Hae
Hannamaria

Mummoksi 26-vuotiaana (välilevyn pullistuma nuorella -edition)

Tällä hetkellä on todellinen mummo-olo ja se johtuu aivan täysin selkäongelmista. Välilevyn pullistuma nuorella iällä on semmoinen asia, jota en toivo pahimmalle vihamiehellekään, sillä pahaksi äityessään se meinaa olla pitkään jatkuva ja aivan mahdottomasti energiaa vievä ongelma.

Nytkin onkin paljon tapahtunut alkuvuoden postauksen jälkeen, joten on aika myös teidän tuoda ajan tasalle. IG:ssä seuraavat tietävät asiasta jo enemmän ja olen myös kohokohtiin koonnut kaikki stoorit talteen.

Keräsin kaikki selkänongelmiin liittyvät postaukset Selkäongelmat -tagin alle.

välilevyn pullistuma nuorella

Ongelman paheneminen kevään-kesän aikana

Kirjoitin alkuvuodesta, että tilanne oli parempaan päin ja pullistuman kivut olivat livahtaneet oikealle puolelle. No, melko pian tuon postauksen jälkeen ne päätyivät taas vasemmalle puolelle ja tilanne vain paheni. Alkuvuodesta otin hermolääkettä (gabapentin) 2 kappaletta, nyt otan päivässä 4-5 ja päälle ibuprofeiinia kolme kertaa päivässä.

Joskus maalis-huhtikuussa olin siinä pisteessä, että kävelin aivan vinossa kivun ollessa niin kova, etten pystynyt kävelemään suorassa. Lantio vietti todella pahasti vasemmalle, jossa kipu tuntui pahimpana ja jouduin menemään melko kyyryssä.

Nyt ollaan siinä pisteessä, että kävelen edelleen lantio vinossa ja työntyneenä vasemmalle vaikka selkä meneekin melko pystysuorassa. Sen sijaan pullistumani (kyllä, niitä on nyt kaksi) ovat alkaneet painamaan hermoja niin, että vasen jalkani puutuu tietyistä kohdista ajoittain ja jotkin kohdat menevät hiukan tunnottomaksi. Tämä on vaikeuttanut esimerkiksi kävelyä sekä ajamista aika-ajoi.

välilevyn pullistuma nuorella

Lääkärikäynnit, magneettikuva ja lähete ortopediselle

Olen niin tottunut selkäkipuihin tässä 4,5 vuoden aikana, että en keväällä hakeutunut vielä lääkärin puheille. Vasta kun jalka alkoi puutuumaan ja selän kipu alkoi taas haittaamaan unta (eikä ongelma kaikonnut 2-3 viikon aikana), varasin ajan työterveyteen. Ensin soittoaika, sitten käynti vastaanotolla, tutkimukset (eli jalkojen vääntely ja refleksien tutkiminen) ja ajanvaraus magneettikuvaan.

välilevyn pullistuma nuorella

L3/4 ja L4/5 pullistumat

Magneettikuvasta paljastui ikävä näky – pullistumia on nyt yhden sijaan kaksi (eli kahdessa eri välissä), minulla on välilevyrappeuma ja ilmeisesti myös jokin synnynnäinen vika, jossa L5 nikama ”on ylimenotyyppinen”. Jihaa, sanon minä. Välilevyn pullistuma nuorella? Ei, VAAN KAKSI KAPPALETTA. Suatana.

Lääkärin kanssa keskusteltiin eri vaihtoehdoista ja hän kirjoitti mulle lähetteen julkiselle puolelle osastolle, kiireellisenä.

Kuvat: Minnean muruja

Mitä seuraavaksi?

Käyntiä seuraavana päivänä täytin ennakkotietolomakkeen ja nyt jään odottamaan kutsua / ajanvarausta mennä käymään osastolla. Leikkauksesta puhuttiin lääkärin kanssa ja hän kirjoitti lähetteeseen tuon keskusteltavaksi. Saa siis nähdä mitä polilta sanotaan ja mihin päädytään asian kanssa. Itse olisin kyllä jo leikkauksen kannalla, on tämän kanssa nyt niin pitkään taisteltu.

Nyt tuota odotellessa olen myös jälleen aktivoitunut vesijuoksun kanssa. Kesän aikana tuota tuli tehtyä silloin tällöin järvessä, mutta nyt olen tehnyt paluun hallille (kumpa korona ei veisi tätä pois). Kipu on tuon, sekä perinteisten jumppien jälkeenkin ennätyskova, mutta minkäs teet – jos menisin sen mukaan että ”tee sitä mikä ei satu”, voisin vain maata sikiöasennossa tyyny polvien välissä. Niin kova on kipu myös lääkkeiden kanssa.

Lue myös:

Mummovaivani iskias ja kootut selkäongelmat

Voiko välilevynpullistuma parantua? (selkäongelmaupdate)

Onko teillä ollut selkänongelmia lähiaikoina?

6 kommenttia

 1. Ninni kirjoitti:

  Tsemppiä! Itseltäni leikattiin välilevyn pullistuma(tyrä) hetki sitten. Ja olen 27 vuotias, aina liikkunut ja urheillut.. Tuo mummolo, jotenki itseä nolotti että näin nuorena ja tänmösiä vaivoja. Hävettikin. Nyt koitetaan toipua ja kuntouttaa taas kuntoon.

  • hannamariav kirjoitti:

   Kiitos kun jaoit! Sama fiilis on täällä, olin kuitenkin itsekin suht urheilullinen nuori ja se korpeaa eniten, että selkä meni kokonaan suosikkilajin parissa, eli lentopalloa pelatessa. Suuresti tsemppiä siis sinne, toivotaan ettei vaiva uusi ja kuntoutuminen menee nappiin! 🙂

 2. SmartGirlCode kirjoitti:

  Samaa läpi käyneenä kysy lääkäriltä buranan sijaan Arcoxiaa kokeiluun on hellempi vatsalle, ajaa buranan tulehduskipu asiaa, mutta auttaa myös siihen rikkoon. Sopi mulle paljon buranaa paremmin ja tehokkaammin. Mulla leikkaus vei 75% kivuista joten suosittelen. ??

  • hannamariav kirjoitti:

   Kiitos! Oonkin tota joskus käyttänyt ja olisi pitänyt itse tajuta pyytää sitä buranan sijaan. Katsotaan kun pääsen polin lääkärin puheille että mitä hän on asiasta mieltä, pitäisikö vaihtaa. Ja ihana kuulla että sielläkin on leikkaus toiminut, tuo 75% ois mullekin enemmän kuin tarpeeks 🙂

 3. Melissa kirjoitti:

  Tsemppiä, toivottavasti saat pian kivuttoman elämän.

  https://villananna.vaikuttajamedia.fi

  • hannamariav kirjoitti:

   Kiitos <3 Toivotaan, leikkauskanhaan ei toki ole tae täysin kivuttomasta elämästä. Jos suurimman osan saisi pois ja voisi elää ilman jatkuvaa kipulääkitystä! 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.