Hae
Hannamaria

5 x Vinkki opiskelumotivaation ylläpitoon

Opiskelumotivaation ylläpito on kyllä välillä yksi piikki lihassa, mutta samaan aikaan ihan elintärkeää. Tässä lähes kolmen ja puolen vuoden ammattikorkeakokemuksella sekä ylipäätään ihan todella monen vuoden opiskelukokemuksella kaikkialta muualta voin sanoa, että nää keinot on auttaneet mua jaksamaan etiäpäin. Ja oon huomannut, että näistä osa pätee myös työntekoon etenkin friikkuna tai kotoa käsin tietyin variaatioin.

opiskelumotivaation ylläpito

1. Muistuta itseäsi siitä, miksi lähdit opiskelemaan

Markkinoinnin ala on sellainen, jossa voisi pärjätä ilman korkeakoulupapereita ja tehdä silti menestyksekkään uran – taidot ja refet puhuu enemmän puolestaan. Siltikin, mun ensimmäinen oman alan työpaikka oli niin epäkannustava, pompotteleva ja vaivaannuttava ilmapiiriltään ja mun annettiin ymmärtää, etten ole mitään a) nuorena naisena ja b) ilman korkeakoulupapereita.

Aina kun meinaakin opiskelumotivaatio laskea kuin lehmän häntä muistutan itteäni siitä, millainen maailma voi tuolla jossain odotella, miten kovaa on kilpailu tällä alalla ja miksi itselleni on tärkeää saada korkeakoulupaperit vaikka tiedänkin olevani erinomainen työssäni jo nyt (ja olin hyvä jo ennen kouluun menoa).

2. Hanki opiskelutoveri, jonka kanssa puurtaa

Kun on joku, jonka kanssa jakaa tuska ja jolta saada kannustusta, on opiskelumotivaation ylläpito paljon helpompaa. Teidän ei välttämättä tarvitse edes tehdä samoja hommia, olla samassa ryhmässä tai puhua toisillenne töitä tehdessä. Usein riittää kun vieressä on tuttu joka tekee yhtä intensiivisesti töitä kuin sinä itse, on joku jolta kysyä tarpeen vaatiessa ja jonka kanssa purkaa turhautumista.

3. Tee kalenteriin ajanvaraus opiskelulle

Kuten muutkin aikataulutukset, pistä opiskeluajat kalenteriin ja älä luista niistä. Kun itse urheilin enemmän ja aikataulu oli silloinkin tiukka (ja ilman kalenteriin pistettyä merkintää olisin varmasti luistanut urheilusta), pistin kaikki ryhmäliikunnat ja vapaaehtoisetkin liikkumiset kalenteriin jotta en luistanut niistä.

Kalenteri on mun raamattu ja mikä sinne on laitettu, pysyy eikä liiku mitenkään heppoisin perustein. Toki välillä on ihan vaan pakko jos oma olotila ei anna periksi tai meinaa tulla tuplabuukkauksia, mutta tajuatte varmasti mitä ajan takaa.

opiskelumotivaation ylläpito

4. Muodosta inspiroiva opiskeluympäristö

Tämä pätee niin kotiin kuin julkisiin tiloihinkin. Joku työskentelee paremmin kuulokkeet korvilla kahvilassa tai kirjastossa, joku yksinäisyydessä kotona. Ota viereen kupponen suosikkijuomaa (mulle kuppi kahvia, kiitos), asettaudu mukavasti tietokoneen ääreen ja anna mennä naputellen.

Ja parasta on jos saa olla sellaisissa vaatteissa jotka ei hierrä tai kierrä (farkut vaihtuu villahousuun ja kauluspaita neuleeseen). Mikään ei oo tärkeämpää kuin viihtyä siellä, missä hommia tekeekään. 

5. Aseta pieniä välitavoitteita matkan varrelle

Suorititko tentin onnistuneesti tai palautit esseen ajoissa saaden niistä omia tavotteitasi vastaavat numerot? Hyvä, nyt oot ansainnut lepopäivän ja mieleisen palkinnon. Uskon vahvasti siihen että pienien välietappien kanssa motivaatio pysyy yllä ja ei tule ”loputon suo” -oloa kaikkien tehtävien kanssa.

Nämä on helppo toteuttaa esim. kalenterin avulla (varaa aikaa tietyn jutun teolle) tai to-do -listojen muodossa (listaa esimerkiksi kurssin kaikki tehtävät steppeinä ja merkkaa ne tehdyksi kun olet ne suorittanut). Pysyt itse kärryillä tekemisen määrän kanssa ja ei tule ylimääräistä stressiä siitä milloin mikäkin pitää suorittaa.

*****

Mulla on vielä oppari jäljellä näitä opintoja ja ah miten se välillä tuottaakin päänvaivaa. Onneksi aihe on sen verran mielenkiintoinen että motivaatiota on, mutta aikaa vain pitäisi olla enemmän jotta saisin sitä opparitoverin kanssa eteenpäin nopeammin kuin mitä nyt on saatu. Tavoite on valmistua ensi keväänä, joten kyllä tässä onneksi kerkeää!

Miten sä ylläpidät opiskelu- tai työntekomotivaatiota?

12 kommenttia

 1. Ansku-Glitteri addikti kirjoitti:

  Tosi hyviä vinkkejä! Itse käytän juurikin tuota kalenterointia sekä pieniä välitavoitteita. Sen lisäksi pyrin aina välillä palkitsemaan onnistumisista ja tekemällä jotain kivaa tai viettämällä hyvällä omallatunnolla vapaa päivän opinnoista.

  Tsemppiä opintojen loppurutistukseen!

  http://www.glitteriaddikti.fi

  • hannamariav kirjoitti:

   Jes hei tuo vapaapäivä ja itsensä palkitseminen on tosi hyviä pointteja kanssa! Etenkin opiskelun loppua kohden mentäessä ymmärsin itekin sen vapaapäivän tärkeyden, toisena opiskeluvuonna ei juuri vapaapäiviä ollut ja se oli kyllä ihan hirveää.

 2. Minna | Glitz & Glam kirjoitti:

  Tsemppiä loppurutistukseen!

  Minulla on vielä niin tuoreessa muistissa kaikki tuo. Näin jälkeenpäin, en tajua, miten selvisin kaikesta? Valmistuin nopeammin, yli nelosen keskiarvolla ja opparista napsahti 5. Olen kahden lapsen äiti, avioliitossa ja omakotitalossa, ja kaiken lisäksi loin uraa bloggaajana että uutta ammattiani varten.

  Mulle tärkein oli tuo 5. Eli välitavoitteet! Niiden avulla jaksoin painaa.

  Motivaatiota piti yllä erilaiset tavoitteiden saavuttamiset. Pelillistin opiskelun itselleni ja sen lisäksi motivaationi piti yllä jatkuva ja systemaattinen eteenpäin pääseminen.

  Eli mun tärkeimmät olivat välitavoitteet ja ylipäänsä monenlaiset tavoitteet, johon itsenäinen pelillistäminen ja edistyminen antoivat voimaa.

  Mutta kyllähän minullakin vuosi sitten tapahtui yksi todellinen knockout opinnoissa. Vuosi sitten olin niin puhki, että minun piti vain kuukaudella venyttää opparini valmistumista. Se venähti kolmen kuukauden breikiksi. Mutta sitten kun aloin taas tekemään, painoin sen loppuun tiukasti ja systemaattisesti. Se breikki kannatti, kerta vitosen sain arvosanaksi. Eli armollisuus itselleen on kanssa tärkeää!

  • hannamariav kirjoitti:

   Kiitos!

   Jotenkin sitä saa itsensä sellaiseen moodiin, ettei edes huomaa miten paljon tekeekään tai kuinka uupunut saattaakaan olla. Ja armollisuus on kyllä todella tärkeää, sitten jaksaa taas ja fiilis on huomattavasti parempi alkaa taas tekemään kun on ottanut pienen breikin 🙂

 3. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Hyviä vinkkejä ja tuo ykkönenhän pätee tosi moneen muuhunkin 🙂

 4. Mira Rinne | Voimaannuttajana matkallasi osoitteessa www.fashion-poetry.com kirjoitti:

  Tsemppiä sinne! <3 Mukava vinkkipaketti, josta voi ammentaa omaankin elämään 🙂

 5. tuulanneli kirjoitti:

  Kiitos tästä vinkkipatteristosta! Minulle kohta 1 ja 5 ovat kyllä ne tärkeimmät.

  Tsemppiä sinulle loppurutistukseen 🙂

 6. Life with Eve / Eveliina kirjoitti:

  Kohta 3 on kyllä tärkeä. Ajanhallinta muutenkin on taitolaji ja monessa asiassa tärkeä ase onnistumiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *