Hae
Hannamaria

800 € / 2 hlö kuussa ruokaan – yritettiin säästää ruokakustannuksissa n. 1 kk ajan

Jossain vaiheessa helmikuuta bongasin Monnan ja hänen miehensä Tuukan projektin, jossa alkuvuodesta lähtien he on koittaneet säästää ruokakustannuksissa mahdollisimman paljon kuitenkaan tinkimättä ruoan laadusta ja määrästä. He toteuttivat käsittääkseni oman haasteensa pääosin vaihtamalla Prisman sisällä edullisempiin merkkeihin ja pyrkimällä eroon ns. ylimääräisistä ostoksista.

Meillä tämä ”haaste” lähti siitä, kun aloin miettimään että meidän ruokakustannukset on kyllä hämmentävän korkeat kahdelle henkilölle samalla kun Pursiaiset porskuttaa n. 1100 € kuukausibudjetilla kolmeen pekkaan.  Meillä tosin tämä 800 € pitää sisällään kaikki herkut, wolttaamiset ja ulkona syömiset, heillä käsittääkseni vain ruokakauppaostokset.

kaiko clohing button skirt indigo wind kaiko clohing button skirt indigo wind

Lähtötilanne: 800-1000 € kuussa kaikkeen

Me käydään yleensä kaupassa kerran viikossa sunnuntaisin ja täydennetään yleensä to-pe akselilla jos kaapista uupuu jtn aamupala-aineksia tai halutaan jotakin herkkua viikonlopulle. Ennen tilattiin myös ruokaa n. 1-3 kertaa viikossa vaihdelle Subwaysta kalliimpiin kiinalaisiin.

En voi suoranaisesti sanoa asian häirinneen aiemmin, sillä ollaan tehty diili miehen kanssa; syön itse määrällisesti vähemmän, joten voin ostaa tiettyjen main brändien tuotteita valiten täysin mieleisen ja miehen syödessä enemmän, ostaa hän täysin omiksi tuotteikseen enemmän bulkkituotteita.

Meiltä löytyy esim. kaapista eri juustot, leikkeleet ja voit, sillä syödään niin erilaista leivänpäällistä.  Mies arvostaa halpaa hintaa ja isoja pakkauskokoja erikoisuuden ja maun kustannuksella, itse maksan maukkaasta ja erikoisesta hiukan enemmän välittämättä pakkauskoosta kotimaista tukien.

Käytiin aina Prismassa ruokakaupassa, sillä etenkin Keskimaan alueella S-ryhmä on hyvin vallitseva kokonaisuus ja se oli etenkin ketogeenisen aikaan mulle luontaista, sillä sain kaiken saman katon alta erikoisuuksia myöden. Tykkään myös, että heidän bonussysteemillä tulee meidän kulutuksella aina jn. 30-50 € palautuksia per kuu eikä tarvitse juosta eri tarjousten perässä tai useassa kaupassa, kun kaiken saa yhdestä.

Nyt vaihdettiin helmikuun lopussa / maaliskuun alussa sitten LIDL meidän pääasialliseksi ruokakaupaksi. Mun ongelma LIDLin kanssa on  aiemin ollut se, että vaikka siellä jotkin tuotteet maksaakin vähemmän, on vaihtoehtoja vähemmän tai ei ollenkaan. Etenkin erikoisruokavalioihin vielä pari vuotta sitten siellä ei ollut tarjolla oikein mitään, mutta hyvien puheiden ja kehujen takia lähdin vain pienien ennakkoluulojen kanssa kokeilemaan.

kaiko clohing button skirt indigo wind

Paita – Pola (Tokmanni)
Hame – Kaiko Clothing, Button Skirt kuosissa Indigo Wind
Sukkahousut – Vogue Curvy
Kengät – Pomar

miten säästettiin ruokakustannuksissa n. 200 €?

Nyt kun n. kuukausi on kulunut, voi tarkastella omaa käyttäytymistä ja miettiä kuinka ja mistä sitä säästöä oikeastaan tulikaan.

1. Minä vaihdoin kotimaisista main brändeistä kaupan omiin brändeihin

Tämä oli mulle ehkä se kaikista isoin muutos, sillä mulla on nyt muutaman vuoden ajan ollut tietyt merkit joita haluan tukea (kotimaisia) ja olen niihin voinut nyt rahatilanteen vuoksi panostaa (toisin kuin ennen). Asia ei oo koskaan ollut mulle laatukysymys, vaan kotimaisuus- ja brändikysymys; jos on voinut valitan Valion ja ulkomailta tuodun juuston välillä, olen valinnut Valion sen Suomeen tuovan työn takia.

Tähän tuli toki muutos, kun vaihdettiin LIDLiin ja siellä monet samat valmistajat tekevät tuotteet eri brändin alla, vaikka tuote on sama; esim. S-Ryhmän Kuusamon Juuston juustot on samoja kuin LIDLin Pohjolan Juustolan. Muitakin yhtäläisyyksiä on, mutta edelleen koen haastavana löytää tietyille suosikeille korvikkeita saatika tuotetta ylipäätään LIDL hyllyiltä.

2. Lopetettiin tiettyjen extra-herkkujen osto

Tapana oli, että kaupasta miehelle lähti mukaan vähintään 2-3 Lohilon vähäkalorista jäätelöä, mulle taas jotakin gluteenitonta erikoispullaa tai -keksiä sekä molempien ostoksina tosi paljon Soda Stream -tiivisteitä. Näistä ollaan nyt luovuttu lähes kokonaan ja sanoisinkin, että tämä sekä kohta 3. on suurin syy meidän säästöihin.

Soda Stream -tiivistepullo on kestänyt mulla nyt kaksi viikkoa aiemman yhden sijaan, mies on käyttänyt ostamaansa varastoa pois uuden ostamisen sijaan ja jäätelönkin herkuttelu on vähentyny.t. Itse vaihdoin päiväkahvipullan keksiin, jos sellaista syön nyt ollenkaan. Nyt jos halutaan jotakin erikoisherkkua, säästetään sen osto yleensä perjantaille viikonloppua varten.  

3. Vähennettiin ruoan tilaamista kotiin, huomattavasti

Kävin mielessäni läpi sitä, miten paljon ollaankaan tilattu ruokaa kotiin tai syöty ulkona ja sain kokonaissummaksi kaksi kertaa; alkukuusta tilattiin kiinalaista ja yhenä perjantaina pankkiasioiden hoidon jälkeen käytiin sushilounaalla. Tämä on meille aivan uskomattoman vähän!

Aiemmin tilattiin helposti 1-3 kertaa viikossa eikä se tuntunut mitenkään hullulta. Yksi ilta menneellä viikolla yritettiin tilata Subia, mutta toimitusajan venyessä ja nälän kasvaessa peruutettiin tilaus ja tehtiin pakkasesta perinteinen ranu-kanakebabpelti. Mutta ei kyllä kiinnosta ihan heti olla tuohon 1-3 kertaan palaamassa muuten kun erikoistilanteissa.

4. Aloin syömään kodin ruokavarastoja muuton tieltä

Tämäkin on vähentänyt huomattavasti meidän kustannuksia nyt tässä kuussa, sillä oon alkanut syömään mm. pakkasessa olleita ”vararuokia” pikku hiljaa pois muuton tieltä. Muutta on tulossa siis viimeistään huhtikun lopussa ja haluan kaapit mahdollisimman tyhjäksi ennen sitä.

Mun ei ole tarvinnut esimerkiksi ostaa niin paljon lihaa tai kanaa lounaille, ollaan voitu kasvikset ottaa pakkasesta illallisia varten ja oon aloittanut hurjien pähkinävarastojen tuhoamisen. Myös mies on aloittanut oman pastavarastonsa tyhjennyksen.

5. Muutettiin ylipäätään viikon illallistarjontaa

Meidän illalisetkaan ei ole olleet aina sieltä edullisimmasta päästä. Yhteen aikaan ostettiin esimerkiksi joka viikolle tortillatarpeet kahta illallista varten, joka nosti kustannuksia jo heittämällä. Tämä tuli todettua juuri toissa viikolla LIDLissä käydessä; ostettiin sekä tortillailtaa että kalakeittoa varten aineet ja ruokalasku oli heti n. 25-30 € korkeampi kuin aiemmin.

Jos siis halutaan jotakin herkkua tai helppoa sekä nopeaa, ollaan ostettu esim. kaupasta pizzat tai syöty pakkasesta jotakin sen sijaan että tilataan. Pääasiassa arkiruoat on pysyneet samana, sillä meidän perinteisin arkiruoka on kanaa ja perunaa tai silliä ja perunaa (kesäisin) sekä jotakin erikoisempaa muina päivinä (kuten tortilloja tai tilaamista), ainoana erona tosiaan tuo tilaamisen vähennys.

kaiko clohing button skirt indigo windkaiko clohing button skirt indigo wind

Kuvat: Meri / Minnean muruja

jatkossa muokataan valintoja, ei kauppaa

Fakta on siis se, että hirveästi kulujen vähentämisen osalta ei ole meillä eroa siinä missä kaupassa käydään, vaan ero tule käyttäytymisessä. Tämä yllätti mut hiukan, sillä mm. porukoideni, miehen ja parin tuttavan puheiden perusteella oletin että LIDL olisi meille paljon edullisempi kauppa jopa noiden perustuotteiden osalta.

Oon itse sitä mieltä, että tämän viikon ruokakauppareissu tehdään jo Prismaan. LIDLissä oon kokenut tavallaan jääväni jostain paitsi, vaikka siellä onkin omat erikoisuutensa joita ei mm. Prismasta saa. En esim. saa mun keltaista paprikaa LIDListä (tykkään siitä eniten) joten paprikan syönti on jäänyt kokonaan. Sama kävi kesäkurpitsan, lehtikaalin ja osan muiden kasviksien kanssa – en todellakaan maksa niistä niin paljon kuin LIDL pyytää ja osaa ei edes löydy. Tämä sitten aiheutti mulle sen, että mun parin viime viikon lounaat on olleet aivan uskomattoman huonoja tai tylsiä kasvisten osalta.

Totesin myös, että en voi ostaa sitrushedelmiä LIDListä niiden nopean pilaantumisen takia. Ostin pussin veriappelsiineja sunnuntaina ja jo torstaina se oli yhdestä kohtaa homeessa, joka viikko. Koska kyseistä hedelmää ei myydä irtona (meidän LILDissä ainakaan), niin jätin ne nyt ostamatta enkä viitsi muihinkaan sitruksiin saman syyn takia koskea. Myös gluteeniton ruokavalio on LIDLissä kehnompi, vaikkakin nykyään jo huomattavasti parempi kuin vuosia sitten. Myös kaikki Soda Streamit ja herkut on pitäneet käydä hakemassa to-pe akselilla Prismasta.

Summasummaarum: vähemmän tilaamista, enemmän ruoan tekoa kotona ja takaisin Prismaan, josta molemmat saa kaiken tarvitsemansa hyvässä suhteessa. Eikä tarvitse odottaa kaupan aukeamista klo 10 asti sunnuntaina.

Ps. Instagramin puolella @hannamariaw pääset seuraamaan tarkemmin tän hetken syöminkejä ja ruokavaliota muiden hyvinvointiasioiden kanssa.

Onko teillä tapana aika-ajoin säästää ruokakustannuksissa omaa normaalia enemmän?

Seuraa minua: Instagram / TikTok

Lue lisää:

Lue kaikki artikkelit aiheesta Raha.

Lue kaikki artikkelit aiheesta Ruokavalio.

Ketogeenisen ruokavalion lopettaminen – voe helvete!

11 kommenttia

 1. Miia kirjoitti:

  Tiesithän myös että ostamalla kauppojen omia brändejä tuet samalla tuottajahintojen halpuuttamista. Kaupan omat brändit ostaa tuotteet alennushuutokaupalla ja ostamalla isoja eriä ja näin polkemalla hintaa.

  • hannamaria kirjoitti:

   Alaa hiukan tietävänä ei se ole ihan noin mustavalkoista 🙂 Ilman osaa kauppojen omista brändeistä joidenkin (myös kotimaisten) tuottajien tehtaat saattaisivat käydä tyhjinä, sillä oman brädin tuotteiden tuotantoon ei käytetä koko kapasiteettia ja osa jopa välttää brändityön pystyen keskittymään vain tuotteiden valmistukseen. Moni tekee tätä toki oman brändinsä rinnalla, jolloin tuotto menee samaan paikkaan 🙂

