Hae
Hannamaria

RESEPTI: Kaura-porkkanasämpylät

Useemman kerran olen miehekkeen suusta kuullut, että keittiössä pitäisi jotain leipoa. Vanhassa asunnossa leivoinkin melko usein ihan perinteisiä sämpylöitä, joiden ohje löytyy täältä. Nyt kuitenkin päätin kokeilla jotain hiukan erilaista ja valinta osui Kinuskikissan Kaura-porkkanasämpylät -reseptiin. Näistä tuli melko hyviä eivätkä olleet yhtään suurempitöisiä tehdä kuin ne perinteisetkään sämplyät. Maiskis.

Kaura-porkkanasämpylätKaura-porkkanasämpylät

Kaura-porkkanasämpylät

 • 5 dl maitoa
 • 50 g hiivaa
 • ½ dl rypsiöljyä
 • 2 rkl hunajaa
 • 3 dl porkkanaraastetta (noin 2 isoa porkkanaa)
 • 2 tl merisuolaa
 • 3 dl kaurahiutaleita
 • n. 11 dl sämpyläjauhoa

Kaura-porkkanasämpylät

1. Raasta porkkana valitsemallasi rouheasteella. Itse tein melko rouheaa enkä niin hienoa, sillä se nyt vain sattui käymään nopemmin.

2. Lämmitä maito asteen verran kädenlämpöä lämpimämmäksi ja murenna joukkoon hiiva. Lisää tässä vaiheessa hunaja, suola, öljy, kaurahiutaleet sekä porkkanaraaste seokseen. Suosittelen lämmittämään maidon samassa kulhossa kuin missä taikinan aikoo tehdä ja kohotuttaa, tulee vähemmän tiskiä! Sekoita nämä keskenään.

3. Ala lisäämään joukkoon sämpyläjauhoja desi kerrallaan. Sekoitin itse ensin jauhot käyttäen puulastaa ja käyttäen käsiä vasta siinä vaiheessa kun lasta ei enää tehonnut, eli n. 7-8 desin kohdalla. Lisää desi kerrallaan kaikki jauhot seokseen.

Kaura-porkkanasämpylät

4. Jätä taikina kohoamaan n. 30 minuutiksi kulhossaan. Peitä kulho liinalla kohoamisen ajaksi.

5. Kohoamisen jälkeen, kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa taikina kahteen osaan. Pyörittele osista pitkulaiset tangot, jotka leikkaat samankokoisiin osiin. Tässä kohdassa päätät minkä kokoisia sämpylöistä tulee! Tee tämä myös toiselle taikinapuoliskolle, pyörittele taikinasta nätit sämpyläpallot ja laita ne kohoamaan pellille. Kohota sämpylöitä liinan alla vielä n. 20 minuuttia ennen uuniin laittoa.

Kaura-porkkanasämpylät

6. Kohoamisen jälkeen, voitele sämpylät kananmunalla ja lisää päälle kaurahiutaleet. Paista sämpylöitä 225 asteessa noin kymmenen minuuttia kunnes pinta on kauniin ruskea.

Kaura-porkkanasämpylät Kaura-porkkanasämpylät

Saatiin tällä ohjeella 2 pellillistä, sillä tehtiin sämpylöistä aavistuksen isompia (miehen mukaan leikkeleen kokoisia). Yhteensä sämpylöitä tuli siis 12 kappaletta, joka meille kahdelle riitti hyvin. Ensi kerralla lisään taikinaan hiukan lisää suolaa (ja vaihdan suolamerkkiä) ja lisään päälle kaurahiutaleita, jotka nyt jäi siinä hötäkässä. Näistä tuli yllättävän hyviä, ensi kerralla puolitan kyllä taikinan sillä meillä ei mene niin paljoa sämpylää kuin mitä tästä tuli. Tuoreenahan ne kuitenkin ovat parhaita! 🙂

Leivotteko te usein?

5 kommenttia

 1. Jenni kirjoitti:

  nämä näyttää niin herkullisilta! rakastan kuohkeita sämpylöitä, ja mikäs sopisikaan niihin paremmin kuin porkkanainen twisti. tämä resepti pääsee ehdottomasti kokeiluun, nams! 🙂

 2. Miia Matala-aho kirjoitti:

  Oi kyllä, mä RAKASTAN leipomista! Porkkanasämpylät on yksi munkin suosikkiohjeista! Nää näyttää ihan törkeän hyviltä! 🙂

  http://the-happiness-theory.blogspot.fi/

 3. Yvonne engman kirjoitti:

  Oli hyvä resepti ja niistä tuli hyviä…mulla sattui olee viiunoita ja pecan pähkinää.pilkoin vielä 3viikunaa ja5-6pähkinää joukkoon..pientä kaapintyhjennystä..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *