Hae
Hannamaria

374 – RESEPTI: Herkulliset sämpylät

Ensimmäinen kerta tässä asunnossa kun leivottiin koitti eilen! Mieheke sai idean sämplyöistä ja niiden leipomisesta joten ei kun lähi-Siwaan hakemaan hiivaa ja töihin. Ohje napattiin Kotikokin sivuilta, mutta jaan sen teille tähän. En muistanutkaan miten kivaa leipominen on, aion tehdä näitä ja muita leipommishommia useamminkin tulevaisuudessa.

Helpot herkkusämpylät (15 pientä annosta):

– 2,5dl maitoa
– 25g tuorehiivaa
– 1 rkl hunajaa (tai sokeria)
– 1 tl suolaa
– 5-6 dl sämpylä- tai vehnäjauhoja
– 25 g pehmeää voita

Me tehtiin tämä kaksinkertaisena, joten saatiin 30kpl pieniä sämpylöitä. Ensi kerralla tehdään sama määrä, jotta saadaan hiukan isompia. Heitettiin miehen saatua idean lisäksi kaikkien aineiden ollessa sekaisin hiukan valkosipulijauhetta tuomaan lisää makua, se toi aika kivan valkosipulisen vivahteen sämpylöihin.

Ensin liotetaan hiiva kädenlämpöiseen maitoon, johon tämän jälkeen lisätään suola, hunaja sekä puolet jauhoista. Nämä sekoitetaan kunnolla jotta taikinasta tulee tasaista ja lisätään loput jauhot. Nyt taikinasta täytyisi saada suht. kimmoisa.

 Tässä vaiheessa uuni on hyvä laittaa lämpenemään 225 asteeseen. Tämän jälkeen laitettiin taikina kohoamaan lämpimään vesihauteeseen liinan kanssa. Odotellaan jotta taikina turpoaa n. kaksinkertaiseksi ja otetaan se pois. Seuraavaksi heitä pöydälle hiukan jauhoja (jotta taikina ei jää pöytään kiinni) ja vaivaa siitä pitkä ja suht. ohut pitko. Pilko pitko 15 osaan (mikäli haluat hiukan isompia sämpylöitä, teen n. 10-12 osaa). Tämän jälkeen vaivaa palat palloiksi ja asettele leivipaperilla vuoratulle pellille.

Anna jokaiselle sämpylälle hyvin tilaa kohota ja peitä ne liinalla. Jätä kohoamaan n. 15-20 minuutiksi ja juuri ennen uuniin laittoa, sivele ne vedellä. Paista uunin keskitasossa n. 15 minuuttia. Itse laittaisin uunin hiukan pienemmälle ja antaisin olla n. 15 minuuttia, meidän uunilla tuli toisesta satsista aika tummia.

Voilá! Herkulliset, kotitekoiset sämpylät melko pienellä vaivalla. Ensi satsiin me tosiaan lisätään hiukan suolaa ja ehkä pieni määrä hunajaa lisää ihan vaan maun vuoksi. Oli ihana lauantai-aamun herätys maistella muutamat sämpylät, vaikkei niistä suolan puutteen takia aivan täydellisiä tullutkaan. Mutta keittiö on nyt leipomisenkin osalta korkattu!

Leivonnantäyteistä sunnuntaita!

4 kommenttia

 1. Anonymous kirjoitti:

  Vinkkinä heitän, että mikro on siis kans hyvä paikka kohottaa. Itse en esilämmittele vesilasin kanssa, vaan tyrkkään taikinakulhon leivinliina päällä sinne pojottaa. Ei tarvii vahdata uiko liinan kulmat ja vesilaskussakin säästää 😉

 2. Hanna Voutilainen kirjoitti:

  Aika hyvä vinkki, kiitos 🙂 Menee ensi kerralla testiin! 😀

 3. Teresa Sjönberg kirjoitti:

  Moikka ihania sämpylöitä! Saat reseptilläsi myös pullia tehtyä, vähemmän suolaa ja 3 rkl sokeria ja kardemummaa 🙂

  Minä laitan myös mikroon kohoamaan, laitan yleensä lämpimän vesikulhon alle ja leivinliinan päälle. Ainakin silloin kun käytän kuivahiivaa.

 4. Hanna Voutilainen kirjoitti:

  Hyvä idea tuo kardemumma! Me laitettiin ihan normi vesihauteeseen tuohon altaaseen, toimi sekin aika hyvin 🙂 Mikrossa tosin tulee varmasti nopeammin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *