Hae
Hannamaria

Miten siirryin ketogeeniseltä ruokavaliolta vähähiilihydraattiselle?

Kerroin aiemmin kesällä, että ainakin kesän aion viettää vapaasti ja niin toteutui siirtyminen ketogeeniseltä vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle. Kesä on tullutkin mentyä nyt pääosin näin, toki ottaen aika paljon vapauksia. Pääasia oli, että paino ei pääse enää nousemaan ja se tavoite on toteutunut – oon edelleen siinä painossa missä olin ketogeenisen lopettaessa keväällä (ellen jopa hiukan hoikempi).

siirtyminen ketogeeniseltä vähähiilihydraattiselle siirtyminen ketogeeniseltä vähähiilihydraattiselle

Kuinka tapahtui Mun siirtyminen ketogeeniseltä vähähiilihydraattiselle?

Lähdin katsomaan asiaa yksinkertaisesti: nostin ruokavalioon niitä asioita joita kaipasin. Mulle tämä tarkoitti marjoja, hedelmiä, kauraleipää, näkkäriä ja tuontyylistä ruokaa. Pidin nyrkkisääntönä n. 50g hiilarimäärää per päivä, jotta pysytään silti kuosissa ja vähähiilarisen puolella. Tuostakin laskemisesta kyllä luovuin aika äkkiä, sillä mututuntuma oli aika pitkälti kaiken syömäni kohdalla oikeassa. Tämän lisäksi on muistettava tottakai juoda vettä!

Pidin siis edelleen poissa suurimman määrän maitotuotteita – ”kahvimaito” on jo yli vuoden ollut sokeritonta mantelimaitoa, kuohukerman oon korvannut kaura- tai mantelikermalla ja lähes ainut mikä on maitotuotteet ruokavaliossa pysynyt, on juusto! Siitä en luovu, meidän rakkaussuhde on liian intensiivinen.

En siis edelleenkään (etenkään alkukesästä) nostanut ruokavalioon hirveää määrää valkoista pastaa, karkkipusseja, limsaa, piilotettuja sokereita tai muutamaan, mistä olin jo oppinut pois. Tosin kesän edetessä päädyin syömään ulkona useammin, jolloin en halunnut laskea hiilarimääriä ja en niin myöskään tehnyt. Jos myös jotain tästä kesästä opin, niin olueni voin ruoan kanssa juoda myös alkoholittomana ja että gin on edelleen mun juttu.

siirtyminen ketogeeniseltä vähähiilihydraattiselle siirtyminen ketogeeniseltä vähähiilihydraattiselle

Päädyin vahingossa ”sykliseen” vähähiilariseen / ketogeeniseen ruokavalioon

Jep. Syklinen keto-/vähähiilarinen on nimensä mukaisesti hiilari-/rasvamäärän kierrättämistä eri päivinä. Näin siis yksi tai kaksi päivää viikossa ollaan isommalla hiilarimäärällä kuin normaalisti, muuten mennään aivan normaalilla vähähiilarisella / ketolla. Etuina tässä on sanottu olevan mm. unenlaadun paraneminen (check), vatsan bakteerikannan tasapainottuminen sekä vastustuskyvyn paraneminen (en osaa tähän sanoa mitään), hiilarihimojen parempi kuosissa pysyminen (check) sekä helpompi lihaskasvu (en oo aktiivisesti kasvattanut lihasta niin en osaa sanoa, mutta oon jaksanut mm. vesijuosta paremmin).

Etenkin alkukesästä kun olin ”siirtymävaiheessa”, tein tätä huomaamatta muuten syöden lähes entisen ruokavalion mukaan, mutta kerran tai kaksi viikossa käyden mm. sushilla kaverin kanssa, syömässä Jyväskylän parhaassa kesäraflassa Mortonissa tai herkutellen lettukesteillä kotikotona.

Jätän tähän parit lähteet joista voitte lukea lisää aiheesta jos kiinnostuitte:
How to start keto and why cyclical keto is better?
What Is the Cyclical Ketogenic Diet? Everything You Need to Know
This Diet Is The New Trick To Losing Weight Quickly: Here’s Everything You Should Know About It
Carb Ups on Keto Diet (Cyclical Ketosis)
What is the Cyclical Ketogenic Diet?

siirtyminen ketogeeniseltä vähähiilihydraattiselle siirtyminen ketogeeniseltä vähähiilihydraattiselle

Kuvat: Minnean muruja

Mihin tästä eteenpäin?

Haluan tähän loppuun korostaa että jokaiselle kropalle, jokaisen tavoitteisiin ja jokaisen mielentilaan sopii erilainen ruokavalio. En halua käyttää sanaa dieetti, sillä sellaiselle en itsekään halua – ruokavalio on kokonaisvaltainen muutos, jossa siihen sitoudutaan pitkäjänteisesti ja myös tulokset näkyvät pitkäjänteisesti. Tämä ei oo itselle vain vuoden tai kahden projekti, vaan jatkuu hamaan tulevaisuuteen. Ja mua myös ärsyttää, että ”diet” on englanniksi periaatteessa ruokavalio, mutta suomeen siitä on väännetty sana dieetti – YH!

Nyt kun kesän mässäilyt on mässäilty (mennyt ihan hulluksi! Oon syöty jopa poppareita, suklaakonvehteja kahvipöydässä, kanelipullia ja sitä kuuluisaa alkoholia), niin aion taas karsia nuo syksyn tullen pois ruokavaliosta keskittyen painonpudotukseen sekä selän kuntouttamiseen. Nämä kun osaltaan, HUOM VAIN OSALTAAN, kulkevat käsikädessä. Jos tän hetken selkäupdate kahdesta välilevynpullistumasta on mennyt ohi, lue se tästä.

Aion myös lukea vielä enemmän ja suunnittella syklisen keton / vähähiilarisen toteuttamista pitkäjänteisesti. Meillä on tämän vuoden aikana syntynyt tapa, jossa käydään veljen kanssa usein sunnuntaisin kotikotona – tuo voisikin olla se mun ”lisähiilaripäivä”. Jos tämän haluaa kunnolla toteuttaa, niin se ei tarkoita hirveitä sokeripommeja tuona lisäpäivänä vaan järkevää syömistä (kuten vaikka perunaa tai pastaa), joten veikkaan että tämä voisi mulla toimii hyvinkin!

Miten teillä on hoitunut siirtyminen ketogeeniseltä vähähiilihydraattiselle?

Lue myös:

-15kg syksyn aikana = yksi merkkipaalu saavutettu (painonpudottaminen ketogeenisen ruokavalion avulla)

Ketogeeninen ruokavalio: Hyvät ja huonot puolet

Ja sitten paino jumahti, äh!

Ketogeenisen ruokavalion lopettaminen – voe helvete!

Kaikki postaukset Ketogeeninen ruokavalio -tagin alta.

Kaikki Reseptit.

6 kommenttia

 1. Diina-Maria kirjoitti:

  On ollut kyllä kiva seurata sun matkaa tällä hiilarittomalla / vähähiilarisella. Halusin itsekin kokeilla, mutta ainakaan vielä en ole saanut perehdyttyä aiheeseen ja resepteihin niin paljon, että olisin uskaltanut aloittaa. Pitäisi myös sopia miehelle tämä, etten tee kahta eri ruokaa 😀

  • hannamariav kirjoitti:

   Kiva kuulla! Ja sehän siinä vähän on, että etenkin perheillä ja pariskunnilla tämä tuo vielä omat haasteensa. Hyvä nyrkkisääntö on kuitenkin se, että samaa ruokaa voi tehdä kunhan jättää oman hiilarin pois ja korvaa (yleensä rasvoilla). Eli esim. pastasetistä jättää pois / korvaa pastan shiratakilla tms. 🙂

 2. petra kirjoitti:

  Oo mielenkiintoista! Mie en ole lainkaan perehtynyt näihin erilaisiin ruokavalioihin. Mutta kiva kuulla miten oot saanut energiaa lisää ? oma hyvinvointi on aina tärkeä! ?
  http://www.sangynalla.fi

 3. tuulanneli kirjoitti:

  Loppujen lopuksi se siirtyminen ketolta VHH:lle sujui itselläni aika kivuttomasti. Minulle sopii paremmin VHH juuri myös marjojen takia. Olenkin nyt käyttänyt marjoja todella paljon.

  • hannamariav kirjoitti:

   Sama juttu, marjat ja hedelmät sopii mulle niin hyvin etten haluu niistä luopuu ihan heti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *