Hae
Hannamaria

Puoli vuotta selkäleikkauksesta – miten palautuminen on edennyt?

Aivan uskomatonta, että selkäleikkauksesta on jo puoli vuotta! Aika on mennyt ihan törkeän nopeasti ja kun vielä joulukuussa puhuin siitä miten kroppa ja mieli ei mene käsi kädessä, on tilanne nyt aivan eri.

Kertauksena: Keskiviikkona 16.9.2020 leikattiin kaksi välilevynpullistumaa eri väleistä alaselästä ja hoidettiin ahtaumaa. Selkä oli oireillut 4,5 vuotta ja pahiten keväästä 2020 lähtien alkaen säteilemään vasempaan jalkaan.

Löydät kaikki selkänongelmiin liittyvät postaukset Selkäongelmat -tagin alta.

Olo on hyvä ja kunto parantunut

Piti oikein erikseen miettiä mitä olen viimeksi kirjoittanut. Joulukuun jälkeen oon päässyt käymään pelaamassa sulkapalloa, kohottamaan kuntoa sekä ottamaan salillakin hiukan sykettä nostattavampaa liikettä mukaan. Toki nyt ei hetkeen salitreeni ole olleet läsnä, koska maailmantilanne ja muutto. Sen sijaan oon keskittynyt venyttelyyn, kävelylenkkeihin ja kotona tehtävään jumppaan.

Kun on päässyt kunnolla liikkeelle on huomannut miten huonoon kuntoon on päässyt vuosien kipurajoitusten takia. Aiemmin ei juokseminen ja pomppiminen ollut ongelma, mutta ensimmäiset kerrat sulkapalloa oli aivan tuskaa. Koko ylä- ja keskikroppa aivan rikki pari päivää ja hengästyin pelatessa PALJON.

Ilo on ollut kuitenkin huomata, että kehitystä tapahtuu todella nopeasti ja vanha ”urheilijatausta” on edelleen asenteen muodossa sekä painotasoissa läsnä. Nykyään pääsenkin jo ihan OK liikkeelle, vaikkakin toivon että urheilukertoja olisi enemmän kalenterissa (nykyiset rajoitukset ei kyllä yhtään auta asiaa, sillä kotijumpan lisäksi haluaisin sitä sulkapalloa!). Onneksi miehellä on crosstrainer, joten sen kanssa pääsee kohta parvekkeella huristelemaan.

Fysioterapia jatkuu varmaan ikuisesti

Viimeksi kävin helmikuun alussa näyttämässä naamaani fysioterapeutilla. Tuolloin sainkin nuo uudet ohjeet, joiden kanssa oon saanut jalkojen hermokireyttä aukaistua (olin venyttänyt vaan lihasta, vaikka hermokudos oli jumissa) ja joilla saan salillakin hiukan sykettä ylös.

Etenkin venytykset on auttaneet suuresti. Joudun todennäköisesti silti käymään fysioterapeutilla vielä muutaman kerran, jotta saan tietooni mitä liikkeitä saan tehdä ja mitä en; esimerkiksi lankutusta en saa tehdä tällä hetkellä, myös alaselkää pitää vahvistaa reverse back extension -tyylillä perinteisen sijaan.

Mulla vaivaa myös lonkan bursiitti tasaisin väliajoin ja nyt se on päällä oikeassa lonkassa. Tähänkin oon saanut fyssarilta joskus ohjeet, mutta tällä kertaa se ei ole mennyt kotihoidolla (kipulääkkeet, venytykset, voiteet) ohitse, joten nyt tiistaina käyn kysymässä mahdollisuutta kortisonipiikkiin.

Tarinani on toiminut vertaistukena & olen saanut tukea teiltä

Sain hiljattain eräältä seuraajalta viestiä, joka pysäytti. Hän kertoi saaneensa todella paljon tukea kirjoittamastani matkasta, sen ylä- ja alamäistä, leikkauskokemuksista ja toipumiskertomuksista.

Tämä on juuri se, minkä takia tämän matkan dokumentoin näin tarkasti. Tulen niin iloiseksi jos tarinastani joku saa tukea, apua ja tsemppiä. Toki jokaisen tarina on hänen omansa, mutta parasta on kun kuulee useamman eri tarinan.

Oon myös itse saanut suunnattomasti vertaistukea Instagramissa useammilta seuraajilta. He ovat kertoneet omia tarinoitaan, tsempanneet, eläneet mukana matkassa ja olenkin saanut uskomattoman paljon useita erilaisia tarinoita kuultavakseni. Kiitos jokaiselle jakamastaan, arvostan sitä todella paljon!

*****

Elämä siis jatkuu. Työpaikallakin HR sanoi, ettei edes muistanut mun käyneen selkäleikkauksessa sillä fiilis on ollut niin hyvä ja energiaa on näyttänyt olevan. Fiilis keväästä on siis todella hyvä ja en malta odottaa että pääsee jumppailemaan parvekkeellakin enemmän.

Millaisella fiiliksellä te lähdette kevääseen?

Seuraa minua: Instagram / Facebook

Tutustu Suhteellista Podcastiin – asiaa ihmissuhteista ja ilmiöistä niiden ympärillä.

Lue myös:
Selkäleikkauksesta toipuminen on alkanut
Mummoksi 26-vuotiaana (välilevyn pullistuma nuorella -edition)
Selkäleikkauksesta kuntoutuminen nytkähti etiäpäin

Kaikki Selkäongelmat -tagin alla olevat postaukset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.