Hae
Hannamaria

10 suoraa kysymystä rahasta

Raha. Woop!

Mulla on ollut jo aikaa sitten tarkoituksena tehdä raha-aiheinen postaus, sillä en kestä niitä ”tabuja” ja kaikkea ”salailua” joka sen ympärillä edelleen vallitsee. Bongasinkin sitten Natan WTD -blogista tälläisen kysymyslistan ja tein listasta hiukan omaan suuhun ja elämäntilanteeseen sopivan! Hän on myös linkannut liudan muita vaikuttajia jotka raha-asioista tuottaneet sisältöä, joten lisälukemista löytyy tuolta.

Näin alkuun on kerrottava, että sanoisin olevani melko hyvä rahan käyttäjä. Olen pienestä asti oppinut vastuullista rahankäyttöä ja ihan miten pienet tulot tahansa, on ne suurimmaksi osaksi (etenkin yksin ollessa) riittänyt. En tykkää excel-budjeteista, mutta rahanhallintaa helpottavia äppejä, kuten Pivoa, käytän tälläkin hetkellä. Mulla on myös erillinen ruokatili, opintolainatili, säästötili sekä käyttötili.

Lindex raha Lindex raha

1. Paljonko tienaat?

Hehe, rehellisesti tällä hetkellä n. 0-200e kuussa. Viime vuonna tilanne oli aivan eri, sillä kävin kahdessa osa-aikatyössä blogini lisäksi. Nyt tulonlähteinä on vain toinen osa-aikatyö (konsulenttihommat) ja vuoroja on sielläkin ollut melko nihkeästi (eikä kaikkea voi ottaa edes vastaan tämän keväisen työharjoittelun takia) + blogin kautta sekä friikkuna tulevat tulot. Blogi- tai friikkuliksaakaan en nosta joka kuukausi, vaan säästän niitä ns. ”pahan päivän varalle” ja kesälle käyttämissäni palveluissa.

Tähän lisään vielä, että tällä hetkellä elelen Kelan avustuksella sekä opintolainalla noiden itse tienaamieni tulojen ohella. Asumistukea saan maximit n. 316e, opintotukea 225e (olisi 250e, maksan siitä verot) ja loput tulee opintolainasta (jota tosin yritän säästellä mahdollisimman paljon, mutta josta siirrän esim. vuokran loppuosaan, laskuihin ja ruokaan tietyn määrän kuussa).

2. Mihin sijoitat? Mihin sijoittaisit juuri nyt?

Sijoitan laatuun ja hyvään ruokaan. Sanontahan menee niin, että köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa (okei, ei päde tämäkään kaikkeen).

Tällä hetkellä haluaisin sijoittaa ASP-tilille tietyn summan, jotta voisin lähivuosina ostaa asunnon vuokraamisen sijaan. Tuohon en kuitenkaan (taas) halua sitoutua, mutta pyrin vähintään 50€ pistämään joka kuukausi pitkäaikaiselle säästötililleni jopa näistä olemattomista tuloista. Jos en joutuisi Kelalle maksamaan vielä ensi vuoden maaliskuuhun asti 50€ kuussa perittävää opintotukea, olisi mulla jo näillä tuloilla ASP-tili.

Lindex raha

3. Paljonko löytyy lainaa (etenkin opintolainaa)?

Niinpä, kävin tarkistamassa ja näin kolmannen vuoden keväällä opintolainaa löytyy hiukan reilu 16,000€. Vielä on ainakin ensi syksy nostettava ja todennäköisesti nyt tuleva kesä, sillä haluaisin keskittyä opparin ja parin kurssin tekoon jotta valmistun ajoissa (toki jos hyviä töitä löydän ja saan jostakin, pistän ne todennäköisesti etusijalle).

Lasken myös n. 980€ luottokorttivelkani lainaksi. Kohta päästään mun mielipiteisiin luottokorteista, mutta voin jo nyt sanoa että inhottaa kun luottokorttivelkaa on vieläkin kohta yli 1,5v sitten tehdyltä Lontoon reissulta jäänyt maksettavaksi. Jouduin myös käyttämään viime syksynä parissa kohtaa luottokorttia Englannissa opiskelijavaihdossa, sillä Visa Electron ei toiminut esimerkiksi lippuja varatessa tai ostoksia tehdessä.

4. Onko sinulla koskaan ollut pulaa rahasta?

On. Ja tällä hetkellä yksin asuvana opiskelijana tilanne on itse asiassa parempi kuin jossain vaiheessa parisuhteessa ollessa ja yhdessä asuessa (toki nykyään vanhempani auttavat etenkin terveyteen liittyvissä kuluissa jonkin verran, aikaisemmin en tuote suvainnut ollenkaan). Rahaa meni ties milloin mihinkin rahareikään (omasta ja toisen valinnasta), jonka vuoksi välillä piti parin laskun maksua siirtää jotta sai ruokaa ennen seuraavaa palkkapäivää eikä luottoa tarvinnut käyttää. En yhdessä asuessa myöskään ollut oikeutettu asumistukeen, jonka vuoksi töitä piti tehdä extrapaljon jopa loppuunpalamisen uhan siintäessä horisontissa.

Köyhyysrajan alapuolella on tullut (ja on edelleen) oltua, mutta en koskaan koe että olisin ns. tyhjän päällä ollut. Olen siitä onnekkaassa asemassa, että vanhempani pystyvät tukemaan silloin kun oikeasti tarvitsee ja se ei tuota heille itselleen taloudellisia ongelmia. Olen pienestä asti oppinut kuitenkin vastuullista rahankäyttöä, joten en koe koskaan olleeni superpahasti pulassa, vain hiukan ahdingossa.

Lindex rahaLindex raha

5. Missä asioissa pihistät ja missä panostat? Ja: Mihin käytät eniten rahaa arjessa? Tuhlaatko mihinkään?

Nykyään panostan terveyteen sekä laatuun. Juuri sain kustomoidut pohjalliset, ostin uudet citylenkkarit / tennarit sekä töitä että kesää varten (lähinnä koska uudet pohjalliset eivät sopineet vanhoihin tennareihin, mutta käytän nekin kuitenkin loppuun ja hyväkuntoiset pistän myyntiin). Ruokaan menee paljon rahaa niin ulkona syömisen osalta kuin eväidenkin tekoon, samoin vuokraan ja tietyin väliajoin kampaajalle.

Voisin asua vaikka puolet halvemmallakin tällä hetkellä, mutta arvostan omaa rauhaa, tilaa sekä miellyttävää asuinympäristöä niin paljon että maksan ennemmin mieluisasta kodista kuin siitä pihistän. Tiedostan aika hyvin, että arjessa menee ihan liikaa varoja ulkona syömiseen (käyn vähintään kerran viikossa joko ulkona lounaalla tai raflassa illalla ja tämä on sellainen johon haluaisin muutoksen).

Muuten en hirveästi tuhlaile, sillä esimerkiksi kosmetiikkaan menevää rahaa en laske tuhlailuksi vaan osaksi harrastusta ja blogin kuluja. Pihistän sitten taas kulkemisesta (menen kävellen, pyörällä tai bussilla enkä omista omaa autoa), en polta ja alkoholiakin käytän nykyään aikaisempaan verrattuna vähemmän ja se raha mitä muilla menee yöelämässä rillutteluun, käytän itse muuhun (kuten vaikka siihen ulkona syömiseen ja hyvään viinipulloon).

6. Mitä mieltä olet luottokorteista?

”Oikein käytettynä” olen puolesta, mutta tavallaan myös vastaan. Mun mielestä luottokortti on ihan käytännöllinen etenkin ulkomailla jos esimerkiksi muut kortit ei toimi (kuten mulla on käynyt) ja osa hotelleista vaatii luottokortin tiedot tai sen avulla otetun pantin minibaarin auki saamiseksi. Eli järkevästi käytettynä tai suurempien ostoksien (kuten patjojen ostoon, sillä omassani korko ainakin on sen verran matalampi kuin vaikka Klarnan) ovat OK, mutta jos elää jatkuvasti yli varojensa niin paljon että tuolta tulee maksaa esimerkiksi ruokia tai laskuja kun ei varat muuten riitä, niin sitä en ymmärrä.

7. Miten aloitit säästämisen?

Olen säästänyt koko pienen ikäni vaihtelevasti, joten en muista oikeastaan miten sen aloitin. Koitan kuitenkin vähäisistäkin tuloista pistää hiukan säästööt (edes sen 20€ kuussa pitkäjänteisesti), sillä siihen mut on opetettu. Säästäminen on välillä ollut pidempiaikaisempaa, välillä lyhytaikaisempaa (kuten säästämistä lomamatkaan tai säästämistä ylipäätään ”pahan päivän varalle”).

Kuitenkin heille, jotka haluavat aloitella säätämistä annan pari vinkkiä: laske paljon kuukaudessa sulla on ns. ”ylimääräistä käyttörahaa” pakollisten menojen jälkeen (ruoka mukaanlukien) ja pistä siitä haluamasi prosenttisumma joka kuukausi säästöön (esim. 5-20% tuosta summasta) niin summa alkaa pikku hiljaa kertyä. Asuntoa varten on hyvä pistää ASP-tili pystyyn, jossa minimisumma kuukaudelle on 50€. Opparitoverini kehui myös OP:n Säästölipasta, jossa jokaisesta kortin maksutapahtumasta menee tietty (itse säädetty) summa säästöön ja hänen palautteensa mukaan on tuo ihan todella helppo tapa säästää, sillä korttia tulee käytettyä ihan huomaamatta!

Lindex raha

Kuvat: Meri / Minnean muruja

8. Miten suhtaudut isoihin ja yllättäviin rahamenoihin? Esimerkiksi, jos jotakin kallista hajoaa.

Ensimmäinen reaktio on tottakai god damn it fuckedifuckfuck, mutta kyllä se siitä. Osa asioista on sellaisia että niitä ei edes tarvitse ostaa heti uudelleen (esim. tiskikone näin yhden hengen taloudessa), osa taasen tuottaa enemmän päänvaivaa kun ne pitäisi saada heti (esim. tietokone omalla kohdalla).

Tälläistä hajoamista varten on mun mielestä todella hyvä olla tuo luottokortti (suurimmassa osaa tapauksissa, kannattaa tosiaan ne korko- ja maksukulut tarkistella tässäkin tilanteessa eri vaihtoehdoilta). Osamaksulla tosiaan saa nykyään niin helposti isommat hankinnatkin tehtyä kun on luottotiedot kunnossa niin ei ärsytä ihan niin paljon.

9. Mitä tekisit, jos saisit ylimääräiset 10 000 euroa?

Maksaisin pois Kelan takaisin perimää opintotukea vuodelta 2016 sen loput 550€ mitä sitä on, maksaisin luottokorttivelkani pois (n. 980€), maksaisin velkani äidilleni (viime syksyn asuntolakustannukset 3500€), pistäisin pitkäaikaissäästöön 2000€ (esim. asunnon käsirahaa varten), siirtäisin ruokatilille suoraan 1000€ ja loput (n. 1900€) säästäisin siihen, että pääsen ulkomaanreissulle opintojeni päätteeksi.

10. Tuoko raha onnea?

Sanon että tuo, tavallaan ja tiettyyn pisteeseen asti. Onnellinen olen silloin, kun ei tarvitse stressata rahasta ja kun on pätäkkää maksaa vuokra, laskut, pitää itsestä huolta ja pitää välillä kivaakin. Mutta tässäkin tosiaan tulee raja vastaan eikä kaikkea onnellisuutta voi mitata rahassa, todellakaan.

———————-

Sellaista! Raha-asiat on niin mielenkiintoisia ja huomaan hyvin etenkin sukupolvien välisen kuilun joka raha-asioista puhumisessa meinaa olla etenkin omien vanhempieni kohdalla. Tästä inspiroituneena pari erilaista raha-aiheista postausta onkin nyt vielä tulossa tämän kevään aikana, stay tuned!

Millaisia ajatuksia teillä on rahasta?

