Hae
Hannamaria

339 – DIY: Pinnatuolien ja ruokapöydän kunnostus – osa 1

Viimeinkin ensimmäisen osan kimppuun tässäkin aiheessa! Instagramin (@hannamariaw) puolella seurailevat ovatkin saaneet jo hiukan esimakua tästä prokkiksesta, Tuossa keväämmällä ostin tänne meille kokopuisen ruokaryhmän, johon kuului pyöreä, jatkettava mäntypöytä sekä kaksi pinnatuolia. Pöytä ja tuolit olivat kovasti kunnostuksen tarpeessa – vaikka niissä lakka olikin päällä oli se paikoin kulunut ja muutenkin ulkonäkö oli hiukan repsahtanut.

Alkuun erottelin pöydän kannen kaksi palaa toisistaan, irroitin jalan ja otin kiskot irti pöydästä. Tuoleissa liimattiin tarvittavat pinnat takaisin paikoilleen, osa oli hiukan irti joten pinnan ja tuoliosan väliin yritettiin saada hiukan liimaa. Liimaamiseen käytettiin Kiillon Kosteudenkestävää puuliimaa, jonka annettiin yön yli kuivua. Tarkkaa kuivumisaikaa ei pullossa lue, mutta kannattaa sen kunnolla antaa kuivaa.

Kun tälläinen ’pohjustustyö’ on tehty, päästään hiomaan. Ja hiottavaa siinä kyllä riitti, voi herranjumala! Pöydän pinnan ollessa tasainen iso pinta, se meni kätevästi koneella. Tuolit ja pinnat piti hioa käsin. Käyttämällä karkeampaa paperia, K100 tai K120 lähti ohut lakkapinta todella kätevästi. Suosittelen vaihtamaan paperin tiuhaan tahtiin varsinkin mikäli alla on paksu kerros maalia tai lakkaa. Mikäli vanhaa hilseilevää lakkaa/maalia on runsaasti, voi poistoon käyttää myös eräänlaista kaavinrautaa.

Yleensä kun etenkin vanhoja pöytiä kunnostetaan, halutaan kolhut sun muut tasoittaa piiloon. Tällöinkin hio vanha pinta ensin, tasoita kolhukohdat joko siloitteella tai tikillä. Mm. Presto Pikasilotte tai Presto Kalustekitti on oiva vaihtoehto tähän. Hio vielä siloitetut kohdat kertaalleen.

Hionnan jälkeen täytyy pinnat puhdistaa ennenkö voidaan alkaa maalaamaan pohjamaalia. Tämä kannattaa ensin tehdä harjan kanssa, jotta ylimääräinen irtopöly lähtee pois. Me otettiin vielä viimeisetkin hippuset pois tärpättiin kostutetulla rätillä, jonka annettiin rauhassa haihtua ennen maalaamista. Myöskin veteen kostutettu rätti käy tässä vaiheessa.

Seuraavassa osassa päästäänkin itse maalaamiseen ja siinä käytettäviin välineisiin! Tällä hetkellä kaksi tuoleista ainakin on jo valmiita, loput ovat vielä Petäjävedellä kuivumassa. Pöytä taas odottaa kasaamista samassa osoitteessa. Eiköhän se tämän viikon loppuun mennessä saada valmiiksi!

Tarvikkeiden muistilista:

 • Taso/alusta jonka päällä hioa ja johon laskea materiaalit
 • Hiontapaperia; karkeampaa K100/K120 maalin ja lakan poistoon, sileämpää K400 pienten ja vähän siloitusta tarvitsevien kohtien hiontaan
 • Mikäli maali ei tunnu lähtevän pelkällä hiontapaperilla, voi hilseilevän maalin poistoon käyttää myös mm. kaavinrauta
 • Rätti ja vettä (tai maalipesua), joilla puhdistaa pinnat hiontapölystä ja muusta liasta. Myöskin harja on hyvä suurimman irtopölyn poistoon
 • Puuliimaa tai muuta liimaa, mikäli kuvittelet tuotteiden tarvitse liimausta kuten pinnatuolien pinnat tarvitsivat.
 • Pintojen siloittamiseen: jos haluat tasoittaa oksakohtia, osta purkki Oksalakkaa; jos taas haluat siloittaa kolhut ja naarmut, käytä kittiä tai pikasiloitetta.

