Hae
Hannamaria

Elämäntapamuutoksen aloitus & marssijärjestys viikko viikolta

Nyt on taas aika ottaa itseä niskasta kiinni ja pistää elämäntapamuutoksen aloitus vauhtiin. Alkuvuosi on mennyt melko luovuttaen oman hyvinvoinnin suhteen, sillä priorisoin muita asioita tämän kustannuksella (mm. työ, muutto). Sen vielä sanon, että tämä on vain mun ”sotasuunnitelma” ja sun voi näyttää hyvin erilaiselta – tästä voit kuitenkin kaivaa inspiraatiota omaan tekemiseen askel askeleelta.

Elämäntapamuutoksen aloitus

1. Viikko: Motivaation kaivuu & tavoitteiden asetus

Tämän aloitin itse asiassa jo viime viikolla ja teinkin itselleni listan asioista jotka mua motivoi sekä tavoitteista, joita haluan saavuttaa. Osa näistä on samoja kuin aiemmin, osa on mukautuneita aikaisemmista:

  • Sokerikoukusta irti: Aika yksioikoinen, nimittäin taas on melkoinen sokerikoukku päässyt syntymään.
  • Pöhö pois: Tämän takia aloitin keton viimeksikin, sillä jokin tässä perisuomalaisessa ruokavaliossa (vehnä, gluteeni tms) ei vain sovi mulle. En oo tuota vielä selvittänyt että mikä se tarkemmin on, mutta ketolla pöhö häviää ja vatsa voi hyvin.
  • (UUSI) Vahvempi selkä ja keskivartalo: Tämän eteen tein ennen joulua ja sen jälkeenkin paljon. Selkäleikkauksen jälkeen on tärkeää että keskivartalo on vahva syviä lihaksia myöden ja tätä kohtia haluan edelleen edetä.
  • Pienempi lukema vaa’alla: Tahdon edelleen tiputtaa painoa, jotta liikkuminen on helpompaa ja kun tuo on helpompaa, edesauttaa se liikkumisesta nauttimista ja näin myös selän hyvinvointia. Plus pääsen taas shoppailemaan omaan vaatekaappiin!
  • (UUSI) Asenne- ja ajatusmallin muutos: Tämä on pidemmän tähtäimen juttu, eikä sitäkään saavuteta yön ylitse. Tahdon pystyä ajattelemaan niin, että vaikka paljon työtä tekeekin ei sitä tee hyvinvoinnista tinkien. Nyt jos koskaan on koronan aikaan hyvä hetki tehdä sekä paljon töitä (joiden tuloksista nauttia myöhemmin) sekä keskittyä omaan hyvinvointiin liikunnan ja ruoan kautta, sillä ”kaikki paikat ovat kiinni”.

Mulle tälläiset listat toimii, sillä näihin on todella helppo palata kun meinaa motivaatiopula kalvaa ja ärsyttää.

Elämäntapamuutoksen aloitus

2. viikko: Veden juonti & kevyet jumpat

Viimeisen parin kuukauden aikana oon laiminlyönyt vedenjuonninkin aivan kokonaan. Aikaisemmin join sen 2-3 litraa päivässä ja nyt hetkeen välillä en edes litraa. Nyt otankin tavaksi työpäivän aikana tuhota vähintään kaksi yhden litran karahvia ja kantaa muualla vesipulloa mukana.

Haluan myös päästä takaisin rytmiin tehdä fyssarin määräämiä venytyksiä sekä jumppia keskivartalolle sen vahvistamiseksi sekä liikkuvuutta parantamaan. Nämä kaikki ovat sellaisia jotka voin tehdä kotona, sillä ostin viimein steppilaudan joka oli enää ainut puuttuva palanen.

Tällä viikolla täytyy myös käydä ottamassa uusi kortisonipiikki oikeaan lonkkaan, sillä lonkan bursiitti on edelleen näin 1kk ensimmäisen piikin jälkeen kipeä (ja pahentunut vain).

Elämäntapamuutoksen aloitus

3. viikko: Ketogeenisen ruokavalion aloitus

Kirjoittelinkin juuri ketogeenisen ruokavalion aloituksesta ja sen parhaista keinoista tarkemmin, joten tottakai aion soveltaa noita omia vinkkejäni. Aion siis palata jo kerran ostamani valmennuksen pariin, kaivaa omat reseptit esiin ja tomuttaa reseptikirjan laatikoista käyttöön.

Tässä kohtaa on myös hyvä ajatella että miksi ketogeeninen ruokavalio yleensä epäonnistuu, jotta osaan välttää nuokin sudenkuopat.

Jos muut ketogeeninen ruokavalio -aiheinen sisältö kiinnostaa, tsekkaa ne tuon linkin takaa. Tämä on yksi mun elämäntapamuutoksen aloitus -jupakan kulmakiviä.

Elämäntapamuutoksen aloitus

4. viikko: Päivittäinen kävelylenkki tai crosstrainer

Eli tehostetusti arkiliikuntaa mukaan. Nykyään kun tekee kotoa töitä, ei askeleita tule päivässä juuri ollenkaan ellei niitä lähde erikseen hakemaan. Jo pieni 20-30 minuutin kävely lounaalla tai työpäivän päätteeksi tuulettaa mieltä hyvin ja auttaa kropan liikkeellesaamisessa. Nyt on kivaa uutta ympäristöäkin jota tutkia vaikka kuinka!

Meille on myös rantautunut crosstrainer, jonka avulla saa helposti pienet treenit aikaiseksi tai sisällytettyä muihin jumppiin. Sille vain pitää löytää sopiva paikka parvekkeelta, sillä nyt se seisoo suoraa oven edessä ja raivostuttaa olemuksellaan.

*****

Tätä postausta kirjoittaessa ja uudelleen lukiessa hörähdin itsekseni, että aikamoiseksi ihmisraunioksi sitä voi itsensä päästää. Vaikkei tilanne tietenkään ole noin mustavalkoinen, eihän se koskaan ole, hämmennän itseäni miten päästänkin tilanteen kaiken muun kasautuessa tälläiseen jamaan oman hyvinvoinnin osalta. 

Koska faktahan on se, että jos kroppa ja mieli ei voi hyvin, muutkin osa-alueet kärsii. Silti unohdan tämän todella helposti aina tietyiksi ajoiksi kerrallaan, jonka jälkeen pitääkin ottaa tietynlainen ryhtiliike.

Miten teillä suunnitellaan elämäntapamuutoksen aloitus vai suunnitellaanko?

 

Yksi kommentti

  1. Tipi kirjoitti:

    Käytätkö jotain appia esim. Habinaattoria muutoksen tekemisessä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.