio muuttui vaaleaan leipään, rasvaiseen juustoon, kreikkalaiseen jogurttiin, hedelmiin, makaronin ja jauhelihan komboon sekä ruokajuomana oli useasti joko puhdasta vettä tai viiniä. Myöskin herkkuja tuli syötyä normaalia enemmän, koska kaikki oli niin halpaa ja erilaista kuin koto-Suomessa. Silti paino putosi koska puhdasta kävelyä tuli tehtyä pelkästään hyötyliikunnan muodossa jo 10-15 km melkein päivittäin. Paremmalla ruokavaliolla olisi tippunut varmasti enemmänkin. Mutta vaikka paino lähti, oli akne muuttunut todella pahaksi.

Espanjasta palattua ihon kunto jatkoi vielä pahempaa alamäkeä kuin siihen asti. Luulot otettiin pois heti aamulla noustessa – tänään ei ollut yhtään parempi päivä. Suurin osa aknesta sijoittui poskien alueelle, joka näkyy nykyäänkin suurina arpina. Tuohon aikaan finnini olivat erittäin suuria ja kipeitä ihonalaisia paukamia. Muu naamakin sai osansa mustapäiden ja finnien muodossa, mutta pahimpana alueena olivat juurikin nuo posket. Kuvia tältä ajalta ennen kesää 2013 ei juurikaan ole, sillä välttelin peilejä ja kameraa hyvinkin aktiivisesti.

Nyt kun asiaa ajattelee taaksepäin, niin nuo pahimmat ajat olisivat hyvinkin voineet olla jonkinasteisen ruusufinnin puhkeamisen aikaa siellä Espanjassa. Tätä en rupea pahemmin spekuloimaan ja pohtimaan että ”mitä jos”, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Keväällä 2013 söin Tetralysal-kuurin, joka on sisäisesti nautittava antibiootti etenkin aknen hoitoon. Tämän kanssa piti olla huolellinen maitotuotteiden samanaikaisesta nauttimisesta, jotka saattoivat heikentää lääkkeen tehoa. Lääkkeen ja maitotuotteiden kanssa piti olla n. 2 tunnin tauko lääkkeen oton jälkeen tai sitä ennen. Hoidon aikana ei ole yhtäkään kuvaa jossa näkyisi selvästi ennen – jälkeen kuvat tai ylipäätään ihon huono kunto, olin nimittäin erittäin tarkkaa siitä, etten päästänyt ilmoille yhtäkään muokkaamatonta kuvaa – meikin kanssa paukamia ei hurjemmin edes näkynyt.

Kuvamateriaalia löytyy kuitenkin viime kesältä, jolloin oli kulunut parisen kuukautta kuurin loppumisesta. Vasemmanpuoleinen on kesäkuulta, jolloin käytin suhteellisen kevyttä meikkiä. Oikeanpuolimmainen on Saaristoreissulta Heinäkuulta.

Kuten molemmista kuvista näkee, arvet jäi. Alkukesästä arvet olivat erittäinkin pahat, mutta siedettävät. Loppukesästä (oikeanpuoleinen kuva) arvet olivat melkein kadonneet ja olivat helposti peitettävissä kevyen meikkikerroksen ansiosta. Tähän hälvenemiseen auttoivat etenkin Ronjan tekemät kasvohoidot, joissa kävin säännöllisesti kuurin loputtua.

Molemmista kuvista huomaa myöskin sen, että pienet tukkeumat ja mustapäät jäivät. Tänä ei minua tuossa vaiheessa enää haitannut, sillä olin sen verran kovan koulun tuossa puolentoista vuoden aikana käynyt että pienet mustapäät ja tukkeumat eivät siinä tuntuneet missään. Itseluottamus oli tuolloin aknen aikaan nollissa, ja vasta tuona kesänä se alkoi pikku hiljaa palautua.

Nyt on kohta kuukausi syöty uutta lääkekuuria, mutta jatkan siitä tuonnempana. Aion seurata tätä prosessia muutenkin sekä täällä blogin puolella, että itseksenikin. On hyvä että saa jonnekin kirjoittaa ajatukset kuurista ja sen haittavaikutuksista, ja toivottavasti löytää hengenheimolaisia. On myöskin hyvä, että jaksoin ja kehtasin pohjustaa asiaa näinkin paljon, jotta voisitte käsittää miksi aloitin uuden kuurin. Ensi kerralla aiheeseen palatessa tilanne ennen kuuria ja mietteitä kuurin ensimmäisistä vaiheista.

Long story short – I’m on a new acne medication and I just wanted to tell my ’acne-story’ to everyone hoping they’d get a better idea on why I decided to eat this a bit stronger medication this time. I’ll translate this to English when I find enthusiasm to do it. I know some of you want to hear it 😉 Next time I’ll be talking about the situation before starting the medication ad there might even be some pics of he current situation – still not promising anything!

5 kommenttia

 1. Jonna kirjoitti:

  Mulla alko kans paha akne espanjassa. Ja mulla on ennen ja jälkeen kuvia ja aion julkasta ne kuhan kuuri joskus loppuu että kaikki näkee et ihon paranminen on mahollista. En vältelly kuvia ko tiesin että parantua voi -olihan mun vanhemmallakin siskolla ollu paha akne ja nyt naama ko vauvanpylly.

 2. Hanna Voutilainen kirjoitti:

  Ihan totta. Mulla ei kantti kestänyt ottaa niitä valokuvia tuohon aikaan, ei silloin ollut muutenkaan kovin hyvä kuva itsestä. Mikä ihme siinä Espanjassa on jos se saa kaikki oireilemaan?!

 3. Oksana kirjoitti:

  Great blog!!!
  If you want, we can follow each other. Kisses
  http://fashionsecrets-oksana.blogspot.com

 4. Hanna Voutilainen kirjoitti:

  Thank you 🙂 And why not!

 5. Oksana kirjoitti:

  Thanks for checking out my blog, dear:)
  I am your follower on GFC(20)
  Kisses
  http://fashionsecrets-oksana.blogspot.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *