Hae
Hannamaria

Miksi siirryin kevytyrittäjästä yrittäjäksi?

Perustin oman yrityksen, Hannamaria Media:n, nyt alkuvuodesta 2021. Oon vuosia tehnyt töitä freelancerina käyttäen vaan Ukko.fi -laskutuspalvelua ja nyt koin, että oli semmoinen hetki elämässä että oman firman pystyynlaitto on ajankohtaista ja voin siirtyä kevytyrittäjästä yrittäjäksi. Mulla oli tähän selkeät syyt, joista toivon että tekin saatte ajateltavaa ja inspiraatiota.

Hannamaria Media Oy

Viisi vuotta kevytyrittäjänä

Taustatietona vielä se, että kirjauduin tosiaan Ukko.fi -palveluun ensimmäisen kerran vuonna 2015 jolloin aloitin laskuttamalla tekemään mm. graafista suunnittelua (eka lasku olikin pelkästään graafista tekemistä) sekä blogiyhteistöitä. Jatkoin tuota aina jouluun 2020 asti ja musta tehtiin heille jopa haastattelu, olin mukana bloggaajayhteistöistä kertovassa artikkelissa ja haastattelu toinen vielä viime keväänä Keskisuomalaiseen ja pariin muuhun verkkolehteen. 

Pidin kevytyrittäjyydessä sen helppoudesta ja nopeudesta. Löit järjestelmään verokortin, pystyit tekemään satunnaiset laskutukset ja sait nostaa palkan milloin halusit. Tosi hyvä satunnaiseen keikkatyöhön ja sai kasvattaa omaa sivubisnestä opintojen ja päivätyön ohessa helposti huolehtimatta liikoja & sen vaikuttamatta esim. opintotukiin (palkat näky normaalina ansiotulona verotuksessa).

Jos muuten haluatte liittyä, niin tämän linkin kautta liittymällä (ystävälinkki) saat 50€ ilmaisen bonuksen ensimmäisen 300€ (alv 0%) arvoisen laskutuksen jälkeen ja minä saan saman omalle tilille. Nyt viiden vuoden jälkeen kuitenkin oli aika muutoksen siirtyä kevytyrittäjästä yrittäjäksi!

kevytyrittäjästä yrittäjäksi kevytyrittäjästä yrittäjäksi

Sain ensimmäisen vakioasiakkaan

Kyllä vain, mulla on yksi (ja tulevaisuudessa toivottavasti toinen) vakioasiakas, jolle saan tehdä kuukausilaskutusta ja tuottaa sisältöä. Oon tosi iloinen että kyseinen yritys bongasi mun palvelut eräästä Facebook-ryhmästä ja pääsin heidän kanssaan pilottijakson jälkeen jatkamaan yhteistyötä. Tähän asti tuo on tuntunut todella mukavalta ja toivon, että saadaan tämän toisenkin yrityksen kanssa jatkaa vielä alkuperäisen sopparin jälkeen.

Tällä hetkellä oman portfolion ja yrityksen somen osalta on hiukan ”suutarin lapsella ei ole kenkiä” -tilanne, sillä kaikki aika menee asiakkaiden duuneihin ja blogiin päivätyön sekä muun elämän lisäksi, mutta rehellisesti – ennemmin näin päin. Oman portfolion ja somen kerkeää laittaa kuntoon kun muita duuneja on vähemmän.

Halusin erottaa ansiotulot ja yritystoiminnan tulot

Koska sain ensimmäisen vakioasiakkaan, sain blogiyhteistöitä ilahduttavan määrän viime vuonna ja passiivisia mainostulojakin tuli paljon vuonna 2020 (jotka pitää ilmoittaa verotukseen), nousi kaiken yhteenlasketun ansiotulon määrä siihen pisteeseen koin, että veroprosentti huiteli aivan liian korkealla.

Koska ”toiminimellä” (eli yksityisenä elinkeinoharjoittana) toimiessa tulot menevät edelleen henkilökohtaiseen verotukseen, laitoin pystyyn suorilta käsin Oy:n. Näin pystyn käsittelemään rahaliikennettä paremmin ja maksamaan itselleni joko palkkana tai osinkoina, mikäli edes haluan maksaa enkä kerryttää yrityksen kanssaa.

Hannamaria Media Oy kevytyrittäjästä yrittäjäksi

Kuvat: Meri / Minnean muruja

Koin, että kulut ovat melko tasan kevytyrittäjänä ja yrittäjänä

Tein laskelmia siitä, paljonko yritystoiminnan jokakuukautiset menot ovat vs. paljonko kuluja tulee kevytyrittäjänä (korkea veroprosentti mukaanlukien). Tosiasia on, että ne muutamat kympit enemmän joita yritystoiminnan pyörittämiseen menee verrattuna siihen, kuinka paljon pienempi veroprosentti mulla voi olla ja mitä laskutuspalvelu ottaa välistä, eivät tuntuneet ollenkaan pahalta.

Perustin yritystilini Holviin, palkkasin kirjanpitäjän ja vaihdoin kuukausilisenssien maksut yrityksen piikkiin. Siinä ovat mun ainoat tämän hetken juoksevat kulut yritystoiminnan pyörittämisestä (en laske omaa työaikaa tähän yhtälöön vielä), sillä teen töitä digiyrittäjänä ja mun ei tarvitse huolehtia esim. toimitilavuokrista, materiaalikuluista tai muusta vastaavasta.

Toivon joskus kokevani täysipäiväisen yrittäjyyden, edes hetkellisesti

Tämä on mulla ollu haaveena niin pitkään kuin muistan. Haaveilen siitä vapaudesta jonka yrittäjyys tuo, jolloin voi valita itse työaikansa, ottaa vaikka parin tunnin tauon keskellä työpäivää ja jatkaa hiukan pidempään sekä tehdä töitä esimerkiksi Espanjasta kuukauden verran jos siltä tuntuu. Toki osa näistä on mahdollista nytkin ja osa taas ei, mutta silti – saisi itse valita mitä tekee.

Rehellisesti mua myös kiinnostaa mitä kaikkea yrittäjänä voi saavuttaa – näitä listailin jo hetki sitten tarkemmin. Oon kuitenkin asettanut itselleni niin kovan tulotavoitteen, että vielä on hetki matkaa siihen että voisin hypätä täysipäiväiseksi yrittäjäksi. Kevytyrittäjästä yrittäjäksi siirtyminen on kuitenkin nyt niin iso steppi, että se riittää hetkeksi.

*****

Pakko kuitenkin sanoa, että tämä muutos myös jännitti mua todella paljon. Mitä jos töitä ei enää olekaan, entä jos mulla ei ole aikaa töille, entä jos joudunkin lyömään yrityksen purkkiin heti ensimmäisenä vuonna tai pian sen jälkeen ja minut leimataan (tai eniten leimaan itse itseni) epäonnistujaksi. Näistä peloista huolimatta päätös on nyt tehty ja tulevaisuus näyttää valoisalta!

Onko teillä samanlaisia syitä yrittäjyyden aloitukseen?

Seuraa minua: Instagram / Facebook

Seuraa Hannamaria Mediaa: Instagram / Facebook / LinkedIn

Tutustu Suhteellista Podcastiin – asiaa ihmissuhteista ja ilmiöistä niiden ympärillä.

Lue myös:
Muut Ura-aiheiset postaukset
Muut Raha-aiheiset postaukset
Oppari & AMK valmis – juhlattomuus, kohokohdat, mitä seuraavaksi?

4 kommenttia

 1. villananna kirjoitti:

  Mahtavaa, ihan valtavasti onnea ja menestystä sinulle 🙂

 2. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Oikein paljon onnea ja menestystä sinulle yrittäjänä <3

 3. Jane / Yhtä kuin kirjoitti:

  Onnea!! Itsekin olin täyspäiväinen yrittäjä valokuvaajana jokunen vuosi sitten, kunnes tulin raskaaksi ja myöhemmin palasin palkkatyöhön. Nyt taas haaveilen uupumuksen kokeneena yrittäjyyttä 😀 Kaikkea kannattaa elämässä kokeilla. Ei voi onnistua, jos ei edes yritä. Tsemppiä!

 4. Marjut kirjoitti:

  Onnittelut ja menestystä yrittäjyyteen. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.