Hae
Hannamaria

Normalisoidaan ihon tekstuuri ja ”virheet”

Olen jo vuosien ajan jakanut täällä omia aknesta kärsiviä kasvokuvia, lähestulkoon muokkaamattomia meikkikuvia ja ihoa, jossa näkyy tekstuuri, sen pienet ”virheet” ja ominaisuudet. Silti vasta nyt, kun olen katsonut kollegani Tiian (@beautiipp) stooreja olen hämmästynyt, miten epärealistisen kuvan moni edelleen saa mm. naistenlehdistä, mainoksista ja jopa etenkin jenkkivaikuttajilta ihon kunnosta. 

ihon tekstuuri kevyt meikki

Meikkinä pelkkä peitevoide, aurinkopuuteri, luomiväri, ripsiväri ja kulmat. Muokkaamaton.

Somen ja muun median luoma kuva on vääristynyt

Tässä ollaan vuosien saatossa tultu toki huomattavasti eteenpäin, mutta edelleen naistenlehdet, nettisivustot ja jopa youtube-videot ovat täynnä filttereitä, muokattuja ihoja sekä häivytettyä ihon tekstuuria. Vuodelta 2017 oleva @jazzegger -tilin esimerkki paljastaa tämän hyvin.

Myös yksi isoimmista suomalaisista kauneusbloggaajista, Miia Johansson, kertoi jo vuonna 2018 lopettaneensa kuviensa muokkauksen jonka kuullessani olin todella iloinen aikoinaan! Hänellä oli tapana sumentaa ihon tekstuuria ja poistaa isoimmat virheet ja pakko sanoa, että nykyään kuvia on paljon ihanampi katsoa.

Moni vaikuttaja etenkin jenkkimarkkinoilla kertoo suoraan käyttävänsä kuvanmuokkausta niin äärimmillään, että muuttaa kasvojensa ja kroppansa muotoa, häivyttää ihon kaiken tekstuurin ja lisää meikkiä kuvanmuokkauksen avulla. Ja tämä ei lopu vain oman kropan muokkaamiseen, vaan muiden kuvia voidaan myös varastaa ja photoshopata itsensä niihin – kuten juuri Kira Kososen kuvan kohdalla nähtiin.

ihon tekstuuri kuvien muokkaus

Vasemmalla muokkaamaton, oikealla muokattu

Muokkaan itse kuviani juuri sen verran, että säädän niissä valotuksen ja värit kohdilleen, rajaan ne ja tarkennan kuvaa tarpeen vaatiessa. Kamera pyrkii jatkuvasti 18% keskiharmaaseen, jonka vuoksi sillä otetut ja muokkaamattomat kuvat näyttävät monesti väriltään väärältä verrattuna siihen mitä silmä näkee ja joskus valoitus ei ota onnistuakseen. En ole koskaan muokannut blogi-/IG-kuviani tämän enempää.

Ihon kunto vuonna 2014 ennen aknekuureja

ihon tekstuuri paljas iho

Ihon kunto tällä hetkellä

suhde omaan ihoon

Olen aikoinani kärsinyt etenkin poskiin ja otsaan keskittyneestä aknesta. Tämä puhkesi vasta ollessani n. parikymppinen ja söinkin sitä varten ensin kevyemmän Tetralysal-kuurin ja sen jälkeen rankemman ”roacuttan”-kuurin (Isotretinoin Actavis). Pääset lukemaan kaikki aknepostaukset täältä.

Tuolloin muistan, kuinka yritin peittää ihoa mahdollisimman paljon samalla hoitaen sitä minkä pystyin. Jännitti mennä ruokakauppaan, kun mietin mitä muut ajattelevat nähdessäni meikittömät kasvot, inhotti kun ihmiset tuijottivat ja piilouduinkin meikin alle. Jos vaan voisin sanoa tuolle 20-vuotiaalle Hannalle nyt, että eläpä tuollaisia ajattele kun ei se  mitään hyvää tuo.

Nykyään olen jo sinut sen kanssa, että silmänaluseni ovat jatkuvasti luonnostaan tummat, nenän ympärys on täynnä laajentunutta ihohuokosta, hormonaalisia epäpuhtauksia (+ nyt maskista johtuvaa) pukkaa aika-ajoin, ihossa on maskin käytön takia enemmän tekstuuria kuin vuosi sitten ja ensimmäiset kevyet juonteet ovat alkaneet näkyä silmäkulmissa ja silmänympärysiholla.

Meikkaamisestakin on tullut tämän myötä vapauttavampaa, sillä en koe tarvetta peittää jokaista näistä ominaisuuksista vaan kuten yllä, saa ”elämä näkyä” kasvoilla. Peittävämmälle pohjalle ja muuten vahvemmalle meikille on edelleen paikkansa, mutta nykyään en näitä toteuta peittelläkseni mitään kuten nuorempana tein.

Oman ihon hyväksymiseen annan tämän vinkin

Katsele ihoa peilistä ja mieti miksi jokin kohta sinua häiritsee ja miksi se vaikuttaa niin paljon. Onko taustalla esim. media luomat ennakko-oletukset siitä miltä ihon pitäisi näyttää etkä ole tottunut näkemään normaalia ihon tekstuuria tai erilaisia ihoja mediassa? Onko sinulle käynyt jokin tapaturma tai hallitsematon tilanne, esim. aknen puhkeaminen tai arpien syntyminen, jonka käsittely on vielä (alitajuntaisesti) kesken? Mieti siis kunnolla miksi koet ihosi ominaisuudet inhottavana ja miten tuota ajatusmallia voisi muuttaa.

Yleiseen hyvinvointiin annan sen vinkin, että mikäli jokin tili tai lehti saa sinut jatkuvasti huonolle tuulelle, tuntemaan itsesi huonommaksi (esim. ihon kunnon takia) etkä saa siitä mitään iloa, niin lopeta sen seuraaminen. Vaihda sen sijaan positiivisia tunteita tuovien tai vinkkejä tarjoavien kanavien pariin.

Jos asia tämänkin jälkeen vaikuttaa mielialaan jatkuvasti, voit aina etsiä siihen keinoja muuttaa tilannetta pysyvästi tai väliaikaisesti. Esim. päivitetty ihonhoitorutiini ja meikki ovat itselleni tälläisiä keinoja, joilla halutessaan saa muutosta ilmeeseen. Suosittelen näihin kuitenkin ottamaan asenteen oman hyvinvoinnin edistämisen kautta, en negatiivista ajattelutapaa ”pakko peittää kun muuten joku kysyy oletko kipeä”. Kuten sanoin, niin syyllistyin tähän negatiiviseen ajatteluun nuorempana paljon ja se ei tuottanut mitään hyvää.

Miten teidän mielestä ihon tekstuuri näkyy somessa & oletteko sinut ihonne kanssa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.