Hae
Hannamaria

Kun stressi vaikuttaa hiustenlähtöön

Jos joltakin on vielä jäänyt huomaamatta, niin hiukset on meikäläiselle merko tärkeä osa itseä. Stressi ja niiden tuoma hienoinen hiustenlähtö on vaikuttaneet omaan ajattelutapaan hiuksista jonkin verran, mutta harmittaa samalla melko paljon.

Ja nyt näin alkuun on sanottava, että tiedän omistavani paljon tukkaa, jossa yksittäinen hius on paksu ja vahva. Sitä on stressijakson jälkeenkin vielä paljon jäljellä ja en todellakaan ole kaljuuntumassa. Olen kiitollinen siitä minkä verran sitä nyt on, vaikka tilanne ärsyttääkin. Olen myös tehnyt toimia asian eteen, joten eteenpäin ollaan tultu.

Stressi hiustenlähtö

Alkuvuosi 2018

Olin vuoden 2017 lopulla sekä alkuvuodesta ihmetellyt, kun suihkun viemäri tukkiintuu pesukerran jälkeen älyttömällä määrällä hiusta vaikka hiukset oli ennen pesua harjannut. Myös harjaan jäi jatkuvasti entistä enemmän hiusta ja lattia / lavuaarialue oli harjaamisen jälkeen aivan järkyttävässä kunnossa, ihan kuin olisit puolet päästä lähtenyt.

Kävin keväällä mun entisellä vakkarikampaajalla (jolla olin käynyt vuodesta 2013) joka kysyi hiuksista väriä pestessään että onko mulla ollut normaalia enemmän stressiä tässä viimeisen puolen vuoden aikana. No, olihan mulla, sillä kevät 2018 oli ihan hirveä – kävin kahdessa eri työssä, opiskelin ja tehtiin opiskeluporukan kanssa vielä isoa tapahtumaprojektia + yritykselle tutkimusta sekä tein näiden päälle vielä blogihommia. Niin ja olihan siinä vielä ero, uuden asunnon etsiminen sekä muutto ja poukkoilevat selkäongelmat hoidettavana.

Stressi hiustenlähtöStressi hiustenlähtö

Tilanne eskaloituikin siihen, että mulla lähti todella paljon hiusta sen normaalin hiustenlähdön lisäksi ja osa hiuksista katkeili. Tuohon katkeiluun toki vaikutti kampaajalla tehty vaalennus ja värjäys, mutta ammattilaisen käsissä tehtynä muuten hyväkuntoiseen hiukseen se ei yksinään riitä kaikkiin ongelmiin.

Aloin huomaamaan ohjentumista ponihännän paksuudessa, vaikka hiusten kunto ei ollutkaan mennyt huonompaan kuntoon (siitä on kiittäminen kampaajien vinkkejä tehokkaasta hiustenhoidosta sekä oikeista tuotteista). Aloin hiukan panikoida ja tulin tästä todella, todella surulliseksi sillä hiukset on aina olleet mulle se ”pään kruunu”. Ihan sama meenkö collareissa ja muuten pienellä meikillä, kunhan hiukset on kivasti ja laitettu niin fiilis on aina parempi. Perus ”onks tukka hyvin näkyyks kello?” pitää puolensa mun hiusten osalta.

Stressi hiustenlähtö

Olinkin siis hiukan epätoivoinen, sillä tilanne ei tuntunut rauhoittuvan vielä kesälläkään. Hiusta lähti ihan yhtä paljon ja nyt olin alkanut saamaan pientä haituvaa, joka erottui aivan todella selvästi etenkin päälaella jakauksen kohdalla. Loppukesästä olin alkanut saada hiusta takaisin sen verran, että hiukset alkoivat näyttää pörröiseltä etenkin päälaelta.

Ihan sama miten parin kolmen sentin mittaista hiusta yritti tasoittaa arkena, oli se tuulenvireiden ja sään takia lähes jatkuvasti pörrössä ja erottui omaan selkään todella selkeästi. Samalla kun haroin omaa hiusta keskellä päivää tai hiusten harjaamisenkin jälkeen, lähti sieltä jatkuvasti vähintään n. kolmen millin paksuuden verran hiusta (ja pahimmillaan puolesta sentistä senttiin).

Stressi hiustenlähtöStressi hiustenlähtö

Toimet

Olen syönyt nyt kaksi purkkia, eli n. kaksi kuukautta, Tatin luoman Halo Beautyn Hair Skin Nails -lisäravinnetta, jonka pitäisi olla oiva ravintolisä juurikin hiuksille, iholle sekä kynsille. Selvimmän eron olen huomannut omissa kynsissäni, jotka eivät enää katkeile, ole hennot tai lohkeile. Hiuksissa ei näin lyhyessä ajassa näe kovin suurta muutosta muutoin kuin niiden pehmeydessä, mutta koen ettei tästä hiuksiinkaan ole voinut olla hallaa. Ihoni ei myöskään ole kuivunut samaan tapaan kylmien ilmojen tullessa kuin aikaisempina vuosina, vaikka kesää kuivempi onkin (tähän toki vaikuttaa myös nykyinen olo Englannissa, joten siitäkään en täysin voi arviota antaa). Suurin ero siis näkyy kynsissä.

Olen myös lopettanut lähes täysin hiusteni lämpökäsittelyn ja lämpökäsittelenkin hiukseni nykyään enään vain n. 1-2 kertaa kahdessa viikossa. Aikaisemmin suoristin ja kiharsin hiuksiani n. 3-4 kertaa viikossa (fööniä en ole käyttänyt koko tänä vuonna kuin 3 kertaa). Tämä johtuu lähinnä siitä, että olen laiskistunut ja huomannut ettei täällä Englannissa ole mitään järkeä laittaa hiusta, sillä kampaus on samoilla tuotteilla ja saman raudan kanssa joko muuttunut suorasta laineikkaaksi tai kiharasta suoremmaksi jo muutaman tunnin jälkeen siinä missä Suomessa samoilla aineilla ja laitteilla etenkin kiharat saattoivat pysyä hyvänä jopa 2-3 päivää laitoin jälkeen. Hiukseni on myös värjätty ilman hapetetta viimeisen n. 6kk ajan.

Ruokavaliossa on tapahtunut sellaiset muutokset, että olen lopettanut maitotuotteiden käytön lähes kokonaan (vaihdoin kahviinkin laitettavan maidon mantelimaitoon, rahkaa en ole syönyt ollenkaan ja juustoakin vain maltillisesti). Olen myös aloittanut laittamaan ruokaa kotona ainaisen ulkona tai valmisruokien syömisen sijaan. Herkkujenkin määrää olen vähentänyt, vaikka Dr. Pepper on osoittautunut suurimmaksi paheekseni täällä Englannissa.

Nykytilanne

Hiusta lähtee vieläkin, mutta maltillisemmin kuin aiemmin. Oheisessa harjassa on kahden harjauskerran hiukset (ja melkein samanlaisen määrän siivosin lattialta itseni ympäriltä), mutta silti melko paljon. Hiuksia pestessä ongelma on suurin, sillä hiukset tuntuvat pestessä olevan vahvat ja hyvinvoivat, mutta joudun siivoamaan viemärin joka ikinen kerta hiustenpesun jälkeen. Myös huuhteluvaiheessa ja tuotetta hiuksiin levittäessä jää käsiini suuret määrät hiusta jonka heitän vessanpönttöön. Tilanne on silti parempaan päin, mutta edelleen sitä lähtee hiukan huolestuttava määrä.

Pörröisyys on hiukan vähentynyt, sillä kuten kuvasta näkyy, on nuo parin sentin osiot alkaneet kasvaa ja ovat nyt siinä mitassa, että ne eivät enää pörrötä hiusta samalla lailla. Nyt ongelma onkin siinä, että lähellä päänahkaa hius on paksua ja vahvaa, mutta latvassa sitä on vähemmän – tämä näkyy selvästi etenkin silloin kun laitan hiuksia kiinni ja lyhyt pätkät eivät halua pysyä mukana edes päälaella. Ja toki latvassa hius on käsittelyiden yms takia muutenkin ohuempaa, mutta tämä ero on omaan silmään selvä verrattuna edelliseen. Parempaan suuntaan ollaan silti menossa ja pikku hiljaa tästä sitten noustaan, kunhan ei tulisi uusia paikkoja joiden takia päädyn samaan tilanteeseen.

Summasummaarum, tilanne on nyt jo parempi, mutta silti itseäni hiukan huolettaa ja jännittää mihin tilanne seuraavaksi etenee. Ps. Vielä on aikaa osallistua maanantain joulukalenteriluukun arvontaan, jossa yksi onnekas voittaa 50€ lahjakortin Cocopandan verkkokauppaan!

