Hae
Hannamaria

469 – 5 vinkkiä blogien parempaan hakukoneoptimointiin

//

Olen siinä mielessä onnekas, että työskentelen hakukoneoptimoinnin (SEO, Search Engine Optimitation) parissa melkein päivittäin päivätyöni kautta ja se on sieltä tullut tutuksi. Indiedays Inspiration Day -tapahtumassa järjestettiin pieni SEO-klinikka experttinään Aki Ovaska. Sainkin mahdollisuuden tehdä tämän yhteistyöpostauksen ASUSin ja Indiedaysin kanssa kertoen omista kokemuksistani SEO:n parissa ja tarkemmin siitä, miten olen sen huomannut vaikuttavan kaikkeen.

ASUS - 5 vinkkiä blogien parempaan hakukoneoptimointiin

Toukokuun puolella siirsin blogini Bloggerista tänne WordPressin puolelle. Teille ulkoista muutoista ei näkynyt muuten kuin pienen ulkoasupäivityksen muodossa kommenttiosiossa sekä kategorioiden / tagien puolella, mutta mulle muutos oli suurempi. Vaihtui koko alusta ja siinä samalla kuvien asettelut ja etenkin se, miten hyvin pystyn hakukoneoptimoimaan omat tekstini. Toki niistä paistaa vielä oma kirjoitustyyli lävitse, mutta etenkin otsikoiden luominen sekä erään plugarin, Yoast SEO:n, käyttöönotto on tehnyt blogiteskeistä hiukan hakukonekelpoisempia.

5 vinkkiä blogien parempaan hakukoneoptimointiin

ID:n tapahtuman jälkeen sähköpostiin kilahti TOP5 -vinkit bloggareiden SEO:ta varten ja ajattelin käydä testaamassa tämän uuden sivun optimoinnin. Yllä näkyykin screenshot tuloksista, jotka ei olleetkaan ollenkaan huonompia – Bloggerin puolella asia olisi varmasti ollut eri. Plussaa tuli oikeiden avainsanojen ristikkäiskäytöstä, noottia mm. kuvien ALT-teksteistä, sivun sisäisestä css-koodista (johon en voi vaikuttaa sillä se saattaa johtua joko leiskasta tai aikaisemmista Bloggerin postauksista, jossa css tuli käytettyä postauksissa itsessään) sekä sivuston latausnopeudesta (tosin vain yhden sekunnin erolla optimaaliseen).

Pistän tämän tsekin perusteella tulleet arviot kuntoon niin pitkälle kuin itse pystyn. Kunnossa oli kuitenkin jo perusteet, eli otsikoinnit, avainsanojen sisällyttäminen postaukseen ja otsikkoon sekä etenkin huomion kiinnittäminen ensimmäisen kappaleen sisältöön. Nämä on tulleet ajan myötä niin työn kuin pienten googlailujen perusteella jo rutiiniksi ja haluankin jakaa muutamat vinkit hyvään hakukoneoptimointiin. Toivottavasti näistä on hyötyä teille kanssabloggaajille! 🙂 Kertokaa muuten haluaisitteko kuulla tämän tyylisiä blogi-/ hakukone-/  valokuvaus- ja kuvanmuokkausvinkkejä tulevaisuudessa, olisi takataskussa paljon juteltavaa näistäkin!

5 vinkkiä blogien parempaan hakukoneoptimointiin

 • Opi käyttämään kategorioita ja tageja;  Tämä tuli ehkä suurimpana muutoksena itselleni vaihdettua WP:n puolelle. Bloggerissa tagit ja kategoriat ovat melko sama asia – niillä määritellään mitä postaus sisältää ja voidaan kätevästi löytää saman kategorian postaukset. WordPressissä kategoriat ovat aavistuksen laajempi käsite ja ne kannattaakin jakaa suurempiin kokonaisuuksiin ja käyttää tageja määrittelemään tarkempaa sisältöä postauksesta. Esimerkiksi ’Kauneus’ on hyvä kategoria, jonka alle voi kuulua postaukseen merkittävät tagit ’Tuotearvostelut, Meikit’ tms.
 • Kiinnitä huomiota kuvien nimeämiseen sekä alt-tageihin; Hakukoneet eivät pääosin osaa tulkita kuvia, joten niille on annettava pieniä vinkkejä siitä mitä kuva sisältää. Tämän voi tehokkaasti toteuttaa nimeämällä kuvan oikein ja lisäämällä siihen tärkeitä, sitä kuvaavia avainsanoja. Esimerkiksi: Kuvassa on koira, nimeät kuvan koira_jackrusselinterrieri_6_2016.jpg ja lisäät sille esimerkiksi alt-tagit ”koira, jackrusselinterrieri, terrieri, koirarotu”.
 • Tee sivustasi nopeammin latautuva; Tarkista pohjastasi palstasi leveys ja rajaa kuvista suoraan siihen sopivia samalla tehden niistä hiukan pienempikokoisia. Kuvaan itse esimerkiksi suurimmaksi osaksi isointa mahdollista JPG -kokoa tai Rawia, mutta käytän kuvat aina kuvanmuokkausohjelman kautta ja pienennän ne 770px leveiksi ja pakkaan pienempiresoluutioiseksi.
 • Kiinnitä huomiota otsikoihin; On hyvä niin hakukoneille kuin lukijalle jos he näkevät missä ollaan menossa. Mitä useammin esimerkiksi sana ”Lumene” esiintyy niin blogitekstin pääotsikossa, sen urlissa sekä itse tekstin omissa otsikoissa, sitä paremmin teksti tulee sijoittumaan hakukoneissa. Toki ”Lumene” on melko laaja käsite, joten esimerkiksi hiukan tarkennettu Lumene Natural Bronze voisi tuottaa parempia tuloksia.
 • Päätä postaukselle avainsana ja toista sitä – mutta älä liikaa! Tästä puhutaan englanniksi ’keyword density:nä’. Kannattaa pohtia millä sanalla haluaa postauksen nousevan korkealle hakukonetuloksissa ja käyttää tätä mm. aiemmin mainituissa otsikoissa sekä etenkin postauksen ensimmäisessä kappaleessa. Itselläni toistuu tässä postauksessa sana ’hakukoneoptimointiin’ muutamankin kerran 😉


Kiinnitättekö te kanssabloggaajat huomiota hakukoneoptimointiin?

16 kommenttia

 1. Mari kirjoitti:

  Kiitos, hyviä vinkkejä tuli! 🙂 Täytyy ottaa oikein asiaksi tutustua näihin juttuihin paremmin.

  • hannamaria kirjoitti:

   Hyvä että oli apua – ja todellakin, näillä on yllättävän suuri vaikutus löydettävyyteen!

 2. Maitsu kirjoitti:

  Kiitos hyvistä vinkeistä! Mielelläni näkisin jatkossa lisää vinkkejä esim toimivasta blogisivun layoutista ja juuri valokuvauksesta. Kaikilla ei esimerkiksi heti aluksi ole kalliita kameroita, joten vinkkejä peruskamera/kännykkäkuviin?:)

 3. Johanna kirjoitti:

  Nämä on kyllä jopa yllättävänkin tärkeitä juttuja. Itse aloin kiinnittää näihin asioihin huomattavasti enemmän huomiota, kun siirryin Bloggerista Lilyyn bloggaamaan. Kiitos hyvästä tietopaketista!

  • hannamaria kirjoitti:

   Nimenomaan, monelta menee ihan ohi mitä kaikkea pienelläkin panostuksella voi saada aikaan. Blogger on tässä suhteessa kyllä paha, silä itsekin siirryin WP:n puolelle. Ja hyvä että oli jeesiä!

 4. Johanna kirjoitti:

  Lämmin kiitos selkeästä tekstistä. Sain paljon yksityiskohtaisia neuvoja hakukoneoptimoinnin tekemiseen.

 5. Taru kirjoitti:

  Mä oonkin aina ihmetellyt noita WP:n kategorioita ja tageja, oon googlaillut tarkennusta, mutta lukenut vain ympäripyöreitä. Kiitos siis tästä, oli selkeästi kirjoitettu!

 6. S - Beauty of life kirjoitti:

  Kiitos hyvistä vinkeistä! EN kiinnitä mitään huomiota ja kaippa sitä pitäisi?? Mä olen niin uuno näiden asioiden suhteen, mutta tästä sain monia vinkkejä ja ihanan yksinkertaisesti kirjotit :)) Thanks!

  • hannamaria kirjoitti:

   Hienoa jos oli apua! Koitin mahdollisimman ’kansankielellä’ kirjoittaa nämä jotta pointti tulisi selväksi vaikkei aihe aiemmin olisi tuttu 🙂

 7. Tuija kirjoitti:

  Kiitos vinkeistä ? Täytyykin kiinnittää huomiota kuvien nimiin ja niiden hakusanoihin.

 8. Tiina A kirjoitti:

  Kiitos! Vaikka olen lukeut SEOsta on se mulla vielä aika hakusessa! Tämä oli ehdottomasti selventävin artikkelin jonka olen aiheesta lukenut. Olisi kiva lukea aiheesta lisää samoin kuvien muokkauksesta sun muusta blogeihin selkeästi liittyvistä jutuista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.