 

 

18 kommenttia

 1. Ellivelli kirjoitti:

  Mä olen ollut koko elämäni ihan huithapeli raha-asioiden suhteen. Ei nyt sentään mitään ole ollut perinnässä tai ulosotossa, mutta silleen ostelen, että kaikki on tuhlattu jo ennen palkkapäivää :D. Sehän ei toki ole mikään naurunasia, elämäntilanne voi muuttua ja isommat hankinnat pitää aina rahoittaa lainarahalla.
  Tämä tyyli tietty voi olla ok jollain 2kymppisellä, mutta itse olen lähes 40 ja olisi vissiin jo korkea aika opetella tämä alkeellinen, mutta impulsiiviselle ihmiselle vaikea taito. Taidan kokeilla noita sovelluksia, jos innostuisin.
  Sen verran voi noista luotoista sanoa, että jos ottaa jonkun kortin nii ottaa vain yhden. Ja jos pitää ostaa velaksi ostaa aina sillä samalla kortilla. Siinä pysyy paremmin kärryillä ja pystyy (ainakin minä) hahmottamaan mitä nettitilauksia on tehnyt, paljon niitä on ja paljon voi lyhentää kerralla… Mitä, että on Qlirot, Klarnat, Sveat ja mitä lie pikkuostoksia mistä sattuu.
  Sen verran olen kyrpiintynyt tähän tyyliini, että että jotain on keksittävä asap.

  • hannamariav kirjoitti:

   Sovellukset ovat tähän kyllä oiva tapa, auttavat varmasti kivasti alkuun 🙂 Ja siis todellakin, jos etenkin luottokortti pitää ottaa niin sitten vain yksi!

 2. Nanna/Kultainen Kynsilakka-blogi kirjoitti:

  Aivan huikeeta, että lähdit rohkeasti tähän keskusteluun! Tuntuu, että raha-asioita piilotellaan hirveästi.

  • hannamariav kirjoitti:

   Kiitos! Ja sanopa muuta, oma fiilis on samanlainen joten ihan huolella haluan purkaa leimaa mikä sen ympärillä pyörii.

 3. Chandelierhome | Meiju kirjoitti:

  Olipas mielenkiintoinen postaus. Niin harvoin kirjoitetaan rahasta ja tai jos kirjoitetaan ei summia niin jaeta. Kiitoksia ja mukavaa viikonjatkoa ?

 4. Janina kirjoitti:

  Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Tykkään hirveästi lukea talouteen liittyviä juttuja ja on rohkeaa (ja positiivista) kirjoittaa niistä julkisesti.

  Itse olen aina ollut aika pikkutarkka ja hiukan jopa pihi rahankäytön suhteen. Toki on ollut kausia, että on menty tiukilla, mutta pidän tarkkaa kirjaa kaikista tuloista ja menoista, että tiedän aina missä mennään.

  • hannamariav kirjoitti:

   Kiitos kommentista! On tosi hyvä pitää kirjaa budjetista, se auttaa kyllä kummasti 🙂

 5. Karina kirjoitti:

  Hei! Tätä postausta oli tosi mielenkiintoista lukea, kiitos tästä!
  Pakko sanoa, että kauhistuin opintolainasi määrästä! Enkä siis sano pahalla tätä, mutta et ole vielä valmistunut ja lainaa on 16 000.. tuntuu tosi paljolta, sillä itse kun opiskelin yliopistossa 6 vuotta, nostin lainaa silloin tällöin ja yhteissummaksi nousi lopulta 9000 euroa – joka sekin oli mielestäni ihan järkyttävän iso summa. Valmistuin kesällä 2012 ja aloin maksamaan lainaa takaisin 09/2014, 100e+korot eli summa pyöri siinä 110-120e/kk välillä. Nyt tammikuussa maksoin viimeisen erän vähän päälle 4000 euroa kerralla pois, jotta pääsisin hommasta kokonaan eroon. Tosi surullista, että valtio ei tue opiskelua tuon enempää, koska valmistumisen jälkeen ihmisen lähtökohdat ovat minusta jo väärät – pitäisi aloittaa työelämä ja säästää asuntoa/elämää varten, mutta niskassa on kymmenien tuhansien lainat siitä, että opiskeli itselleen ammatin. Ja kuitenkin kehutaan, että Suomessa on ilmainen koulutus. Ei ihan tunnu siltä..

  Toinen asia mikä kiinnitti tekstissäsi huomiota on luottokorttilasku, josta vanhimmat velat 1,5 vuoden takaa. Maksat todennäköisesti joka kuukausi tilinhoitopalkkiota sekä tottakai korot ja tuo summa (oliko nyt 980e?) tulee sulle ajan myötä todella kalliiksi. Mitä jos seuraavasta opintolainaerästä maksaisit luottokorttilaskun kokonaan pois? Jos se on vaan mahdollista..

  Mutta tekstisi oli kokonaisuudessaan hyvin kirjoitettu sekä mielenkiintoinen, pahastutko jos kopsaan sinulta nämä kysymykset ja ehkä pikkasen muokkaan omaan käyttöön? Linkitän toki tämän tekstisi postaukseen, koska tästä sain inpiksen vaikka Natan ja muidenkin tekstit olen aikaisemmin lukenut 🙂

  • hannamariav kirjoitti:

   Kiitos palautteesta ja kommentista! 🙂

   Arvaa kauhistuttaako tuo opintolaina itseäkin! Nykyään on menty mm. leikkauksien puolesta siihen, että saa vähemmän varsinaista tukea ja suurempi määrä tulee ottaa lainaa jos haluaa saman euromäärän kuussa kuin mitä ”entisaikaan”. Ja sanopa muuta, tuntuu kyllä hassulta että randomilla jaetaan 1000€ testikokeiluja ja samaan aikaan ammatin opiskelusta vaan leikkaillaan….

   Mulla on vielä ns. nuoren luottokortti, joten siinä ei ylimääräisiä kuluja ole juurikaan (verrattuna esim. Klarnoihin tai muuhun), joten sillä olen voinut antaa tuon olla. Opintojen alussa tein niin, että maksoin koko laskun pois aina kun opintolaina tuli, mutta nyt en ole hetkeen sitä pystynyt tekemään muiden vähäisten tulojen vuoksi joten ennemmin olen maksellut sitä vähitellen kuukausittain pois kun korot ja kulut ei ole vielä niin korkeat. Kun tilanne sen sallii, aion maksaa lopun kerralla pois – siinäkään kun ei ole mitään järkeä, että maksan luottokorttilaskun pois ja sitten joudun sitä kuitenkin kerryttämään jos rahat loppuvat kesken kuun tai ennen seuraavan opintolainasumman saantia 😀

   Ja hei kopioi pois! Linkkaa myös mulle sitten tuo postaus kun olet sen tehnyt, luen sen mielelläni!

 6. Jasu kirjoitti:

  Mielenkiintoisesti kirjoitettu! Raha-asioista monet ovat aina hiljaa…

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  • hannamariav kirjoitti:

   Kiitos! Ja sanopa muuta, ihan liian vähän puhetta on rahasta ympäriinsä.

 7. Hengittävää elämää etsimässä kirjoitti:

  Kiitos kirjoituksesta, inspiroi miettimään myös omaa rahankäyttöä ja etenkin tuota ”tuoko raha onnea” – aspektia =) Jään odottamaan tulevia rahapostauksiasi!

 8. Kan_iid kirjoitti:

  Olipa kiinnostava aihe! Jos kirjoittaisin blogia niin saattaisi olla mielenkiintoista purkaa auki aloittavan yrittäjän taloutta. Siitä kun on varmaan monilla mielipiteitä ja harhaluuloja.

 9. Heidi kirjoitti:

  Jäin ihmettelemään tuota ASP-tili asiaa, miksi et nykyisillä tuloilla voi tiliä avata? Pitkällä tähtäimellä ASP-tilin avaaminen mahdollisimman aikaisin olisi tosi järkevää.

  • hannamariav kirjoitti:

   En halua sitoutua siihen tällä hetkellä kun tulot on niin pienet, sillä 150€ pitäisi kolmen kuukauden ajanjaksolla (eli 50€ kuussa) saada laitettua. Jos tuolta tarvitseekin sitten elämäntilanteen muuttuessa rahaa pois ja käyttöön, ei sitä voi ottaa vaan osaksi käyttöön vaan tili pitää lopettaa. Säästän siis ennemmin omalle säästötilille josta voin tilanteiden muuttuessa käyttöön ottaa valuuttaa, en nimittäin luottokortille halua enää yhtään lisää velkaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.