Hae
Hannamaria

10 x Nopea rentoutumisvinkki

Meikäläisen elämä on nykyään jonkin mittapuun mukaan melko hektistä ja vaikka arjestani tällä hetkellä tykkäänkin erityisen paljon, on joskus rentoutuminen ja asioiden hetkeksi sivuun laittaminen vaikeaa. Olen löytänyt itselleni helppoja ja hyvin arkeen sopivia tapoja joilla välttää stressiä, joten ajattelin jakaa teidänkin kanssanne nämä nopeat rentoutumisvinkit. Toki nämä eivät kaikille toimi ja osa on varmasti joillekin itsestäänselvyyksiä, mutta toivottavasti kikka tai kaksi löytyy jokaiselle rentoutumiseen.

Rentoudu

1. Juo kuppi kahvia, teetä tai mitä tahansa, joka rauhoittaa istuen alas. Keskity siihen hetkeen ihan ajatuksen kanssa ja mikäli mieli tekee, selaa vaikka Instagramia, katso tubevideo, selaa snäpit lävitse tai parhain kikka kaikista, lue lehteä. Tällä saat ajatukset hetkeksi muualle ja jo 5-10 minuutin rauhoittuminen kiireisen ajan keskellä auttaa keskittymään tulevaan paremmin.

2. Muista säännöllinen ruokarytmi. Kanna laukussa esimerkiksi Elovenan välipalakeksejä tai hedelmiä, jotta nälkäkiukku ei pääse sumentamaan arvostelukykyä tai nostamaan stressitasoja. Aina ei ole mahdollista syödä ”kunnon” ruokaa tarpeeksi ajoissa 3-4 tunnin välein, joten tälläiset pienet välipalat siirtävät nälkää tehokkaasti hetkisen ajan ja auttavat päivässä eteenpäin.

3. Harjoittele olemaan läsnä hetkessä. Nykyajan mukaan usein on TV päällä, samalla selauksessa Instagram -fiidi ja kaverin tai puolisonkin kanssa pitäisi jutella samaan aikaan. Tee yksi tai maximissaan kaksi asiaa kerrallaan ja pistä puhelin hetkeksi pois, keskity ajatuksella siihen mitä kaveri tai se toinen ihminen vieressä sanoo ja osoita hänelle aitoa kiinnostusta.

4. Opettele olemaan hetkittäin ilman puhelinta. Itselleni oli todella vapauttavaa, kun puhelin jäi päiväksi kotiin ja huomasin, että päivä oli paljon rennompi ja keskityin esimerkiksi tunnilla paljon paremmin, kun ei ollut pakottavaa tarvetta selaille somea joka viiden tai kymmenen minuutin välein. Toki puhelin kannattaa pitää päällä ja esimerkiksi ne tärkeimmät Whatsapp -keskustelut ja numerot päästää läpi jotta hätätilanteessa sinut saa kiinni, mutta kaikki muu kannattaa hetkeksi sulkea pois.

5. Pidä supernopea venyttelysessio. Etenkin jos jokin paikka on jumissa, kiinnitä huomiota sen venyttämiseen ja ota pari tai jopa kymmenisen minuuttia tehdäksesi pienen venyttelyn. Etenkin istumatyötä tekevän kannattaa venyttää alaselkää sekä hartioita, samoin kuin kävellä vaikka huoneiden väliä pieni hetki jotta ajatukset saa pois tehdystä jutusta ja paikat aukeaisi hiukan.

Rentoudu

6. Kuuntele musiikkia. Itse kannan nykyään aina mukana kuulokkeita, jotta voin halutessani vaikka työmatkalla laittaa napit korviin ja jammailla omien suosikkien tahtiin. Itse kuuntelen tällä hetkellä paljon suomipoppia ja ikisuosikkia Eppu Normaalia, joiden mukana tulee välillä laulettuakin ja unohdettua ongelmat edes hetkeksi.

7. Mikäli työtaakkaa on liikaa, pyydä apua. Mikään ei lievitä omaa stressiä enempää kuin avun pyytäminen esimerkiksi kotitöissä, kouluhommissa tai työasioissa. Mulle tämä on ollut melko hankalaa sillä tykkään tehdä suurimman osan asioista itse ja jotenkin ei ylpeys ole välillä etenkään työasioissa antanut periksi mutta olen huomannut, että se helpottaa huomattavasti kun nielee välillä ylpeytensä ja pyytää apua.

8. Muista nukkua ja liikkua tarpeeksi. Tämä neuvo tulee lähes joka tuutista eikä ole sieltä nopeimmasta päästä, mutta se on vain niin totta. Tarpeeksi unta omiin tarpeisiin ja edes pienien matkojen kävely tuo jo huomattavasti lisäenergiaa päiviin ja niin ajatus, kuin muukin elämä rullaa jo paljon paremmin.

9. Naura ääneen. Se on parasta lääkettä suruun ja stressiin. Mikä ikinä sinua naurattaakaan, ota muutama minuutti päivästä sen parissa. Itselleni tehoaa tubevideot, söpöt koiranpentukuvat sekä stand-up. Jokaiselle toimii varmasti eri asia joten jokaisen vain täytyy löytää se omansa!

10. Kirjoita stressaavat asiat ylös. Tämä auttaa suuresti, sillä mikäli jokin pyörii mielessä, on hankala rauhoittua. Usko pois, auttaa huomattavasti kun omat ajatukset on paperilla ja niitä ei tarvitse pyöritellä ainoastaan mielen sopukoissa. Myös listat, to do -listat ja muut vastaavat auttavat suuresti stressinhallinnassa!

Bonarina voisin mainita vielä Netflixin. Se ei toki toimi kaikille, mutta itse tykkään nollata usein pistäen lemppari Netflix -sarjan pyörimään, laittaen puhelimen pois ja keskittyen ainoastaan tuohon sarjaan. Parasta vielä on, jos avomiehen kanssa on jokin yhteinen sarja menossa ja voi olla toisen lähellä katsoen sarjaa. Edes pieni hetki päivässä sitä omaa aikaa tai läheisyyttää auttaa jo pitkälle.

Itselleni on tärkeää että vaikka arki saattaakin silloin tällöin olla erittäin stressaavaa, noudatan edes suurinta osaa näistä neuvoista jotta pystyn silti pitämään osittaisia vapaapäiviä ja saamaan jonkinlaisen rennomman hetken arkeen. Tykkään tällä hetkellä arjestani todella paljon ja se auttaakin jaksamaan niiden stressaavampien osien ylitse.

Miten te rentoudutte arjen kiireiden keskellä?

 

16 kommenttia

 1. Ninni / Visions kirjoitti:

  Täällä on kyllä totta tuo viimeinen kohta! Saan heti enemmän mielenrauhaa kun kirjoittelen kaiken aluksi ylös, ja tärkeysjärjestykseen! 🙂

  • hannamaria kirjoitti:

   Sama juttu! Varsinkin kaikki yhtään mieltä painavat deadlinet on mulla pakko olla jossakin näkyvällä paikaa yläällä, mielellään myös kahdessa eri paikkaa!

 2. Marianne / STAY FRESH kirjoitti:

  Ihana postaus! Tosi hyviä juttuja joista on välillä aika jees muistutella! 🙂

  • hannamaria kirjoitti:

   Kiitoksia! Ja samaa mieltä, nää on sellasia jotka aika usein unohtuu mutta joita melkeen jokaista tarttee.

 3. Jenny kirjoitti:

  Ihan superhyviä vinkkejä, vaikka osa aika perusjuttuja onkin! Monesti nämä tuppaa kuitenkin unohtumaan niin kiva saada välillä vähän muistutusta 😉

 4. Idsu / Huulipunamania-blogi kirjoitti:

  Minä olen myös kova tekemään listoja ja to do-asioita etenkin ikävien asioiden kanssa. Helpottaa heti, kun saa jotain rationalisoitua ja päätettyä miten toimii.
  Rentoutuksena toimii eKirjojen luku ipadilta, karkin syöminen sekä musiikin kuuntelu, ja tietty blogien lukeminen ihan ajatuksen kanssa.

  • hannamaria kirjoitti:

   Komppaan! Ite en tosin ole oppinut kirjoja lukemaan eKirjoina, jotenkin mulle siitä puuttuu se kirjan fiilis vaikka helpompaa toki olisi etenkin reissussa!

 5. Paula kirjoitti:

  Tuli pieni suklaan himo noista kuvista 😀
  Todella hyviä vinkkejä ja tulee aivan varmasti käyttöön. Tuo vinkki 4 ehdottomasti ottaa omalla kohdalla.

  • hannamaria kirjoitti:

   Haha, sori 😀 Ja ilman puhelinta olo on hetkittäin kyllä todella palkitsevaa ja rauhoittavaa, suosittelen!

 6. iida kirjoitti:

  Hyviä vinkkejä! 🙂 Mä olen usein just sellainen, että juoksen paikasta toiseen pää kolmantena jalkana ja unohdan hengähtää välillä. Toisinaan sitten tarvitsen sellaisen lahnauspäivän, kun en yksinkertaisesti tee mitään. Näillä voisi ehkä saada tahdin hiukan rauhoittumaan, jospa vaikka saisi joka päivä hengähdettyä sen verran, ette jumituspäivää tarvittaisi.

  • hannamaria kirjoitti:

   Mulla oli ennen myös tälläinen tyyli, että tarttin helposti viikonlopunkin jolloin nollata. Nyt oon opetellut tekemään sen keskellä arkea ja asiat ei stressaa läheskään yhtä paljon! 🙂

 7. Riikka kirjoitti:

  Hyviä vinkkejä, mun mielestä yleisestikin se, että ottaa aikaa itselleen arjessa! Pitää muistaa, että aina ei tarvitse suoriutua 🙂

  • hannamaria kirjoitti:

   Tämä! Itselläni on ollut melko hankalaa päästä tuosta suoriutumisajatustavasta pois, mutta pikku hiljaa! 🙂

 8. Äiti kirjoitti:

  Niin ja äitin lenkittäminen vähentää ressiä tehokkaasti??

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.