Hae
Hannamaria

Ketogeeninen ruokavalio ja joulu: Miten valmistaudun?

Monelle ketogeeninen ruokavalio ja joulu ei vaan kuulu samaan lauseeseen. Näin taitaa käydä myös mulle, vaikkakiin oon pysynyt ruokavaliossa oikein hyvin lukuunottamatta Saksan reissua nyt menneellä viikolla.

Siitä reissusta mulla onkin tunnustettavana, että söin kakkupalan, puolikkaan vohvelin kirsikoilla, kaksi palaa nigiriä, miso-keittoa (misossa on hiilareita todella paljon) ja joulutorilla useampana päivänä glühweiniä sekä muita alkoholillisia juomia. Ketoosi katkesi jo maanantai-iltana lämpimän riisiviinin muodossa, joten päätin antaa viikon mennä hiukan kevyemmin kuitenkaan ihan hulluilematta – näitä muutamaa lipsahdusta lukuun ottamatta söin kuitenkin vhh- ja ketogeenisyyden mukaan. 

Ketogeeninen ruokavalio ja joulu Ketogeeninen ruokavalio ja joulu

Aion siis joulun aikaan ottaa höllemmin, mutta jatkan ketogeenistä heti joulun pyhien jälkeen ja pidän järjen päässä joulun aikaan. Näillä tavoilla ajattelinkin pitää sekä motin yllä joulun jälkeiselle ajalle että valmistautua muuten, jotta mopo ei lähde aivan käsistä.

1. Päätän tasan sen päivän, jolloin ketogeeninen ruokavalio taas jatkuu. Mulle tälläiset päivämäärät on todella tärkeitä, sillä ilman niitä jatkan vaan ”vielä vähän” -mentaliteettia ja ”kyllä sitä vielä tänään voi vähän ottaa” -tyylistä ajattelua ihan liian pitkälle ja jossain vaiheessa kevättä tajuan että jaa, missäs se ketogeeninen ruokavalio sitten on. Vielä en ole päätöstä tehnyt, mutta ennen joulua se on oltava päätettynä.

Ketogeeninen ruokavalio ja joulu Ketogeeninen ruokavalio ja joulu

2. Mietin etukäteen mitä haluan herkutella. Mulla on tällä hetkellä jo kevyt lista siitä, mitä haluan joulun aikaan jälleen maistella. Parit piparit, joulutorttu tai kaksi, kahta tiettyä Fazerin konvehtia joita rakastan, muutama lasi glögä, joulupunaviinit sekä jouluruokaa aaton ympärillä. Ja jos fiilis on sellainen ettei näitä tee mieli syödä, en sitten syö.

3. En tunne syyllistä oloa hetken tauosta. Esimerkiksi nyt Saksan reissun aikaan annoin itselleni luvan ottaa hiukan höllemmin. Paino oli silti ma-aamuna 100g vähemmän kun reissuun lähtiessä, joten viikko ei saanut minkäänlaista tuhoa aikaan. Tavoite on kuitenkin kirkkaana mielessä ja tuloksia näkyy (selkäongelmista huolimatta), joten pienet tauot tekee välillä ihan hyvää.

Ketogeeninen ruokavalio ja joulu Ketogeeninen ruokavalio ja joulu Ketogeeninen ruokavalio ja joulu

Paita – Lindex / Housut – Lindex / Kengät – Dinsko / Pinnit – H&M

Kuvat: Minnean muruja

4. Pidän kirkkaana mielessä painotavoitteen, jota kohden haluan jatkaa. Tämän asetin jo heti ennen projektiin lähtöä. Kun heikko hetki iskee,  muistelen sitä fiilistä mikä tuossa painossa aikoinaan oli ja miten helppo silloin oli olla. Tavoite on vielä matkan päässä, muttei yhtään niin kaukana kuin aloittaessa ja se jos mikä on parasta!

5. Mietin niitä onnistumisen tunteita joita sain, kun kroppa voi paremmin ja olo oli virkeämpi. Tämä on mulle se tärkein, sillä ketogeeninen ruokavalio on vienyt jatkuvan turvotuksen ja pöhön olon pois. Huomasi kyllä taas Saksan reissulla että hiilarit ei taida olla mun kropalle mikään hyvä diili, sillä turvotus oli järkyttävä ja olo välillä tukala.

*****

Semmoista! Oon muuten huomannu jo miten tämä lyhyt aika on muuttanut suhtautumista ruokaan, nälän tunteeseen ja syömiseen todella paljon. Uskonkin, että ketogeeninen ruokavalio ja joulu voi onnistua joko höllemmin tai täysin ketona. Itse menen höllemmällä perheen stressin helpottamiseksi.

Tämän viikon sunnuntaina aukeaa ensimmäinen luukku sekä mun omassa adventtikalenterissa, että Kauneusbloggaajien joulukalenterissa. Voin kertoa, että tulevan sunnuntain postaus on sellainen jota on ilo kirjoittaa ja jonka aiheen ajattelu on avannut silmiä itsellekin entistä enemmän. Toivottavasti palaatte linjoille!

Aiotteko te ottaa höllemmin pyhien aikaan?

12 kommenttia

 1. Maikku / Mansikoitajavaahtokarkkeja kirjoitti:

  Todellakin, joulu on vain kerran vuodessa. Musta tärkeä muistisääntö on se ettei sillä niin väliä mitä syö joulun ja uudenvuoden välissä vaan sillä mitä syö uudenvuoden ja joulun välissä 😉
  Mietin tekisinkö VHH laatikoita, koska niitä vois syödä koko perhe. Torttuja, suklaata ja glögiä on kyllä saatava, ilman niitä ei tule joulua 😀

  Toi on hyvä, että päättää jo etukäteen päivän jolloin keto taas alkaa. Mä taidan olla kevyesti VHH:lla uudenvuodenpäivään asti ja sitten taas laskeutuminen ketoosiin.

  • hannamariav kirjoitti:

   Hei toi onkin totta, oon ihan kokonaan unohtanu ton sanonnan! Ja toi on tosi hyvä, kevyt laskeutuminen VHH ja sit keto!

 2. Ansku-Glitteri addikti kirjoitti:

  Hyvä ja oikea asenne sinulla! Jouluna saa nauttia ja vaikka ruokavaliota noudattaakin niin on oikein ettei itseään syyllistä muutaman päivän tauosta. Ne muutama päivä ei kokonaisuuden kannalta merkitse paljoakaan joten nautit vain hyvällä omallatunnolla herkuista ja palaat sitten ruotuun kun pyhät on ohi 🙂 Itsensä syyllistäminen on pahinta mitä tällaisissa asioissa voi tehdä!

  • hannamariav kirjoitti:

   Kiitos! Ja oon samaa mieltä, syyllistämisestä tulee niin helposti tunne että ”ei tällä ole mitään väliä” ja luovuttaa.

 3. Henna kirjoitti:

  Aijon olla! Tosin mitään tarkkaa ruokavalioo en muutenkaan noudata, mutta vähän katson mitä ja miten paljon syön normaalisti. Jouluna en senkään vertaa 🙂 Mutta jouluksi laskenkin vain ne muutaman päivän, ei useampaa viikkoa.

  • hannamariav kirjoitti:

   Kuulostaa hyvälle! Ja todellakin, joulun hölläys kestää muutaman päivän, ei koko viikkoa!

 4. villananna kirjoitti:

  Liian höllästi ei oteta mutta höllemmin. Ihana paita sun päällä <3

  https://villananna.vaikuttajamedia.fi

 5. Marjo kirjoitti:

  Hyvä asenne! Joulu on vain kerran vuodessa joten minustakin voit sallia itsellesi ”pienen lipsumisen” hyvällä omallatunnolla. Jos selvisit noin hyvin jo Saksan matkan aikana uskon, että olet niin sisäistänyt ketoilun etteivät pienet lipsumiset koidu ongelmaksi. Syyllistäminen pilaa myös joulufiiliksen ja myös muiden ruokailijoiden kannalta voi tulla ikävä olo jos pitää miettiä mitä voi ottaa ja mitä ei. Uskon, että selviät joulun ajasta hyvin ja vuoden alusta olet taas ruodussa. Tsemppiä Hanna <3

  • hannamariav kirjoitti:

   Sanopa muuta, en halua tehdä yhtään lisästressiä etenkään perheelle enkä toki itsellekään. Kiitos tsempistä!

 6. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Jouluna pitää ehdottomasti saada hieman höllättyä myös niiden herkkujen suhteen 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.