Hae
Hannamaria

283 – Pääsiäinen Espanjassa

Ajattelin tehdä pienen throwback-postauksen näin pääsiäisen kunniaksi kun mitään uutta ja ihmeellistä ei ole tekeillä näille pyhille. Pelkästään kunnon lomailua, hyvästä ruoasta ja juomasta nauttimista ja yhdessäoloa. Toivotaan vaan että kaikilla on hyvä mieli eikä turhaa stressiä synny pienistä perjantai-illan suunnitelmista… Näistä kuulette varmasti lisää!

Jokunen vuosi sitten, tarkalleen ottaen keväällä 2012 olin vaihdossa ammattikouluni puolesta pienessä, Jyväskylän kokoisessa kaupungissa Torreviejassa, Espanjassa. Torrevieja sijaitsee n. 30-35 kilometriä Alicanten alapuolella Espanjan itärannikolla. Vaihtoni lopulle sijoittui juuri sopivasti Pääsiäinen, joten saimme kokea luokkatoverini kanssa palasen Espanjan katolilaista Pääsiäiskulttuuria upeiden kulkueiden muodossa.

Taisi olla viimeinen iltamme Torreviejassa, jolle nämä upeat kulkueet sijoittuivat. Oli musiikkia, miehiä kaavuissa (”nasaretilaisia”), naisia mekoissa, lapsia jonoissa soittamassa ja kaikkea siltä väliltä. Puheesta ja lauluista emme ymmärtäneet hevonkettua, Espanjaksi kun olivat. Näky oli silti mahtava ja tälläiselle kirkkoonkuulumattomallekin aivan erikoinen tilaisuus päästä käsiksi suht. syvälle erilaiseen kulttuuriin.

Pääsiäinen Espanjassa on lähes jouluun verrattava ja viikon kestävä juhla, Semana Santa, jolloin ainakin jonkin tiedon mukaan lapsilla on koko viikko vapaata koulusta, teitä suljetaan ja ohjelmaa riittää koko viikolle. Pääsiäisen juhlinta alkaa siis jo Palmusunnuntaina viikkoa ennen huipennusta kantamalla ensimmäiset Kristukset ja Neitsyet – pyhäinkuvat, jotka on tilaisuutta varten puettu juhla-asuihinsa ja laitettu kaikin puolin mahdollisimman näyttäviksi.

Varsinkin torstaina ja perjantaina väkeä saattaa olla kaduilla yötä myöten katsellen kulkueita sekä kärsimysnäytelmiä ja vain juhlien, syöden ja nauttien. Jotkut yrittävät kosketella patsaista, osa rupeaa itkemään kulkueen huipentuessa. Nykyään uskonnollinen merkittävyys on saattanut hiukan vähentyä muissa juhlissa, mutta kyseisessä juhlassa se on edelleen tärkeä osa.

Itse haluaisin nähdä etenkin Sevillan kulkueen, siellä huhutaan parhaiden kulkueiden ja juhlien olevan. Vierailustani Espanjaan on jo aivan liian kauan, olisi jo aika palata etenkin Torreviejan ja Alicanten alueelle uudelleen. Ja kaipaan jo kunnon Paellaa! 😀

Ps. Hyvää syntymäpäivää Mamma Voutilainen 😉

Hyvää pääsiäistä!

4 kommenttia

 1. Christina kirjoitti:

  Mun mielestä eri kulttuurit ovat niin mielenkiintoisia, että tällaisia on aina ilo lukea. 🙂

  Myös matkakuume on äitynyt taas niin kovaksi, että enemmän kuin mielelläni lähtisin näitä muita kulttuureja ihmettelemään ihan paikan päälle!

 2. Hanna Voutilainen kirjoitti:

  Sama juttu ja ajattelin tämän kerrankin olevan jotain hiukan erikoista kuin se perinteinen hyvää pääsiäistä -postaus!

  Matkakuume on täälläkin kova, varat eivät vaan tällä hetkellä anna periksi matkustaa yhtään minnekään. Tulevaisuudessa muuton jälkeen etc sitten!

 3. Pinja Alina kirjoitti:

  Vau! Erilaisia juhlapyhyiä on kyllä tosi kiva viettää vieraassa kulttuurissa ja maassa, kun saa kokea ihan uudenlaisia tapoja. 🙂 Hienoja kuvia. Rakastan tällaisia erilaisia postauksia!

 4. Hanna Voutilainen kirjoitti:

  Sama juttu! Ollaan miehekkeen kanssa haaveiltu että pääsisi uudeksi vuodeksi jonnekin karkuun, täytyy rueta säästämään pikku hiljaa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.