Olette te tehneet DIY-projekteja tänä kesänä?

6 kommenttia

 1. Anonymous kirjoitti:

  Keskeneräisenä odottelee hattuhylly,ompelutarvikesenkki ja monta isompaa projektia joita ei sateiden takia uskalla edes aloittaa.Minä työskentelen pääosin ulkona säiden armoilla.Missä sinä maalaat ja kuivatat Diy-projektisi ?

 2. Anonymous kirjoitti:

  Apua, mulla tuli jo hiki ja heikottava olo jo ihan vain näiden kuvien katsomisesta! (Yritän siis sanoa, että olen DIY-ihmisistä koostuvan janan siellä peukalo-keskellä-kämmentä-päässä :)) Hieno projekti ja lopputulos varmasti vielä hienompi! -M

 3. Hanna Voutilainen kirjoitti:

  Sama juttu, aika paljon mullakin vaikutti sää ja etenkin lämpötila varsinkin maalausvaiheessa. Nämä prokkikset tein vahnempieni luona omakotitalon pihassa, jossa on samalla iso autotalli ja hiukan pienempi varasto. Näihin kamat saatiin kuivumaan ja maalaus tapahtui hiukan sateisemmalla kelillä niiden sisässä (valot päälle ja ovet auki jotta ilma kiertää) ja aurinkoisessa säässä varjon puolella siinä pihalla (varjon puolella siksi, että maali ei pääse kuivumaan liian nopeasti). Kuumat kelit silti verottivat hiukan kahden viimeisen tuolin kohdalla, maali kuivui todella nopeaan ja pinnalle piti tehdä välihionta jossa siitä tuli tasainen 🙂

 4. Hanna Voutilainen kirjoitti:

  Hah, hyvä mielikuva 😀 Itse ainakin olen tähän mennessä tyytyväinen lopputulokseen, kahta tuolia en ole vielä niiden täysin kuivuttua ja maalin tasaannuttua nähnyt mutta uskon niistäkin tulleen ihan OK-tasaiset 🙂 Tekemällä sitä oppii, niin täälläkin päässä!

 5. imlacking kirjoitti:

  Me haettiin just muutama oranssi pinnatuoli mun miehen vanhempien luota ja niille pitäisi tehdä jotain. Muutamia muitakin diy -juttuja olisi pitänyt aloittaa, mutta en oo saanut aikaiseksi. Mulla on muutama pahvilaatikko mitkä pitäisi päällystää. Kävin jo ostamassa tapettia, kun halvalla sain kivan näköistä, mutta tuolla se vaan eteisessä nököttää. Noille laatikoille pitäisi tehdä myös joku ns. kehikko johon ne saisi laitettua ja siitä tulisi ns. laatikosto. Ja laatikoihin jonkinlaiset vetimet.

  Tuntuu, että aina tulee mieleen kaikkea mitä pitäisi tehdä. Mielikuvitusta kyllä riittäisi, mutta se toteutus ei vaan luonnistu.

 6. Hanna Voutilainen kirjoitti:

  Erittäin tuttu tunne, hirveästi on tänne asuntoonkin mulla prokkiksia mutta silti ne jotenkin aina jää. Lähinnä kun on vuokrakämppä eikä hirveästi viitsi ylimääräistä tehdä…

  Orannseille pinnatuoleille en tekisi mitään, elleivät ne sitten todella riitele muun asunnon kanssa tai ole huonokuntoisia. Oranssi on sen verran piristävä väri, että sitä tarvitsee talvella 😀 Tapetilla päällystäminen onkin hyvä idea, täytyy tsiikata jos sitä täällä meilläkin voisi toteuttaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *