Hae
Hannamaria

Vastaisku KonMaritukselle – muistojen laatikko

KonMaritus on nyt ollut muodissa hetkisen aikaa ja luettuani siitä, sekä vielä vasta vähän aikaa sitten tämän erään postauksen liiallisesta KonMarittamisesta, halusin tulla jakamaan oman keinoni olla hävittämättä niitä tärkeimpiä juttuja. Minulla on muistojen laatikko, tai itse asiassa useampikin, jonne menee ne tärkeät muistot joita en tahdo KonMarittaa ja jotka tahdon säilyttää. Vaikka itsekin etenkin muutossa tuli KonMaritusta tehtyä ihan huomaamatta, tahdon säilyttää ne kaikista tärkeimmät kunnolla turvassa liialliselta siivousvimmalta.

KonMari muistojen laatikko

KonMarituksen ideanahan on Marie Kondon kirja, jossa pääosin putsaillaan asuntoa kaikesta turhasta ylimääräisestä pitäen tavaraa kädessä ja pohtien tuoko se sinulle iloa vai ei. Tämän perusteella tavarat sitten kierrätetään joko eteenpäin ihmisille tai roskiksen kautta kaatopaikalle. Itse pidän tätä sekä hyvänä että huonona asiana, joista huono etenkin on Konmarituksen vieminen siihen pisteeseen, että joitakin tärkeitä ja ihania muistoesineitä lähdetään karsimaan.

Mulla on pienestä asti ollut pieni hamstraajan vika sellaisen pienen sälän suhteen, joka ei muille ehkä merkitse mitään mutta on mulle itselleni välillä tärkeääkin. Näissä kahdessa ensimmäisessä kuvassa näkyvät tavarat ovatkin omasta muistojen laatikostani, jonka kävin kellarista kaivamassa. Olen tähän koonnut jo ala-asteikäisestä tärkeitä juttuja, joita läpi käydessä hiukan tunteet nousivat pintaan.

KonMari muistojen laatikko

Laatikosta löytyi mm. jo edemenneen mummoni kirjoittama kirje, joka käsittääkseni kirjoitettiin vastauksena yhteen ala-asteen kyselyyn ja piti sisällään ajatuksia, joilla on nykyään suurempi tunnearvo kuin olisi koskaan ajatellut. Sisältä löytyi myös ikivanhoja leffalippuja, pinssejä, vihkoja, kaikki Pokemon -kortit jotka oli in ala-asteikäisenä, vanhoja kortteja, postimerkkejä, markkoja sekä kaikkea muuta enemmän tai vähemmän tärkeää.

Jos tuota laatikkoa ei olisi ollut, en tiedä missä nuo pienet tärkeät jutut nyt olisi. Käydessäni tätä läpi lisäilin sinne muutamia juttuja joilla ei ole paikkaa ollut, kuten piirroksia, lisää leffalippuja viimeisen viiden vuoden takaa sekä lisää markkoja. Tämä on mun oma muistojen laatikko jonka toivon säilyvän mukana vielä pitkään enkä vimmoissani heitä sitä koskaan menemään.

KonMari muistojen laatikko

Punainen laatikko meidän TV-tason keskiosasta täyttyy koko ajan mun ja Jullin yhteisistä jutuista. Sieltä löytyy mm. 2015 Iskelmäfestareiden esite jonne Julli voitto meille liput ja jossa käytiin yhdessä, viime kesän Olutsataman lasinaluset, yksi lista jonka tein Jullille kotitöistä ja jonka kotiin tullessa löysin jääkaapin ovesta ”Fuck the Police” -tekstin sekä ison ruksin kera. Viimeisimpänä lisäyksenä laatikosta löytyy matkalippuja sekä kuitteja meidän Viron reissulta viime marraskuulta.

Näistä meidän yhteisistä jutuista oli tarkoitus alkaa kokoamaan scrapbookkia, mutta se idea on melkein kokonaan jäänyt. Jos jollakulla onkin vinkkejä miten pistää homma alulleen, saa jakaa! Uskon kuitenkin, että tämä laatikko tulee täyttymään vielä monista jutuista meidän huumorintajun sekä nostalgisuuden huomioon ottaen. Itselleni tälläiset laatikot ovat tärkeitä, sillä tahdon muistaa ne pienetkin jutut ja liput sekä laput esimerkiksi ensimmäisestä yhteisestä ulkomaanreissusta on mulle tärkeitä.

Osa ei varmasti ymmärrä tälläistä pikkujuttujen säilyttämistä, mutta itselleni etenkin nämä parisuhteesta säilytetyt jutut on tärkeitä. Vaikka säilytän näitä pikkujuttuja, on meilläkin tapahtunut pientä KonMarittamista jo ennenkö se oli juttu – en ole hullu tuhlaaja vaan ostan ennemmin kerralla hyvää (kulutusvaatteet ovat poikkeus pääosin) ja mietin kahdesti ennenkö teen isompia ostoksia.

Onko teillä muistolaatikkoja ja/tai oletteko KonMarittaneet kovinkin tehokkaasti?

12 kommenttia

 1. Anonyymi kirjoitti:

  Kyllä on taas koominen postaus ja huomaa ettei o konmarikirjat luettu… Miksi pitää kirjoittaa jostain mitä ei ymmärrä? Eikös tuo mene juuri sen metodin piikkiin että säilytetään ne asiat mitkä tuottaa iloa oli ne sitten mitä tahansa… Taitaa olla vaan klikkikalastelua tää postaus. -_-

  • hannamaria kirjoitti:

   Idea on juurikin tuo joka on hyvin täälläkin sisäistetty, kiitoksia vain huolenpidosta. Kuten kuitenkin sanoin, luin erään postauksen jossa puhuttiin liiallisesta Konmarittamisesta ja juurikin siitä, että käsitys niistä ”iloa tuottavista esineistä” saattaa sumentua eikä enää osata erottaa että mitä säilyttää ja mitä ei vaan mennään ”vähemmän on enemmän” -ajattelu edellä, jolloin paljon tunnearvoa sisältävät kamat saattavat lentää roskista alas. 🙂

 2. Nicola kirjoitti:

  Konmaritusta on tullut jonkin verran tehtyä. Tuo muistojen laatikko on todella hyvä idea. Täytyypä itsellekkin laittaa ajatus mietintään,että mitä laatikkoon todella haluaisin laittaa. Ja muutenkin teksti todella hyvä. 🙂

  • hannamaria kirjoitti:

   Mukava kuulla että idea ei ole hyvä vaan omassa päässä 😀 Ja kiitoksia! 🙂

 3. Ninni / Visions kirjoitti:

  Mä itse ostin sen Konmari kirjan, mutten siivoushulluna ole saanut kodin konmaritusta vieläkää silti suoritettua! Mulla on paljon juuri tunnearvoista tavaraa, ja tykkään säilyttää niitä! 🙂

  • hannamaria kirjoitti:

   Toi tunnearvollisten kamojen säilytys on nimen omaan se juttu, mikä konmarituksessa saattaa mennä yli. Ei enää mietitä että mikä on tunnearvo tuollekin tuolille tai kirjeelle, vaan mietitään tuoko ne iloa. Itselle ei osa näistä tuo iloa, vaan niissä on kiinni muistoja joita en tahdo päästää katoamaan ja joita haluan vielä pystyä näiden avulla muistelemaan.

 4. Hanski / hanski.blog kirjoitti:

  Mun mielestä tää on just se juttu minkä moni ymmärtää marittamisessa väärin(kirjoitin tästä vasta omassa blogissakin). Tarkoitus ei o karsia kaikkea pois vaan säilyttää ja arvostaa vain ne itselle arvokkaimmat ja mieleisimmät asiat. Ja nimen omaan niin, että ne itselle iloa tuovat asiat on laitettu esille arvotaen niiden arvoa. Eli oikeestaan sä et mitenkään antimarittanu vaan teit just niinkuin metodi menee 😀 Mulla itsellä on pari pientä muisto laatikko, toisessa on muut tärkeät jutut, toisessa vauvamuistoja. Sit on varastossa vielä kolme isoo laatikkoo mis on muistoja, vauvavaatteita tms.

  • hannamaria kirjoitti:

   Haha, mun käsityksen mukaan taas säilytetään ja laitetaan esille ne asiat jotka tuo iloa ja jos se menee yli, saatetaan heittää pois ne tunnearvoiset jutut. Nää on niin henkilökohtaisia ja per ihminen eritavalla ymmärrettäviä juttuja, että jonkun mielestä saatan antimarittaa ja jonkun mielestä konmarittaa ihan 6-0 😀 Kiva kuulla että sieltäkin löytyy laatikoita joissa on tärkeitä juttuja!

 5. Minnea/Minnean muruja kirjoitti:

  Minäkin olen vähän hamstraaja, vaikka tarpeettoman taravan kiertoonlaittaminen on aina puhdistavaa. Mulla on sellainen pieni keltainen pahvilaatikko, johon mun äiti oli kerännyt mun juttuja, ja antoi sen mulle, kun muutin kotoa pois. Siellä on vanhoja päiväkirjoja, kirjeitä, luokkakuvia jne. Sinne olen välillä laittanut jotain pientä säilöön 🙂
  Nyt kerään pojalle pientä laatikkoa, josta löytyy esim. muutama rakkain vauvanvaate ja hänen ensimmäisiä taideteoksiaan eli piirrustuksia 😀

  • hannamaria kirjoitti:

   Oi että toi on ihana idea että vanhempi kerää lapselle tuollaista laatikkoa! 🙂 On meidänkin mammalla tallessa mm. meidän kirjoja ja piirrustuksia, mutta pitää ne visusti itsellään! 😀

 6. Juulia S. kirjoitti:

  Mä olen tästä konmarituksesta ihan ulkona, en ole jostain syystä yhtään kiinnostunut koko asiasta (olenko outo?). Muuttojen yhteydessä on kyllä tullut tietty laitettua välillä rankallakin kädellä kiertoon sellaista mille ei ole enää tarvetta, mutta kaikkea ei munkaan mielestä tulisi silti heittää pois! Juuri tollaset pienet muistoja ja mielikuvia herättävät jutut on niitä mitkä täytyy tallettaa. 🙂

  • hannamaria kirjoitti:

   Haha, en mäkään aiemmin tajunnut konmarittavani kun karsin turhaa kamaa ennen tuon kirjan ilmestymistä 😀 Ja oon samaa mieltä, hyvä etten oo ajatukseni kanssa yksin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *