Hae
Hannamaria

Mitä on F-Beauty eli Finnish Beauty + jättilistaus kotimaisista kosmetiikkamerkeistä

*Sisältää mainoslinkkejä

Oletteko huomanneet, että erilaisia kosmetiikan termistöjä, kuten F-Beauty tai S-Beauty, nousee kuin ”sieniä sateella?” No minä olen, ja tavallaan jopa tykkään tästä ajattelumallista! En siis siitä, että kosmetiikka-alaa yritetään ”jargonoittaa” eli sanoittaa liian vaikeaksi, vaan siitä, että ajatusmallit ovat kansainvälistymässä ja Suomessakin kauneusalalla aletaan arvostaa ja tuoda esiin laajempaa ihmiskuvaa kuin aiemmin. Kaikkia ei yritetä enää änkeä yhteen ja samaan muottiin, vaan monimuotoisuutta ajetaan eteenpäin — hitaasti, mutta varmasti.

F-Beauty

Mitä on F-Beauty eli Finnish Beauty?

Kaikessa yksinkertaisuudessaan F-Beauty, eli Finnish Beauty, on kattotermi suomalaiselle kosmetiikalle samaan tapaan kuin K-Beauty (korealainen kosmetiikka) tai J-Beauty (japanilainen kosmetiikka).

Riippuu täysin määrittelijästä, tuleeko F-Beautyn tuotteet myös valmistaa Suomessa, mutta itse näkisin, että kunhan suunnittelutyö tapahtuu Suomessa ja vaikka valmistus olisikin esimerkiksi maailmankuuluilla tehtailla Italiassa JA/TAI brändin tuotteissa on käytetty kotimaisia raaka-aineita, on kyseessä suomalainen kosmetiikkabrändi.

Teknisyyden lisäksi suomalaiseen kosmetiikaan brändeineen liitetään vahvasti mielikuvia mm.:

 • vastuullisesta kauneudesta
 • sisäisestä ja ulkoisesta kauneudesta
 • ympäristön ja luonnon huomioimisesta
 • suomalaisille perinteisestä luonnon- ja maanläheisyydestä
 • jokaisen yksilöllisen kauneuden arvostamisesta myös sen luonnollisessa tilassa
 • yksinkertaisesta ja mutkattomasta kauneudenhoidosta
 • korkealaatuisista ja luonnollisista raaka-aineista, kuten tyrnistä, mustikasta, pakurista ja koivunmahlasta

Onkin siis melko selkeää, että lähestulkoon jokainen F-Beautyn sanomaa eteenpäin vievä brändi on luonnonkosmetiikkaa tai vähintään käyttää runsaasti suomalaisille tuttuja, kotimaisia tai luonnollisia raaka-aineita. Poikkeuksia (eli merkki ei ole täysin luonnonkosmetiikkaa) löytyykin melkeinpä ainoastaan isoilta brändeiltä kuten Lumene, LV, Herbina ja

F-Beauty

Suomalainen kosmetiikka elää tällä hetkellä kukoistuskauttaan ja kotimaisen kosmetiikan brändejä on saatavilla aivan uskomattomia määriä! En itse ole kokeillut kaikkia listan tuotteista, mutta mielenkiintoa kyllä olisi! Iso osa oli minulle kuitenkin brändinä tuttuja, mutta löysin myös aivan uusia tuttavuuksia. Pääset brändin nimen linkistä tutustumaan sen valikoimaan. Oheinen lista on päivätty 30.1.2022.

Ps. Jos etsit jotakin tiettyä, paina pöytäkoneella CTRL + F niin haku aukeaa. Esim. ”miesten” vie sinut ainoaan miehille täysin brändättyyn merkkiin.

F-Beauty eli Finnish Beauty -Brändit:

*AIVA: Vuonna 2022 lanseerattu minimalistinen tuotesarja. Kaikki tuotteet ovat COSMOS-sertifioituja ja ne sopivat kaikenikäisille ja kaikille ihotyypeille. Alkulanseerauksessa tuotteita oli kolme; Hoitovoide, Ihonhoitoöljy ja Duo ihonhoitopakkaus (sisältää kaksi em. tuotetta).

*Atopik: Apteekkisarja kuivalle ja herkälle iholle (nykyään löytyy myös rasvoittuvallel ja epäpuhtaalle iholle)! Pääraaka-aineina heillä on kotimainen kaura ja metsämustikka, jonka lisäksi tuotteet sisältävä erilaisia aktiiviaineita, kuten prebiootteja, hyaluronihappoa, keramideja ja vitamiineja. Tuotteet valmistetaan Helsingissä, tuotteet ovat FI-Natura sertifioitua vegaanista luonnonkosmetiikkaa ja sillä on eläinkokeettomuudesta kertova Leaping Bunny -tunnus.

*By Raili: Merkki on pitkän linjan suomalaisen meikkitaiteilijan ja kosmetologin Raili Hulkkosen suunnittelema ja Naviter Oy:n omistama. Merkki on ”lahja naisille, jotka kaipaavat laadukkaita tuotteita ja kauniin huolitellun lopputuloksen” ja siihen kuuluun sekä ihonhoitoa, että meikkejä. Kokemukseni mukaan brändi tähtää 30+ ikäluokkaan ja on hyvin keskihintainen (ei aivan marketti, muttei myöskään täysin selektiivinen). Tuotteet ovat synteettistä kosmetiikkaa.

*Dermosil: Kotimainen merkki, joka on suosionsa ansainnut! Dermoshop Group on perustettu Korsnäsissä vuonna 1983 ja vuonna 1996 perustettu verkkokauppa oli Suomen ensimmäinen kosmetiikan verkkokauppa. Merkki saattaa olla tuttu esimerkiksi työpaikkojen kahvipöydistä, joissa tuotteita kerätään listaan ja yksi henkilö tekee ”kimppatilauksen”. Heiltä löytyy tuotteet ihon- ja hiustenhoitoon sekä värikosmetiikan puolelta tiettyjä helmiä. Lähes kaikki tuotteet tehdään Suomessa tai Euroopassa. Suosittelen etenkini Vitamin E -puhdistusvaahtoa, Sensitive-kasvovoidetta, suihkugeelejä sekä käsivoiteita.

*Djusie: Vuonna 2022 lanseerattu kosmetologi Katja Kokon brändi, jonka kaikki tuotteet ovat Ecocert-sertifioituja. Tuotteet valmistetaan kasvikunnan raaka-aineista ja kotimaisista aktiiviaineista. Sen ihonhoitofilosofia perustuu mehukkaaseen ihoon (kuten nimi antaa olettaa). Runsas kosteutus, ihanteellinen pH-tasapaino ja vahva suojabarriääri ovat avainsanoja. Merkiltä löytyy myös eri ihonhoitorituaaleja, mm. hieronta. Lue postaus merkistä.

*Duroy: Tekee omaan makuuni  yksiä parhaita siveltimiä ja meikkivälineitä. Kyseinen merkki oli yhteen aikaan suuresti Suomessa työskentelevien meikkitaiteilijoiden suosiossa. Yllätyin, että he tekee nykyään myös irtoripsiä! Jos siis ikinä kaipaat kotimaisen tekijän pakkeja, pusseja, välineitä, hiusharjoja, parranajovälineitä yms niin suuntaa tämän pariin! Mulla on heiltä myös sivellintaskuja ja ne on vuosia kestäneet hyvänä.

Ekopharma: Kotimaisen Naviterin sarja, jonka tuotteet valmistetaan alusta loppuun Suomessa. Merkin tuotteita käytetään suuresti hoitoloissa, ne eivät sisällä mineraaliöljyjä tai sen johdannaisia, sulfaatteja eivätkä keinotekoisia hajusteita. Merkin tuotteille on myönnetty FI-Natura -luonnonkosmetiikkasertifikaatti, Leaping Bunny -tunnus ja Avainlippu. Hinnat ovat 12-45 euroa riippuen tuotteesta. Itse pidän merkin Tyrni-kasvovedestä erityisen paljon!

*Erisan: Hajusteettomia tuotteita ihonhoitoon, hiustenhoitoon sekä pyykinpesuun. Suurin osa on synteettistä kosmetiikkaa, mutta Erisan+ -sarjan tuotteet ovat prebioottinen luonnonkosmetiikkasarja. Tuotteet kehitetään ja valmistetaan pääasiassa Suomessa Kiillon puolesta. Kiillolle on myönnetty ISO 9001 -laatujärjestelmä- sekä ISO 14001 -ympäristöjärjestelmäsertifikaatit. Tuotteet ovat vegaanisia Kosteuttavia Puhdistusliinoja lukuun ottamatta ja suurella osalla tuotteita on Allergiatunnus, jonka on myöntänyt Allergia-, Iho-ja Astmaliitto ry.

*Fiini Naturally: Luonnollisia ihon ja kodinhoitotuotteita, joille on ominaista lyhyet ja selkeät INCIt (ainesosalistat). Brändin tuotteet suunnitellaan ja tehdään Suomessa, osa käytetyistä öljyistä kuitenkin tuodaan ulkomailta (ovat silti luomusertifioituja). Kaikki tuotteet pakattu kierrätettäviin alumiinirasioihin, lasipurkkeihin tai pahviin ja pakkausten eri osat on helppo kierrättää. Etenkin pyykkietikat, Tahrastick sekä kaura-kamomilla -hoitovesi kannattaa tsekata!

*Flow Cosmetics: Saippuakokeiluista alkunsa saanut 2004 brändi, jonka tuotteet ovat 100% luonnollisia ja luomutuotettuja. Mukana on laadukkaita Lapin raaka-aineita kuten tuoreita puolukoita, arktisia vadelmia ja villikanervia. He ovat tehneet kotimaisen Voglian kanssa yhteistyölinjaston ja laajentaneet tuotteissa värikosmetiikkaan erillisen Korento -brändin alla. Tuotteilla on Avainlippu ja he ovat Climate Neutral Company -kumppani. Tsekkaa etenkin Balm to Milk -puhdistusvoide kasvoille!

*Four Reasons: Merkki on pitkän linjan kotimainen hiustenhoitomerkki, jolta löytyy tuotteita niin värjäykseen, pesuun, hoitoon kuin laittamiseenkin. Pääosin tuotteet ovat synteettistä kosmetiikkaa, mutta Four Reasons Nature on luonnonkosmetiikkaa ja sarjan tuotteilla on Ecocertin Cosmos Natural -sertifiointi. Brändin omistaa kotimainen Miraculos Oy. Mitään ei ole testattu eläinkokeilla ja uudistuksensa jälkeen kaikki tuotteet vegaanisia.

*Frantsila: Kyseessä on suomalainen perheyritys joka on toiminut jo vuodesta 1981 sukutilallaan Kyröspohjan kylässä. Tilan pellot ovat olleet luomiviljelyssä jo yli 40 vuoden ajan. Tuotteet pohjaavat yrtteihin ja niiden luomuviljelyyn ja vaikka moni tunteekin merkin eteerisistä öljystään (ne pienet ruskeat purkit sini-valkoisella tarralla, anyone?), löytyy heiltä kosmetikkaa nykyään  ihon- ja hiustenhoitoon. Tuotteiden hinnat vaihtelee todella muutamasta eurosta jopa 55 € paikkeille.

*Globe Hope Organic Beauty by Mia Höytö: Sarjan takan on Mia Höytö, joka ei sarjan esittelyn mukaan löytänyt omalle iholleen sopivia tuotteita ja päätti tehdä omansa. Nämä Ecocert-sertifioidut tuotteet lanseerattiin syksyllä 2012, tuotteet kehitetään ja valmistetaan Suomessa ja ne sisältävät paljon siemenöljyjä ja kasviuutteita. Sarjan nimi tuntuu muuttuneen vuosien saatossa ja joissakin verkkokaupoissa sen nimestä on tiputettu ”by Mia Höytö” pois kokonaan.

*HAVU Cosmetics: Tekee tällä hetkellä vain huulipunia, täysin kotimaisesti. Huulipunassa on vain luonnonvahoja ja öljyjä, sekä vain välttämättömiä ainesosia huulipunien synnyttämiseen. Sen hylsy on valmistettu Polyaktidista (PLA, maissitärkkelyksestä valmistettua biohajoavaa muovia) ja pakkauksen ulkokuori on haavaa sekä tervaleppää, jonka vuoksi koko pakkauksen voi laittaa biojätteeseen.

*Havuka: Jatkaa Elias Lönnrotin perintöä tuomalla hänen reseptiensä mukaan tehdyt luontaistuotteet nykyaikaan kolmannessa sukupolvessa. Valikoimassa erilaisia voiteita ja palasaippuoita, ns. selektiivistä luonnonkosmea hinta-määrä -suhteessa katsoessa.

Henua: Yritin selvittää tämän merkin  tietoja vaikka ja mistä, mutta näyttää siltä että moni sitä aiemmin jälleenmyynyt on lopettanut brändin myynnin. Vaikuttaa siltä, että sitä löytyy enää Sokoksilta ja kenties kosmetologeilta.  Kyseessä on hyvin selektiivisen tason luonnonkosmetiikkabrändi Suomesta, tuotteilla on Ecocert-sertifikaatti sekä Avainlippu ja tuotteita näyttää olevan vain kuusi erilaista.

*Hempaattinen: Kotimaisen pienyrityksen hamppukosmetiikkaa, joka on valmistettu 100 % käsityönä  ilman lisä- tai säilöntäaineita. Tuotteet sisältävät vain hampun luonnollisia ja iholle sopiva ainesosia. Heillä etekin Pihkavoide vaikuttaa olevan se hittituote, jonka on kehuttu auttavan suuresti kuivuuteen. Brändi on perustettu 2018 Turun Paattisilla, mutta nykyään toiminnan keskipiste on pohjoisempana.

*Herbina: Tämä jos mikä on jokaiselle suomalaiselle tuttu! Isoin osa heidän tuotteistaan on synteettistä, mutta Eco by Herbina on Cosmos-sertifioitua luonnonkosmetiikkaa. Tuotteita heillä on sekä kasvojen-, ihon- kuin hiustenhoitoon  sekä -muotoiluun. Kaikki tuotteet ovat 100 % vegaanisia, brändi on kotimaisen Bernerin omistama ja tuotteet tehdään joko Suomessa, Pohjoismaissa, Baltiassa tai Tanskassa. Sarja on kokenut aikamoisen uudistuksen viime vuosina ja moni mun suosikkituote on poistunut valikoimasta.

*Hetkinen: Metsä ja sen puut ovat tälle tuotannoltaakin  kotimaiselle merkille tärkeitä. Suurin osa tuotteisa on pakattu männystä valmistettuun purkkiin, osa tuotteiden pakkauksista saattaa sisältää myös lasia. Tuotteet ovat luonnonkosmetiikkaa, vegaanisia eivätkä ne sisällä hajusteita.

*Ibero: Tämäkin kotimainen brändi on jo yli 70-vuotias (perustettu 1951)! Se on kotimaisista brändeistä yksi monipuolisimmista, sillä sen tuotevalikoimaan kuuluu korut, hiuskorut, kauneudenhoitotarvikkeet, aurinko- ja lukulasit sekä lasten korut ja hiuskorut. Se ei siis ole varsinaisesti kosmetiikkabrändi, mutta kauneudenhoitotarvikkeiden takia listasin sen joukkoon. Brändi on nykyään Transmerin omistuksessa ja brändi tuottaa/ostaa myyntiin tulevat tuotteensa ympäri maailmaa erilaisilta amfori BSCI tai muulla kansainvälisesti tunnetulla auditointijärjestelmällä auditoiduilta tavarantoimittajilta.

*INARI Arctic Beauty: Suomalainen luonnonkosmetiikan luksusbrändi, joka hakee inspiraatiota korealaisen kosmetiikan koostumuksista ja yhdistää ne suomalaisiin raaka-aineisiin. Tuotteiden kivijalka on sen oma Arctic Blend, joka sisältää ruusujuurta, pakurikääpää, männynkuoriuutetta, hillaa, puolukkaa ja mustikkaa. Tämän yhdistelmän sanotaan torjuvan ihon ennenaikaista vanhenemista sekä tehostavan kollageenin ja hyaluronihapon synteesiä. Tuotteet valmistetaan Suomessa tuotantolaitoksessa, joka on sertifioitu korkeimpien eurooppalaisten valmistusstandardien GMP ISO 22716, ISO 9001, Nordic Eco Label sekä Ecocert mukaisesti – vakuuttavaa!

*KakkoBrows Cosmetics: Nyt ollaan uuden äärellä, sillä KakkoBrows Cosmetics on ensimmäinen kotimainen kulmakarvoille suunnattu kosmetiikkabrändi! KakkoBrows on alun perin etenkin microbladingiin ja kulmatöihin erikoistunut kauneushoitola, jonka perustaja Annika Kakko lanseerasi oman kosmetiikkalinjansa. Brändillä on vielä pieni valikoima, mutta se on saanut Suomessa jo paljon huomiota. Perustettu 2021 ja tuotteet vegaanista luonnonkosmetiikaa.

*Kolme Cosmetics: He mainostavat olevansa helppoa ja turvallista ihonhoitoa, joka valmistetaan käsin Sipoossa. Perustaja Hanna viljelee osan brändin käyttämistä raaka-aineista itse ja brändi valmistaakin pääasiasa deodoranttivoiteita, saippuoita, uutteita ja balmeja. Ainesosalistat näyttävät olevan todella yksinkertaisia, mikä on plussaa brändin mielikuvalle. Tuotteet ovat luonnonkosmetiikkaa ja brändi on vielä suhteellisen nuori, sillä se on perustettu vasta 2018 ja toiminta alkanut kunnolla 2019.

*Korento by Flow Cosmetics: Kotimaista luonnonkosmetiikkaa, joka myös valmistetaan Suomessa. Kaikissa tuotteissa käytetään Berry Active Complex-marjaöljyseosta ja itse olen sarjan fani! Luonnonkosmetiikan meikeiksi se on hyvin pigmenttistä, pakkaukset ovat kauniita ja hinta on semiselektiivisen paikkeilla. Itse pidän sarjan hohtovoiteesta poskipäille erityisen paljon!

*Kuura Essentials: Täysin aromateriapiaan painottuva yhden naisen yritys, jonka tuotteet kehitetään ja valmistetaan Suomessa. Kaikki tuotteet ovat 70-100 % luomua ja niissä on käytetty luomuviljeltyjä raaka-aineita aina kun mahdollista. Parhaimman tehon ilmeisesti saa, kun näitä levittä samoihin paikkoihin kuin hajuvesiä; ranteisiin, dekolteen alueelle ja korvien taakse. 10ml pullot ovat alle 20 € kipale! Heillä on myös Avainlippu.

*Käsämä Cosmetics: Luonnonkosmetiikaa Karealiasta! Tällä hetkellä on valikoimissaan kolme savinaamioversiota ja brändi vaikuttaa olevan vielä hyvin pieni Suomessa vaikka se onkin perustettu jo 2019. Tuotteet ovat vegaanisia ja niitä löytyy myös useasta eri kivijalasta pitkin Suomea. Tuotteet ovat hyvin mielenkiintoisia ja etenkin karpaloa sisältävä rauhoittava savinaamio kiinnostaa suuresti!

*Laponie of Scandinavia: Herkän ja ongelmaihon sarja, jossa on esimerkiksi vain yksi kasvovoide kaikille ihotyypeille. Olen kokeillut sarjan tuotteita paljon ja pakko sanoa, että pidän niistä suuresti ja tässä jos missä on hinta-laatu-määrä -suhde kohdallaan. Tuotteet kehitetään  Espoossa merkin omassa labrassa ja tuotteet tehdään eri alan tehtailla Suomessa. Tuotteissa pyritään raaka-aineminimalismiin ja ne on hajusteettomia, vegaanisia sekä luonnonkosmetiikkaa. Brändi on voittanut lukuisia palkintoja pitkin vuosia!

*Lumene: Onko vielä joku, joka ei tunne Lumenea? Brändi on ollut olemassa vuosikymmeniä (perustettu 1970) ja viimeksi 2016 se koki täyden uudistuksen. Periaatteessa Oy on täällä, mutta iso osa Lumene Groupin omistuksesta on nykyään norjalaislähtöisellä Verdanella. Lumenella on valikoimassa iso määrä tuotteita ihonhoidosta meikkeihin ja kynsilakkoihin enkä voi kertoa miten moni heidän tuotteistaan on mun suosikki. Näetkin kaikki postaukset Lumene -tägin alta ja suosittelen tutustumaan etenkin VALO Glow Boostiin sekä uuteen geelikosteusvoiteeseen! Merkin tuotteita valmistetaan sekä Suomessa että Italiassa ja niitä myydään mm. Amerikassa ja Baltiassa.

*Luonkos: Vuonna 2018 lanseerattu Luonkos tulee aivan mun naapurista, eli Naantalista, jossa valmistus edelleen tapahtuu. Ensimmäinen myyntiin tullut tuote oli öljypuhdistuskakku ja pakkaukset on valmistettu Kotkamillsin biohajovasta kartongista. Brändi on täysin Zero Waste ja luonnonkosmetiikkaa, tietenkin. Olen testannut montaa merkin tuotetta ja ne mitä olen testannut, on olleet aivan mahtavia! He tekevät nykyään balmeja, jauhedeodorantteja (käy myös tissihikeen), saippuoita sekä toki edelleen öljypuhdistuskakkuja.

*Luoto Cosmetics: Aivan ihania sappuoita, joita tehdään Turun saaristossa, Harvaluodon vanhalla koululla! Olen vienyt näitä mm. Saksaan tuliaiseksi ja ne olivat hitti. Tuotteet ovat luonnonkosmetiikkaa  ja saippuoiden lisäksi heillä on nykyään valikoimassa hoitovoidetta, pihkavoidetta ja minttubalsamia.

*LV: Toinen kotimainen Bernerin synteettisen kosmetiikan merkki. Jo yli 50 vuotta vanha merkki luottaa hajustettomuuteen, väriaineettomuuteen ja sopivatkin herkkäihoisille ja atoopikoille. Kaikki tuotteet on kehitetty yhdessä Allergia-, Iho- ja Astmaliiton kanssa ja suurin osa niistä valmistetaan Heinäveden tehtaalla (sama tehdas kuin Herbinalla). Tuotteilla on Avainlippu, Joutsenmerkki, ne ovat vegaaneja ja isolla osalla ainakin on Ecocert-sertifikaatti. Osa tuotteista on myös biohajoavia.

*Moi Forest: Tuotteissa sanotaan olevan ”luonnon oma mikrobiekosysteemi, kasvaa vain puhtaan metsän maaperässä” muutettuna ihonhoitoon  sopivaan muotoon mm. metsäpölyn avulla. Brändin tuotteiden sanotaan sopivan myös vauvaiholle ja muutoinkin koko perheelle. Tällä hetkellä tuotteita on kaksi, Baby Cream ja Multipurpose Cream.

*Murumuru: Kotimaisen Naviterin sarja, jonka kaikki tuotteet suunnitellaan ja tuotetaan Suomessa. Sarjan tuotteet perustuvat ihoa hoitavaan ja rauhoittavaan murumuruvoihin, josta myös brändi on saanut nimensä. Hinta on luonnonkosmetiikaksi edullinen! He myös käyttävät osassa rasioitaan Sulapac-purkkeja, joka on muoviton ja täysin biohajoava pakkaus. Tuo löytyy yhdestä mun suosikkituotteesta, eli Hoitosalvasta!

*Naku Lashes: Brändi on seinäjokilaisen meikkitaiteilija Sari Mendezin 2021 perustama ja tarjoaa luonnollisia lisäripsiä. Ripsien pakkauksen ripsialusta on muovin sijasta muotoon puristettua paperimassaa, jolloin pakkauksessa on 90 % vähemmän muovia kuin perinteisessä irtoripsipakkauksessa – ja tämä vielä ensimmäisenä Suomessa! Ripset itsessään maahantuodaan (ei valmisteta Suomessa) ja ovat synteettistä kuitua, joihin ei ole käytetty eläinperäisiä aineita.

*Naviter Clean Beauty: Suomalaisen kosmetiikkayrityken, Naviterin, oma sarja, joka sopii myös herkälle iholle. Tuotteet ovat vegaanisia sekä gluteenittomia. Tällä hetkellä tuotteita on vain kolme: käsivoide, käsienpuhdistusgeeli sekä käsidesi. Näistä tuotteista löytyy hyvin vähän tietoa ja saattaakin olla, että ne ovat enemmän ammattilaiskäyttöön tai jakelu on vasta alkamassa.

*Niki Newd: Kyseessä on mulle ennestään tuntematon, kotimainen tuorekosmetiikkabrändi, jonka tuotteet ”valmistetaan tilausten perusteella” eli kerran kuukaudessa tehdään uusi kierros. Brändille on myönnetty Design from Finland -merkki ja se brändää itsensä selektiiviseksi luonnonkosmetiikaksi. Tuotteet ovat täysin alkoholittomia, säilöntä- sekä lisäainevapaita eli niillä on myös lyhyt hyllyaika. Tuotteiden hinnat alkavat 60 € ylöspäin ja ne valmistetaan Espoossa.

*Ole Hyvä: Merkki erikoistuu ainoastaan pesuaineisiin kodille ja keholle. Kaikki tuotteiden tuoksut tulevat eteerisistä öljyistä ja kaikki raaka-aineet ovat 100 % kasviperäisiä, biohajoavia, ympäristöystävällisiä ja vegaaneja. Ne myös valmistetaan ekosähkön avulla ja niillä on Avainlippu-tunnus!

*Olivia Klein: Perustettu 2018. Tuotteet ovat täysin luontoperäisiä ja allergiaystävällisiä ilman lisättyjä hajusteita tai väriaineita. Minulle tuli yllätyksenä, että merkin  tuotteet valmistetaan USDA National Organic Program -ohjelman mukaisesti akkreditoidussa yritykessä USA:ssa. Kaikki sarjan tuotteet eivät ole vegaanisia, mutta mitään ei ole testattu eläimillä. Tuotteita myydään paljon hoitoloissa sekä apteekeissa. En ole henk. koht. kokellut brändiltä mitään, mutta olen kuullut hyvää.

*Probic8: Kotimaisen Naviterin sarja, joka on täysin kotimainen hiustenhoitoon keskittyvä sarja. Kyseessä on probiottinen hiustenhoitosarja, jossa tuotteiden sisältämät laadukkaat aktiviiaineet hoitavat hiuspohjaa ja hiuksia. Kaikki kehitetään ja valmistetaan Suomessa. Tuotteita on monenlaiseen tarpeeseen ja ne ovat keskihintaisia (edullisin shampoo n. 19,50 €). Saatavilla parhaiten apteekeista, on synteettistä kosmetiikkaa.

*Pure=Beauty: Kotimaisen Naviterin sarja, jonka tarina alko indiemerkkinä 2015. Perustaja työskenteli vuosia luonnonkosmetiikan maahantuonnissa ennen merkin perustamista. Tavoitteena on pitää tuotteet tehokkaina, mutta mahdollisimman lyhyen ainesosalistan kanssa. Kaikki tuotteet on pakattu lasipulloihin ja mm. pumput sekä pipetit ovat helposti kierrätettäviä erikseen.

Purodore: Kotimaista luksusta! He hyödyntävät tuotteissaan fermentoitua, Reilun Kaupan kultaa, jota on pidetty erityisesti anti-ageing -ainesosana. Tämän kirkastavan ainesosan lisäksi tuotteet sisältävät monia muita aktiivisia ainesosia, kuten korjaavaa tryffeliuutetta. Tuotteita on tällä hetkellä viisi ja koska kyseessä on luksus, on tuotteiden hinta 42-127 € välillä.

*ROKUA Skincare: Ensimmäinen täysin miesten ihonhoitoon keskittynyt suomalainen sarja, joka on täysin luonnonkosmetiikkaa! Tuotteet valmistetaan Suomessa ja mukana on aktiivisia ainesosia, kuten mustaherukansiemenöljyä. Nimensä brändi on saanut kotimaisesta kansallispuistosta ja sillä (/sen tuotteilla) on FI-Natura sertifikaatti. Merkiltä löytyy parran- ja kasvojenhoitotuotteita ja hinnat ovat selektiivisen luonnonkosmetiikan paikkeilla. On heillä myös yksi suihkugeeli!

*SAAGA Maaria: Kyseessä on suomalainen mineraalimeikkisarja, joka on perustettu 2018. Ylläripylläri, merkki juontaa juurensa Varsinais-Suomeen ja sen mineraalimeikkipohja on voittanut Best Nordic Natural Make Up -product 2021 pohjoismaiden suurimmassa luonnonkosmetiikan kilpailussa Nordic Natural Beauty Awardseissa. Merkillä on myös Avainlippu. Pakkaukset ovat Zero Waste ja kysessä on todellinen pienyritys!

*Saaren taika: Jälleen kerran brändi Varsinais-Suomesta! Heidän alkuperäinen tuotteensa ovat olleet saippuat, joita nykyään löytyy mm. siivoukseen, koirille ja hiuksille. Muita tuotteita ovat nykyään huonetuoksut, nestemäiset shampoot ja hoitoaineet, kestovanulaput, tuoksukynttilät, deodorantit ja monet muut. Saaristosta inspiraationsa saanut brändi on luonnonkosmetiikkaa ja käsittääkseni lanseerattu 2018.

*Supermood: Suomalaisen huippumallin, Anne Kukkohovin luonnonkosmetiikkasarja, josta löytyy tuotteita sisäiseen ja ulkoiseen kauneudenhoitoon. Muistelen, että tämä oli yksi ensimmäisiä suomalaisia luonnonkosmetiikan brändejä joita markkinoille tuli ns. ”isosti” ja on ilo nähdä se edelleen voimissaan. Kolme linjastoa palvelevat eri tarpeita eri hintaluokissa (keskihintaisia). Brändillä on jälleenmyyjiä Euroopassa sekä USAssa Suomen lisäksi. Kaikki tuotteet valmistetaan Suomessa!

*Taiga Cosmetics: He brändäävät itseään etenkin unisex-sarjaksi, jonka kaikki tuotteet ovat Cosmos Natural -sertifioituja ja vegaanisia. Tehoaineet haetaan erityisesti Lapista ja kyseessä on kotimaisen Frescon Oy:n tuotemerkki. Tuotteilla on Avainlippu ja tuotteet on kehitetty ja valmistettu heidän omalla tehtaallaan Lempäälässä. Valikoimaa löytyy kasvojenhoitoon ja tuotteet ovat kaikki ns. keskihintaista luonnonkosmea (20,90-41,90 €).

*Taika: Vasta 2020 keväällä lanseerattu brändi, jonka tuotteet valmistetaan Vantaan Piispankylässä ja niille on myönnetty Avainlippu-merkki. Brändi on Transmerin omistama ja sen tuotteet ovat Ecocert-sertifioituja. Tämä on yksi edullisimmista, mutta silti harkitusti tehdyistä luonnonkosmetiikan brändeistä joita tiedän. Olen sarjan tuotteiden fani (etenkin käsivoide ja käsisaippua ovat mahtavia!) ja haluaisin kovasti testata merkin muita tuotteita. Hinnat alkaen 5,90 € / kpl.

Unna Nordic: Monessa, monessa hoitolassa käytetty sarjan jonka tuotteista pidän itse suuresti! Etenkin heidän kasvovoiteet on todella hyviä. Tuotteet ovat vahvasti selektiivistä luonnonkosmetiikkaa ja hinnat myös sen mukaiset. Brändi on nykyään Naviter Oy:n omistuksessa ja tuotteet valmistetaan ja tehdään heidän omalla tehtaalla Helsingin Herttoniemessä. Tuotteet ovat vegaanisia ja he ovat ensimmäinen brändi joka sanoo, että tuotteet on suunniteltu aikuiselle +25-vuotiaalle iholle.

*Vuohelma:  Merkin ideologia perustuu  hellävaraisiin ihonhoitotuotteisiin vuohenmaitopohjaisista puhdistustuotteista deovoiteisiin ja kosteusvoiteisiin. Petra Juvela, eli yrityksen perustaja, hankkii vuohenmaidon naapuripitäjästä Punkalaitumen pientuottajalta. Merkki on perustettu käsittääkseni jo 2016 ja kesällä 2021 se sai Avainlippu-merkin.

*XZ: Jälleen kerran suomalaisille markettien hyllyiltä tuttu Bernerin tuoteperhe! Sarjalla on ikää jo yli 60 vuotta ja olen ilahtunut, miten hyvin se on pysynyt trendien matkassa ottamalla osaa mm. Curly Girliin ja luonnonkosmetiikkabuumiin. Heiltä löytyy kaikkea hiustenpesusta sen laittoon jokaiselle päänahalle, useassa eri tuoksussa. Olen vuosia ollut näiden fani ja pidän erityisesti merkin Natura-sarjasta sekä muotoilusuihkeesta!

YA Naturae: Merkki on Yliopiston Apteekin oma kotimainen ja sertifioitu luonnonkosmetiikkasarja. Tuotteita löytyy kasvoille sekä vartalolle ja ne ovat keskihintaisen alapäässä, n. 10-20 € kappale riippuen tuotteesta. Merkistä itsestään ei ole turhan paljon tietoa saatavilla, mutta kaikkien tuotteiden kerrotaan omaavan Ecocert Organic -sertifikaatti ja että ne on kehitetty ja valmistettu Suomessa. Osa tuotteista on hajusteettomia, osassa on kevyt tuoksu.

Sellainen maratoni! Mikäli tästä kotimaisen ja suomalaisen kosmetiikan listasta puuttuu joku, laittakaa tieto tulemaan kommenttikentässä tai Instagramissa @hannamariaw niin lisätään heidät ehdottomasti mukaan!

Onko F-Beauty lähellä teidän sydäntä?

Seuraa minua: Instagram / Facebook / TikTok

Lue myös:
Vuoden 2021 parhaat meikit ja välineet

4 kommenttia

 1. Minttu kirjoitti:

  Vanha kunnon Dermosil puuttuu! 🙂

 2. Elisa kirjoitti:

  Hei Hannamaria! Kiitos upeasta listasta, josta löytyy kotimaisia huippubrändejä ? Taiga Cosmetics tuotteemme on kehitetty ja valmistettu omalla tehtaallamme Lempäälässä. Hyvä kun kerroit, ettei tietoa löydä helposti verkkosivuiltamme, lisäämme sen sinne paremmin esiin. ?

  Elisa // Taiga Cosmetics markkinointitiimistä

  • hannamaria kirjoitti:

   Kiitos Elisa! Muokkaan tämän tekstiin ja ihanaa, kun otatte huomioon sivuillanne <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.