Hae
Hannamaria

487 – Miten laskuttaa bloggaajana ja keikkatyöläisenä?

Vaikka olen pääosin tällä hetkellä kahdeksasta neljään päivätöissä käyvä nuori aikuinen, on mulla pari sivubisnestä ja harrastusta. Toinen niistä on tämä blogi ja toinen on mun pääosin graafisen alan freelancer -palvelut, joita tarjoan. Tulevana syksynä tässä ihan parin viikon päästä aloitan opiskelut JAMK:ssa Liiketalouden linjalla, säännöllinen päivätyö loppuu ja jäljelle jää opiskelijoiden tuet, opintolaina ja näistä kahdesta sivuprokkiksesta tulevat tulot. Olenkin tässä muutaman vuoden saatossa kasvattanut näitä kahta sivuprokkista niin hyvin, että joinain hyvinä kuukausina ei tarvitse välttämättä erillistä lainaa edes nostaa. Ja koska teitä kuitenkin aina kiinnostaa bloggaajien tulot ja miten verotukset hoidetaan, ajattelin valaista asiaa teille hiukan omalta osaltani.

Koska teen sivubisneksenä graafisen alan freelancerin töitä usealle eri työnantajalle, oli mun pakko etsiä hyvä ja nopea keino laskuttaa. Olin kuullut freelancer-verokortilla työskentelystä, jossa siis annetaan oma verokortti erikseen jokaiselle työnantajalle ja he joutuvat hoitamaan palkanmaksun ja muut lisämaksut –  mutta itse koin koko systeemin todella hankalaksi sillä en varsinkaan alkuun ymmärtänyt kaikista mahdollisista sivukuluista enkä tosiaan halunnut asiakasta vaivata lisätyöllä. Sen sijaan lähdin kevytyrittäjäksi, jossa mun ei tarvitse huolehtia paperitöistä, lakisääteisistä maksuista tai erääntyneiden laskujen perimisestä ollenkaan – niistä kun en hirveästi ymmärrä. Näin pystyin yhdistämään sekä freelancerina että bloggaajana laskuttamisen saman katon alle.

Kevytyrittäjänä pääsee helpolla – vuodenvaihteessa laskeskelet ja arvioit tulevan vuoden tulot perustuen viime vuoteen (mielellään hiukan yläkanttiin niin saa kivasti veronpalautuksia!), annat verokortin eteenpäin ja alat laskuttaa.

Bloggaajan verot ja verotus UKKO.fi Bloggaajan verot ja verotus UKKO.fi

Paras tapa laskuttaa keikkatöistä?

Laskutuspalveluksi valikoitui suomalainen UKKO.fi, jonka takaa löytyy nopeasti vastaava ja osaava henkilökunta, paljon apua kevytyrittäjänä toimimiseen sekä itsensä markkinointiin ilmaisten ladattavien materiaalien kautta ja todella simppeli käyttöliittymä. Kyseinen yritys on toiminut jo vuodesta 2012 ja kehittää palveluaan asiakaslähtöisesti – vasta vähän aikaa sitten palvelumaksu tippui puoleen asiakkaiden palautteen ansiosta. Käyttöliittymä ei voisi olla helpompi – verokortti sisään (tämänkin hankkimiseen saa apua asiakaspalvelusta), sen hyväksymisen jälkeen lisäilet vain asiakkaita ja alat tekemään laskuja.

Laskut lähetetään työnantajan sähköpostiin ja heidän ei tarvitse kuin maksaa sun lasku – free-kortilla toimiessa työnantajan pitäisi itse hoidella palkanmaksu ja monet työnantajamaksut. Palkan voit maksaa itsellesi milloin haluat ja niin monesta laskusta kerralla kuin haluat –  palkasta vähennetään lakisääteiset maksut, verot sekä UKKO.fi:lle menevä 5% palvelumaksu jolla kyseinen palvelu pyörii. Tämä kyseinen prosentti otetaan siis ainostaan palkkaa maksaessa, eikä jokaisesta laskusta.

Muistakaa myös, että palveluun liittyminen ei katkaise mitään tukia (ei opinto- eikä työttömyystukia). Ennen laskuttamista kuitenkin on suositeltavaa olla yhteydessä omaan TE-henkilöön tai työttömyyskassan edustajaan, jotta tuet eivät vahingossakaan katkea. Jokaisella kassalla on erilaiset käsitykset tyttömyysturvalain tulkinnasta, joka muuttui 1.1.2016 ja siksi on tärkeää olla omaan yhteyshenkilöön yhteydessä ennen laskutusta. UKKO.fi:n Kevytyrittäjän työttömyysturva pähkinänkuoressa -blogipostauksessa kerrotaan aiheesta lisää.

UKKO.fi:llä on tarjolla myös ilmaista ladattavaa materiaalia, jonka on tarkoitus auttaa itsetyöllistävän arkea. On olemassa tuntilistojen pohjia, asiakirjoihin esimerkkejä, itsensä mainostamista varten ladattavia oppaita mm. Kevytyrittäjän Markkinointikirja sekä paljon muita upeita etuja. UKKO.fi:stä löytyy myös palvelun takana hääräävien asiantuntijoiden blogi, jossa allekirjoittanutkin on ollut haastateltavana. Olin kerran Viikon Kevytyrittäjä ja hetki sitten yhtenä bloggaajista kertomassa omista kokemuksistani blogiyhteistöistä.

Bloggaajan verot ja verotus UKKO.fiBloggaajan verot ja verotus UKKO.fi

Blogitulojen verotus

Koska hannamaria on blogina kasvanut huomaamatta mittoihin, joissa silloin tällöin minulla avautuu mahdollisuus pieniin palkkioihin erilaisista yhteistöistä, koin free-verokortin sijaan UKKO.fi:n kautta laskuttamisen blogituloissanikin helpoksi. Se oli erittäin tuttu jo freelancer -laskutuksieni puolelta ja blogitulojen laskuttaminen ei muuttanut käsitystäni ollenkaan. Blogiyhteistöistäkin tulevista palkkioista kun täytyy verot maksaa, sillä ovathan nekin työsuorituksista maksettua palkkaa, oli yhteistyötahotkin erittäin tyytyväisiä etteivät joutuneet erillistä verokorttia pyörittelemään vaan pystyin lähettämään laskun, joka heidän oli helppo maksaa muiden laskujen ohella. Tälläkään kertaa en itse joudu miettimään lakisääteisiä maksuja tai verojen maksua, vaan ne hoidettiin mun puolesta. Arvostan tätä niin suuresti ja maksan erittäin mielelläni tuon palvelumaksun, jolla hoidetaan kaikki tämä byrokratia mun puolesta.

hannamaria design, hannamaria -blogi ja UKKO.fi ovat tällä hetkellä, varsinkin kun mun päivätyö loppuu, pyhä kolminaisuus. Niiden avulla opiskelusta tulee rahallisesti helpompaa ja hauskempaa, sillä saa vapaa-ajallaan työkseen tehdä sitä mistä itse tykkää ja homma sujuu oman aikataulun mukaan. Mikäli muuten tahdotte rekisteröityä UKKO.fi:n käyttäjäksi, arvostaisin että se tehdään tästä linkistä. Kun päädyt laskuttamaan kyseisellä palvelulla yli 300€ edestä, saamme molemmat pienen 50€ bonuksen!

Oletteko koskaan törmänneet kevytyrittäjyyteen tai painineet keikkatöiden verotuksen kanssa?

Postaus toteutettu yhteistyössä UKKO.fi:n kanssa.

5 kommenttia

 1. Tiia kirjoitti:

  Hei!
  Olen kirjoittamassa opinnäytetyötä liittyen blogeihin ja niiden käytettävyyteen. Tavoitteena on parantaa erästä ilmaista blogipalvelua ja siihen tarkoitukseen tarvitsisin blogia kirjoittavien henkilöiden apua. Toivoisin, että mahdollisimman moni blogin kirjoittaja kävisi täyttämässä alla olevan linkin kyselyn.
  Kysely on helppo ja nopea täyttää ja siihen vastanneiden kesken arvotaan kaksi Finnkinon leffalippua!
  https://goo.gl/forms/Kt7KtvQtGY60anes1

  Kiitos avusta!
  – Tiia Valtonen

  • hannamaria kirjoitti:

   Täytyypi käydä tsekkaamasta voinko antaa omaa panostani tähän!

 2. Katja/Valkoisen vuoren rinteillä kirjoitti:

  Olipas hyvä postaus, pitää itsekin miettiä näitä juttuja vähän paremmin joten tuli tarpeeseen tämä tietoisku! 🙂

 3. Niina / une petite life kirjoitti:

  Tosi hyödyllinen postaus, kiitos!:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.