 2. Jenspa kirjoitti:

  Blogi artikkelisi pomsahti Facebook seinälleni ja sitä kautta tänne eksyin. Juuri tuossa miehen kanssa ”kauhisteltiin”, että lapsen tulon myötä ja hintojen nousun myötä on meidän viikon ostokset nykyään aika tarkalleen satasen (2v5kk sitten oli vielä 70€). Te käytätte menojen vähentämisenkin jälkeen vielä tuplasti enemmän rahaa ruokaan. ? Olis varaa 400€ kuukausibudjettia nostaa, mutta tuo on riittänyt. Syödään kuitenkin ihan monipuolisesti ja terveellisesti. 800€ me hukuttaisiin ruokaan. ? Ei siinä mitään, siis kiva vaan, että tulonne tuon mahdollistavat ja olette itse tyytyväisiä! ❤ Tärkeä aihe ja tärkeitä pohdintoja! ❤ Mukavaa alkanutta viikkoa! ❤

  • hannamaria kirjoitti:

   Meidän kuukausibudjetti on aiemmin ollut tuo 800 € eli n. 400 € per pää, josta nyt päästiin n. 300 € pää (yht. n. 600 €). Meidän elintavoilla (syödään mm. kanaa ja maitotuotteita) ja ruoan määrällä (esim. syödään kaikki lounaat myös omasta pussista) ei millään kyllä pääse sataseen viikossa ellei syö hyvin yksipuolista ruokaa 😀 Kuulisin mielelläni jotain vinkkejä näin edullisella budjetilla menoon jos vaan jaksat avata!

 3. Jenspa kirjoitti:

  ”Olis varaa 400€ kuukausibudjettia nostaa, mutta tuo on riittänyt.”

  Tuolla siis tarkoitin, että tällä hetkellä budjetti on 400€ kuussa, ei sitä tuplata olisi varaa, mutta hieman olisi mahdollista kasvattaa. ?

 4. Valkoinen vaate kirjoitti:

  Hyvä juttu sinulla! Pidin itse eri syistä pidemmän paaston tässä talvella ja se avasi suuresti silmiä siihen, että kuinka paljon sitä tuhlaa viikossa rahaa ruokaan ja kuinka paljon sitä tulee syötyä kaikkea ei välttämätöntä.

  • hannamaria kirjoitti:

   Paastoilu onkin varmasti silmiä avaava kokemus ja sen jälkeen varmasti miettii kahdesti mitä ostaa ja syö! Itse en sanoisi rahan laiton ruokaan olevan ”tuhlaamista” sillä se on melkeinpä ainut mitä ihmisen on oikeasti pakko hankkia 😀

 5. Jenspa kirjoitti:

  Nys sen vihdoin tein, eli toisen instatilin. Melkein joka päivä on tullut kuvattua ruokiamme, mutta kuitenkin jättänyt kuvat julkaisematta. ? Keittiö Koivikon Katveessa, tuonne rupean nyt nuita kuvia julkaisemaan (myös ohjeita). Ota seurantaan niin näät mitä meillä syödään. ? Mekin ollaan kotona koko perhe ja omasta pussista syödään. ? Mies syö niin ison aamupalan, että lähinnä minä ja lapsi syödään vain lounas. Lounaaksi syömme usein edellisen päivän päivällistä. ? Se säästää myös paljon, kun me ei kyllä juurikaan käydä ulkona syömässä. Ainut ruoka mitä tänne meille kotiin saa tilattua on pizza ja sitäkään ei tule tilattua, koska tykkään itse tehdystä pizzasta enemmän. ?

 6. Elli kirjoitti:

  Vinkki hedelmien nopean homehtumisen estämiseksi: ainakin omput, banaani, sitrushedelmät, päärynä yms. viihtyvät hyvin jääkaapissa. Näin saa lisää käyttöpäiviä monelle kasvikselle/vihanneksellekin.
  Itse en koskaan osta esim. kurkkua K-kaupoista, koska jostain syystä se homehtuu meillä pahimmillaan jo seuraavana päivänä 😀

  • hannamaria kirjoitti:

   Meillä on lähes kaikki jääkaapissa banaania, appelsiineja ja omenaa lukuunottamatta! Just ostin melkeen viikko sitten Prismasta veriappelsiineja ja ne porskuttaa edelleen, ei ongelmaa minkään kanssa 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *