Hae
Hannamaria

5 x Miksi halusin opiskelijavaihtoon

Opiskelijavaihto on ollut nyt noin puolen välin kieppeillä ja olen tässä koti-ikävän pikku hiljaa hälventyessä sekä opiskeluiden edetessä miettinyt ylipäätään syitä siihen miksi halusin opiskelijavaihtoon. Yllätin jopa itseni näiden ajatusten kanssa, hehe.

Hanna Voutilainen hannamaria

Alkuun on kerrottava, että opiskelen JAMKissa Jyväskylässä markkinointia sekä brändinhallintaa Liiketalouden linjalla. Musta tulisi valmistua siis Tradenomi jo toivotavasti jouluksi 2019 mikäli kaikki (kuten kevään harjoittelu) saadaan kursittua kasaan. Opiskelen tällä hetkellä kolmatta vuotta Suomessa, mutta täällä Englannista olen toisen vuosikurssin oppilaiden kanssa. Jos hakuprosessi sekä asuntolapaikkojen jutut kiinnostaa, kannattaa lukea tämä ”Syksy 2018 opiskelijavaihdossa Briteissä” -postaus.

Tämä syksy 2018 tulee vietettyä Englannissa, Nottinghamissa. Lähdin vaihtoon n. kuukautta myöhemmin kuin moni muu, eli saavuin tänne 22.9. ja kouluni alkoi vasta 24.9. Welcome weekillä (tervetuloviikko jolloin ei varsinaista opiskelua ole). Syksyn viimeinen koulupäivä on 14.12. mutta lennän Suomeen jo paria päivää aiemmin. Lukuvuosi jatkuu vielä yhden kurssin voimin Tammikuussa päättyen yhteen tenttiin kuun viimeisellä viikolla. Tämä minua vähän jännittää, sillä lukuvuosi Suomessa alkaa 7.1. ja minun pitäisi olla yhdellä kurssilla läsnä voidakseni siihen osallistua…

Hanna Voutilainen hannamaria

1. Se on kokemus josta oppii todella paljon. En voi tätä painottaa tarpeeksi. Täällä oppii lisää itsestä ja omasta tavasta tehdä asioita (niin hyvässä kuin pahassa) sekä muista kulttuureista ja maailmankuva avartuu ihan todella. Ja voin sanoa tämän ihan vain Englannissa olleena. Ajattelenkin usein että mitä miettisi jos olisi tullut lähdettyä esimerkiksi Hong Kongiin, Mexicoon tai jonnekin yhtä isosti eroavaan paikkaan. Olen löytänyt mm. yhden todella hyvän ystävän, chileläisen, tältä reissulta ja en voisi olla hänestä kiitollisempi.

2. Opiskelijavaihto näyttää hyvältä CV:ssä. Se nyt vaan on kova fakta, että moni työnantaja arvostaa vaihdossa käymistä. Minulla on jo tästä kokemusta sillä ammattikouluaikoina tein osan työharjoitteluani ulkomailla Espanjassa, joka auttoi saamaan loppuajalle työharjoittelua työpaikan Jyväskylästä kansainvälisestä firmasta. Olen myös kuullut monen nykyään työelämässä olevan ja mm. työharjoittelupaikan haastattelussa sanovan että ainut asia mitä opiskeluajoilta katuvat on se, ettei lähtenyt vaihtoon. Silloin kun siihen annetaan mahdollisuus niin siihen on tartuttava jos asia yhtään kutkuttaa mielessä.

Hanna Voutilainen hannamaria

3. Kaipasin maisemanvaihdosta. Puutuminen Jyväkylän maisemaan (etenkin keväällä tapahtuneen eron jälkeen) oli niin vahva että oli aivan ihanaa päästä hetkeksi pois (jopa Tampereelle tai Helsinkiin muutto olisi riittänyt) ja irtautua siitä Suomi-arjesta. Nyt Suomea (ei niin välttämättä Jyväskylää vielä) osaa arvostaa taas uudella asenteella, vaikka ei Englannissa sinänsä ole paljoakaan vikaa – tavat ja kulttuuri tehdä asioita on vain erit.

4. Olen iäisyyden ihaillut  brittien kulttuuria ja haaveillut Englannissa asumisesta. Pikkuisesta asti on kiehtonut monarkia, UK:n historia sekä tullut suurkulutettua brittiliäisiä televisio-ohjelmia sekä elokuvia. Valikoima on täällä niin paljon laajempi, ihmiset ovat välillä jopa hämmentävän ystävällisiä ihan tuntemattomillekin ja tottakai brittiaksentti hurmaa ihan jatkuvasti uudelleen ja uudelleen. Toki nyt jos saisin valita olisin mennyt joko host-perheeseen tai vuokrannut huoneen asunnosta asuntolan sijaan, jolloin kokemus olisi ollut vielä autenttisempi. Kiinnostaisiko teitä muuten postaus hyvistä ja huonoista asioista briteissä?

5. Halusin päästä kokemaan opiskelun erilaisessa ympäristössä ja ”vieraalla” kielellä. Sanon vieraalla kielellä sillä vaikka osa kursseista meillä onkin englanniksi ja materiaalit monella suomenkielisellä kurssilla on englanniksi, on jatkuvassa englanninkielisessä ympäristössä ja etenkin brittislangin ympäröimänä välillä haasteita elää ja olla (tämä ihmiseltä joka sai kielitestissä arvosanan C1 eli toisiksi paras C2 ollessa natiivipuhujan taso). Akateeminen englanti eroaa kuitenkin siitä mitä britti- tai jenkkisarjoissa tai puhekielessä kuulee ja se on tuottanut välillä haasteita. Olen lisäksi seminaariryhmissäni ainut vaihtari, joka aiheuttaa välillä minulle sellaisia ”kehtaako tätä kysyä” -hetkiä mutta olen ajatellut asian niin, että mulla jos kellä on siihen oikeus kun en ole natiivipuhuja ja haluan kuitenkin oppia lisää.

Hanna Voutilainen hannamaria Hanna Voutilainen hannamaria

Throwbackina julkaisemattomat kuvat kesältä, kuvaajana ihana Juulia Sallinen.

Semmottista! Ja tiiättekö muuten miten harmittaa etten ottanut noita housuja tänne Englantiin mukaan?! Olisi olleet ihan täydelliset kelit niitä käyttää… Onneksi niitä pääsee Suomessa sitten taas työpaikalla käyttämään. Onko teillä muuten jotakin mistä haluatte opiskeluiden puitteissa kuulla lisää, kerron toki mielelläni ja vastaan teidän kysymyksiin opiskelusta ulkomailla ihan todella mielelläni!

Onko teillä ollut harkinnassa opiskelijavaihto vai oletteko jo olleet?

 

10 kommenttia

 1. Sanni Miettinen kirjoitti:

  Tää oli mielenkiintoinen postaus erityisesti siksi, että minä(kin) olen menossa suorittamaan työssäoppimista Espanjaan joulukuusta tammikuuhun! 😀 Kolmanteen kohtaan viitaten itskin kaipaan maiseman vaihdosta, olen puutunut kotikylääni ja opiskelukaupunkiini ja haluan jo päästä omaan rauhaan, joka ihanasti tarkoittaa kokonaan uutta maailmaa!

  • hannamaria kirjoitti:

   Kuulostaa todella hyvältä! Ja maisemanvaihdos tekee kyllä yleensä todella hyvää, saa ihan erilaista perspektiiviä asioihin 🙂

 2. Mira / Blinger Shimmer -blogi kirjoitti:

  Ehdottomasti haluan kuulla noista hyvistä ja huonoista puolista 😀
  Itseäni varsinkin tuon ensimmäisen kohdan takia harmittaa kun en vaihtoon aikanaan lähtenyt..

  • hannamaria kirjoitti:

   Mahtavaa, pistetään korvan taakse! Ja se on kyllä aika iso osa tätä prosessia, onneksi maailmankuvaa voi avartaa muillakin tavoilla 🙂

 3. Diiskuneiti kirjoitti:

  Pakko sanoa ensiksi, että aivan ihanat housut 🙂

  Oon innolla instassa seurannut sun vaihtoa ja niitä kaikkia herkullisia ruokia sekä joulukauppoja 😀 Mulle tarjoutui pääsy lähteä vaihtoon muutamia vuosia sitten, kun opiskelin kulttuurituottajaksi, MUTTA mä en uskaltanut lähteä ja se harmittaa niin kovin edelleenkin. En uskaltanut jättää vakkarityötä (missä en enää edes ole) ja en tiennyt minne sitten tunkisin mun kaikki kamat säilytykseen – ja voi, että harmittaa. Paikka olisi ollut myös Englannissa, mutta onneksi saan seurata sun vaihtoa 😀

  • hannamaria kirjoitti:

   Kiitos, pidän noista housuista todella paljon itsekin! Ja ihana että oot tykännyt näistä päivityksistä, välillä mietin kiinnostaako ketään :DDD Jos olisin ollut sun tilanteessa niin olisin varmasti harkinnut itsekin lähtöä, sillä tuollaisesta tilanteesta täysin uuteen hyppääminen on aika pelottavaa!

 4. Terhi/Puikolta pudonnut kirjoitti:

  Oi, olisin kans halunnut vaihtoon.. ja just Englantiin.. Mä niin rakastan sitä aksenttia! <3 Mua jollain tavalla kaduttaa se, että en lähtenyt vaihtoon vaikka siihen oli mahdollisuus.. Ihanaa, että oot lähtenyt vaihtoon! <3

 5. Mari kirjoitti:

  Mä en ikinä sillätavalla opiskellut, että vaihto olisi ollut mahdollinen, mutta varmasti olisin tarttunut tilaisuuteen jos AMK olisi kutsunut. Ammattikouluaikoina kävin työssäoppimassa Espanjassa ja se oli huikea kokemus. Ihanaa loppuvaihtoa, nauti nyt täysillä <3

  • hannamaria kirjoitti:

   Oi että moni tainnut käydä ammattikouluaikoina Espanjassa, kävin itse myös! Ja kiitos, yritän nauttia kyllä ihan urakalla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.