Onko teillä lähtenyt stressin tai muiden tekijöiden vuoksi enemmän hiuksia?

8 kommenttia

 1. Anna-Maria K kirjoitti:

  Joo, on tuttua. Alkuvuosi meni ihan vaan hiuksia tiputellessa. Se oli tosi pelottavaa, koska mulla on aina ollut paksu tukka. Mutta stressin vuoksi se alkoi lähteä tuppoina, ja oheni ohenemistaan siitä huolimatta, että kiinnitin stressin hoitoon tosi paljon huomiota. Mutta niin se vaan on, että jossain menee raja mitä keho kestää, ja olinhan mä kovilla. Nyt hiustenlähtö on onneksi rauhoittunut, ja koska huomaan kynsien kasvavan nopeasti oletan, että keho pystyy taas käyttämään syötyjä ravinteita muuhunkin kuin hengissä pysymiseen.

  Halaus sulle! <3

  • hannamaria kirjoitti:

   Todellakin, kroppa ei kyllä kestä kaikkea ja antaa lopulta merkkejä siitä mikä sille on liikaa. Suuri hali ja tsemppiä sinnekin, mahtavaa että tilanne on alkanut parantua! 🙂

 2. Linda kirjoitti:

  Kuulostaa vähän liiankin tutulta. Ihan järjetön stressi ja kuukausia jatkunut kamala elämäntilanne vei multa varmaan about puolet hiuksista vuosien 2013 ja 2014 aikana. Ei kieltämättä yhtään enää naurattanut siinä kohtaa, kun muutenkin kaikki oli enemmän tai vähemmän huonosti ja sitten hiukset vielä putoo tuppoina pois :/ Tuntuu kuin olisi rangaistu vielä lisää sillä hiustenlähdöllä 😀

  Pikkuhiljaa se stressi helpotti ja hiukset alkoi taas kasvaa! Tosin musta tuntuu, ettei ne vieläkään oo ihan samanlaiset kuin silloin ennen sitä hiustenlähtöä eikä mulla valitettavasti silloinkaan ollut mitenkään turhan paksut hiukset. Mutta on tää parempi nyt kuin se muutaman vuoden takainen hiirenhäntä!

  Tsemppiä ♥

 3. Henna kirjoitti:

  Tiedän tunteen! Itselläni kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa melkolailla hiusten lähtöä joka on melkolailla stressaavaa ja ärsyttävää, vaikka tietää, että tuskin ne silti kesken loppuvat, mutta silti!

 4. Diiskuneiti kirjoitti:

  Tuttu ongelma! Kovina stressijaksoina tukka vaan lähtee päästä – se on oikesti tosi pelottavaa, mitä stressi voi tehdä keholle.

 5. Mira / Blinger Shimmer -blogi kirjoitti:

  Mulla oli hyvinkin tyypilliseen tapaan pari kuukautta synnytyksen jälkeen ehkä noin 1,5-2kk jakso kun hiuksia lähti tuppoina aivan järjettömiä määriä – onneksi myös itse omaan paksut hiukset.. Tämä tasoittui varmaan sitä myötä kuin hormonitkin eikä nyt vähään aikaan ole onneksi lähtenyt kuin ihan normaali määrä hiuksia 🙂 (Vaikka tuon tiesikin ihan normaaliksi niin kyllähän se kieltämättä aika stressaavaa oli.. o.O)

 6. NelliL kirjoitti:

  Mikään ei ole niin kamalaa kuin se kun hiukset lähtee…Itse voin olla kyllä kaljukin mutta se hetki kun ensimmäinen tukko jää käteen…Itsellä on autoimmuunisairaus, jonka vuoksi hiukset ovat nykyään kuin hiiren häntä.

 7. Marjo kirjoitti:

  Minulla on pitkät, paksut hiukset ja niitä on lähtenyt koko ikäni aina paljon. Pari kuukautta sitten luottokampaajan huomautti, että hiuksia lähtee hänen mielestään enemmän ja kehotti tarkistuttamaan veriarvot ja kilpirauhasen. Menin työpaikkalääkärille ja sain lähetteen labraan. Hemoglobiini oli hieman alhaalla, kilpirauhanen ihan ok ja punkkitestikin negatiinen. Ferritiiniarvoni oli liian matala joten nyt syön kolmatta kuukautta rautaa ja menen sitten uudelleen labraa. Nyt ei hiuksia enää lähde. Kehotan tarkistamaan ferritiinin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.