Hae
Hannamaria

Miten ketogeenisen ruokavalion aloitus onnistuu?

*Sisältää mainoslinkkejä

Mulle ketogeenisen ruokavalion aloitus on ollut jälleen melko helppoa. Siihen on olemassa muutama todella hyvä kikka, joka pätee ylipäätään moneen muuhunkin ruokavalion, tai ylipäätään projektin aloittamiseen.

ketogeenisen ruokavalion aloitus ketogeenisen ruokavalion aloitus

Unohda ”sitten, kun” -ajattelu

Tämä on se kaiken aloituksen A ja O. Koskaan ei elämässä tule olemaan aivan täydellistä hetkeä aloittaa jokin projekti, liittyi se ruokaan tai ei. Päätös on vain tehtävä, ja siinä pysyttävä. Ketogeenisen ruokavalion aloitus ei ole kuitenkaan mikään pikkujuttu ja pikku hiljaa aloitettava setti, vaan siinä mennään heti ns. syvään päätyyn.

Jos päätät aloittaa uuden projektisi, niin toki se kannattaa yrittää sijoittaa semmoiseen hetkeen elämässä, kun ei ole aivan niin paljon muuta lautasella – tai vaihtoehtoisesti tiputtaa jotakin pois. Haluan vetää tähän mukaan projektinhallinnan, sillä sen suunnitelmallisuus, tavoitetta kohti meno ja ohjekirjan seuraaminen kuvaa hyvin ketogeenisen ruokavalion aloittamisen alkuhetkiä ja sitä, miksi sen aloittaa.

Tutustu aiheeseen Valmennuksien ja kirjojen avulla

Tämä kannattaa tehdä jo hyvissä ajoin ennen aloittamista! Monesti uuden projektin, kuten uuden ruokavalion aloitus kaatuu siihen, ettei tiedä mihin on lähdössä. Netin syövereissä on vaikka kuinka ja paljon hyviä videoita, tutkimuksia, ruokapäiväkirjoja ja dataa josta lähteä opiskelemaan aihetta – mutta kannattaa silti muistaa lähdekriittisyys.

Itse aloitin ostamalla valmennuksen ja sainkin siitä tarvittavat eväät aloitukseen 2019 syksyllä. Ilman tuota valmennusta homma olisi varmasti prakannut heti, sillä kaikki materiaali tuntui olevan pitkin ja poikin ympäriinsä. Ostin itse Keto Kickstart -valmennuksen, jonka työtilaan palaan edelleen hyvien reseptien muodossa.

Aiheiseen kannattaa tutustua myös ruoka- ja reseptikirjojen kautta. Itse omistan näitä muutaman ja parhaimpia onkin mm. *Keto Kickstart – Keto reseptejä (samaisen valmennuksen tyyppien kirja) sekä *Keto-päiväkirja. Herkkuihin parhas on *Keto herkut -kirja (molemmat Ketopariskunnan kirjoja). *Keto-kirjoja on ylipäätään olemassa isot valikoimat, joten ei jää reseptien vähyydestä kiinni.

ketogeenisen ruokavalion aloitus

Kirjaa syömiset (ensialkuun) ylös

Koska ketogeenisessä ruokavaliossa täytyy seurata rasvan, proteiinin ja hiilareiden määriä sekä etenkin niiden suhdetta, kannattaa pitää alkuun kirjaa syömisistään. Tämä auttaa sinua tuntemaan paljon mitäkin on eri tuotteissa ja katsomaan miten koostaa niistä päivän ruoat.

Itse suosin Yazio -sovelluksen ilmaisversiota. Siellä on iso osa suomalaisten brändien tuotteita, reseptejä sekä iso liuta erilaisia ainesosia, mutta valikoimaa voi kerryttää omilla resepteillä. Kyseinen sovellus antaa myös jaotella makrot haluamasi mukaan ja näyttää niiden päiväkohtaisen kertymisen.

Tee kauppalista jo kotona

Tämä on ylipäätään hyvä tapa vaikkei olisikaan ketogeenisellä ruokavaliolla. Ei tule ostettua niin paljon summassa asioita, reseptiikkaa varten muistaa ostaa varmasti kaiken ja tietää suurin piirtein tulevan viikon ruoat (tukee seuraavien kohtien pointteja).

Koska mun lähikaupoista on välillä olleet tarpeelliset tuotteet loppu (tai ne on erikoisliikkeessä olleet aivan törkeän hintaisia, esim. 5€ per nuudelipussi!), oon ostanut nettikaupoista könttänä tiettyjä tuotteita. Tämmöisiä on esim. juurikin *konjac-juuresta tehdyt nuudelit (hyvä pastan korvike), *MCT -öljy (kollageenijauheen kanssa aamun rasvakahviin, kollageenina toimii esim. *OSLO Skin Labin versio) sekä *elektrolyyttijauheet.

Kuvat: Meri / Minnean muruja

Foodpreppaa, niin himot ei kerkeä iskeä

Sama homma kuin arjessa muillakin ruokavaliolla (tai ilman erityistä sellaista harrastavilla) – ruokien valmistaminen ennakkoon kaappiin heti syötäväksi on pelastus arjessa, kun ajan haluaa käyttää muuhun.  Harrastin tätä jo paljon ennen ketoa tekemällä esimerkiksi lounaita valmiiksi kaappiin useammalle päivälle.

Kun kunnon ruokaa on aina saatavilla, ei tarvitse napsutella välipaloja tai muuta jotka saattavat heittää makrot perssiilleen. Toki nekään eivät ole pahasta silloin tällöin, mutta ymmärrätte varmasti mitä tässä ajan takaa – sitä tasapainoa ja arjen helppoutta.

mittaa ketoosia

Tämä oli mulle aloituksessa tosi tärkeää. Aloituksessa toimii hyvin ketoosin testiliuskat (jotka mittaa virtsassa olevien ketoaineiden määrän, ei pitkäaikainen ratkaisu sillä tuo määrä kropan tottuessa saattaa laskea), mutta esimerkiksi verensokerilaitteisiin saa ketoliuskoja jotka ovat tarkempia.

Ilman testejä voi huomata kropan olevan ketoosissa ”ketohengityksestä” (= hiukan kitkerä hengitys vaikka kuinka harjaisi), ruokahalun vähenemisestä (silti pitää muistaa syödä!) ja parhaiten ketoflunssan loppumisesta (sitä voi lieventää / siltä välttyä nauttimalla elektrolyyttejä).

*****

Samaan hengenvetoon myönnettävä, että vaikka ketogeenisen ruokavalion aloitus uudelleen on ollut helppoa ulkomuistista ja näiden kikkojen avulla, houkutuksia on ollut paljon enemmäin kuin ensimmäisellä kerralla ja välillä oonkin mennyt ns. ”dirty keto” -linjalla mm. punaviiniä lasin silloin tällöin nauttien. Motivaatiotakin on saanut kaivaa aika urakalla tiettyinä hetkinä, mutta tämmöiset ”cheat-hetket” on auttaneet mua tällä kertaa aika kivasti.

Kuinka teillä on ketogeenisen ruokavalion aloitus onnistunut?

Seuraa minua: Instagram / Facebook

Seuraa Hannamaria Mediaa: Instagram / Facebook / LinkedIn

Tutustu Suhteellista Podcastiin – asiaa ihmissuhteista ja ilmiöistä niiden ympärillä.

Lue myös:
-15kg syksyn aikana = yksi merkkipaalu saavutettu (painonpudottaminen ketogeenisellä ruokavaliolla)
-18kg vuodessa: Tulevaisuuden tavoitteet ovat selvillä
Kaikki Painonhallinta-tagin postaukset
Kaikki Ketogeeninen ruokavalio -tagin postaukset

3 kommenttia

 1. Yksikaksikolme kirjoitti:

  Hassusti ajateltu ettei ketogeenistä voi aloittaa pikkuhiljaa vaan täytyy mennä heti syvään päätyyn, kun eihän se noin mustavalkoista ole. Toki ketoosiin ei pääse hyppäämättä heti syvään päätyyn, mutta itse ruokatapaa voi hyvinkin aloitella hillitysti. Esim. Ensiksi valkoiset viljat pois, peruna, riisi ja pasta pois, sitten viikon -kahden päästä taas askel pidemmälle. Tässä ajassa kerkeää myös harjoitella/tutkia/etsiä itselle sopivia reseptejä kun ne hiilarit ei ole vedetty minimiin yhdessä illassa.

  • hannamariav kirjoitti:

   Sehän se juju on, että ketoosiin päästäkseen vaaditaan meno sinne syvään päätyyn. VHH:lla aloitus on paljon hellempi tapa ehdottomasti ja se kannattaakin tehdä kuten itse kuvailit 🙂

 2. Seija Karstunen kirjoitti:

  Minulle taas toimii heti syvään päätyyn.
  Pakko se on todeta, jotta ainoa itselle toimiva ruokavalio on keto, muilla vatsa turpoo ihan sikana ja ripulin saan jos gluteenia ja nytkin näytän naamasta väsyneeltä ja iho kamalan veltto jotenkin. Iso ero ainakin näin 48 vuotiaana ruokavalioiden vaikutuksessa.
  Jotenkin aiemmin lähdin hivuttaen kohti hiilaria keto ruoista, olinko ikinä ketoosissa, en tiedä. Mutta tällä kertaa ”teen homman kunnolla” ja tulostan naaman ja vatsan kuvat tarvittaessa kauppakassiin jotta muistaa heikkoina hetkinä miksi haluan ketolla. Aina löydän sun juttuja itseni aloittaessani suunnittelua jot kiitos jälleen ☺️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.