Hae
Hannamaria

Ketogeeninen ruokavalio – ensimmäinen kuukausi takana

Ketogeeninen ruokavalio on ollut nyt noin kuukauden, ehkä vähän reilu, osa mun elämää. Ostin ennen aloittamista Keto Kickstartin kurssin ja opiskelin hullun lailla jotta pääsin heti kärryille mistä on aiheessa kyse. Toki kaikki ei ollut uutta, sillä olin ollut aikaisemmin jo vähähiilihydraattisella ruokavaliolla, mutta paljon opittavaa oli silti.

Ketogeeninen ruokavalio Ketogeeninen ruokavalio Ketogeeninen ruokavalio

Miten arki on sujunut?

Oikein mainiosti, kiitos kysymästä. Olen elänyt ihan normaalia arkea, saanut syömisrytmin kuntoon ja laihtunutkin hiukan tässä kuukauden aikana. Olen jopa ravintoloissa käynyt tässä kuukauden aikana ja asiaa on helpottanut se, etten ole tehnyt uudesta ruokavaliosta isoa numeroa.

Ketoflunssaa en kokenut, mutta olo ei ole ollut superenerginenkään kuin pieniä hetkiä. Toki olen energiaa kuluttanutkin ihan huolella ja tehnyt mm. pitkää päivää töissä ja pyöräillyt kuluttaen energioita. Yleisfiilis on kuitenkin ollut hyvä ja arki rullannut kivasti.

Ketogeeninen ruokavalio Ketogeeninen ruokavalio

Hyvät ja huonot puolet?

Parhainta on ollut se, että jatkuva turvonnut olo ja ruokakooman tunne on hävinnyt kokonaan. Pääosin herään ihan virkeänä (vaikka olen edelleen oma hidas itseni aamuisin), jaksan koko päivän ja ei tule samanlaisia romahduksia kuin aikaisemmin energiatasojen kanssa (kunhan muistaa syödä).

Huonointa on ollut ruokavalion mahdollisuuksien pienentyminen. Tai no, esimerkiksi ketoleipää ja -pizzaa on mahdollista tehdä, mutta kaikenlaiset makeat kastikkeet (kuten makea bbq -kastike), minkäänlaiset karkit ja muut herkut on pitänyt jättää unholaan. Tästä en tosin ole liian harmissani, sillä olen löytänyt uusia naposteltavia mm. salamista, jerkyistä sekä etenkin Cheese popeista. Jos teillä on hyviä vinkkejä heittää niin kertokaa!

Ketogeeninen ruokavalio Ketogeeninen ruokavalio

Kuvat: Minnean muruja

Miten jatkossa?

Olo on ainakin tällä hetkellä kokonaisvaltaisesti paljon parempi kuin ennen ketoa, joten aion jatkaa tällä linjalla siihen asti kun fiilis on hyvä. Käväisin juuri verikokeissakin uuden työ puitteissa ja homma oli kaikin puolin sielläkin OK arvojen osalta.

Kuulen mielelläni palautetta siitä, että haluatteko kuulla ajatuksia ketogeenisestä ruokavaliosta ja nähdä reseptejä aiheen tiimoilta? Oon nyt aika paljon aiheeseen tutustunut ja löytänyt pikku hiljaa itselleni vakkarireseptejä joiden kanssa elää ja olla, joten noita voisi olla kiva jakaa!

Onko teillä käynyt ketogeeninen ruokavalio mielessä?

Lue myös:
Miten kävi summer bucket listin?
Mistä tunnistaa pilaantunut kosmetiikka?
Tinder on ”seikkailu” & ajatuksia sinkkuudesta

31 kommenttia

 1. Iina kirjoitti:

  Olen aikoinani ketoillut menestyksekkäästi ja yritän taas palata sen pariin, koska pudotettavaa painoa olisi ja ketoilusta tuli minulle ihan älyttömän hyvä ja virkeä fiilis ja jatkuva nälkä katosi. Leipä ja sushi vaan on niin hyvää, että ketogeenistä ruokavaliota on hankala ylläpitää ”elämäntapana.” 😀 Ja se ravintosisältöjen syynääminen on rasittavaa.

  Minusta olisi kyllä kiva lukea enemmän ketoiluun liittyviä postauksia! 🙂

  • hannamariav kirjoitti:

   Mulla on vielä kevyt kuherruskuukausi menossa ja tykkään tosta ravintoarvojen syynäämisestä 😀 Ja sanopa muuta, ikävä on eniten näkkäriä (meinasin toki tehdä siemennäkkäriä tässä joku päivä korvaamaan) ja sushia (ja Jyväskylästä kun ei mistään taida saada edes sashimia) on kyllä ikävä!

 2. Minnea kirjoitti:

  Hei, muakin kiinnostaisi tosi paljon ketogeeninen ruokavalio ja kaikki siihen liittyvä! Mulle on sitä suositeltu, mutta en ole saanut vielä aikaiseksi perehtyä asiaan. Ja se vaikuttaa tosi rajoittavalta :/ Voikohan sitä harjoittaa osittain…

  Ehkäpä saan sun jutuista inspiraatiota ketogeenisen ruokavalion testaamiseen 😉

  • hannamariav kirjoitti:

   Osittain on tosi vaikea harjoittaa ja siinä helposti mennään sitten vähähiilarisen (tutummin karppaamisen) puolelle tai lipsutaan ylipäätään kokonaan pois. Täytyy kirjoitella tulevaisuudessakin tästä kun asia kerta kiinnostaa!

 3. Ritu kirjoitti:

  Hei
  Minua kiinnostaa ketogeeninen ruokavalio
  Mistä voisi etsiä tietoa mitä voi syödä ja mitä ei.

  • hannamariav kirjoitti:

   Voisin tehdä esimerkiksi ruokapäiväkirjaa viikon verran, siinä näkee hyvin mitä voi syödä ja mitä ei!

 4. Annukka Vuorela kirjoitti:

  Ketogeeninen ruokavalio on taas noussut esiin. Joitakin vuosia sitten sehän oli kovaa huutoa fitness-piireissä, jotta saadaan rasva palamaan. Nyt on nostettu enemmän esiin myös sen terveydellisiä hyötyjä. Itse en vielä ole aiheeseen niin hyvin tutustunut, että tietäisin sanoa, ketogeenisen ruokavalion terveellisyydestä. Mietin kuitenkin, että ihminen tarvitsee hiilihydraatteja, mutta usein saamme ne ns. turhista lähteistä, jolloin syntyy erilaisia negatiivisia oireita/vaikutuksia, mutta oman tietoni pohjalta terveelliseen ruokavalioon kuuluu hitaasti imeytyvät hiilihydraatit. Lisäksi varsinkin kun puhutaan ketogeenisestä ruokavaliosta terveyden edistäjänä, koska kaikki sokeriset naposteltavat (eli ne turhat hiilarit) jää pois. Silti moni lisää just erilaisia makkaroita ja muita prosessoituja valmisteita sokerien tilalle, eivätkä nekään ole sen terveellisempiä kuin sokerikaan. Mutta tämä on aihe johon pitää kyllä enemmän tutustua ja lukea puolueetonta tieteellistä tutkimusta aiheesta.

  • hannamariav kirjoitti:

   Muistan itekin kun vähähiilihydraattinen ruokavalio oli mun amisaikoina suuressa huudossa ja silloin itsekin kokeilin sitä. Ja siis muakin ihmetyttää tuo, että arkiruokaan otetaan matkaan makkarat ja muut prosessoidut ruuat puhtaan tilalle, itse kun ennen tätä jo tykkäsin kotona tehdä yksinkertaista ja prosessoimatonta ruokaa (mm. rafloja ja pakastepitsoja lauantai-iltana lukuunottamatta).

 5. Sussu kirjoitti:

  Hyvä naposteltava: kukkakaali ja koskenlaskija chili purkki! Varoitus, tämä on koukuttavaa 😀 Samoin juustosipsejä voi tehdä itse kun paahtaa juustoraastetta uunissa.

  • hannamariav kirjoitti:

   Mulla ootteleekin juustokönttä jääkaapissa että saan tehtyä noita sipsejä! Ja kukkakaalia sekä parsakaalia oon napostellu, toi koskenlaskijan chili pitää testata kun aioli on alkanut jo hiukan tökkiä!

 6. Eero kirjoitti:

  Olin aikoinani pussidietillä,eli päivittäin sekoitin niitä veteen.Hiilarit olivat minimissään,olin siis ketoosissa,tätä n.10 viikkoa.Paino putosi n.18kg.Olo oli ehkä virkeä,jopa niin virkeä että yöuni oli huonoa.Ei jaksanut salitreenejä enää siinä määrin kuin ennen.En pudottaisi tällä tavalla enää,koska kehonkoostumus mittaus näytti,että rasvan sijasta lähtee myös lihasta.Johtunee siitä etten samalla tavalla pystynyt enää harjoittamaan painoilla.Jospa sais sun vinkeillä paremman kokemuksen.

  • hannamariav kirjoitti:

   Joo hyi että, oon itekin niitä pussidieettejä kokeillut kerran tai pari. Mulla ne ei koskaan toimineet, olin jatkuvasti nälkäinen ja kun kuitenkin treenasin, ei ne riittäneet mihinkään kaloriensa kanssa. Onneksi ketogeeninen oikein toteutettuna polttaa vaan sitä rasvaa, ei lihasta ja siihen pyrin itse 🙂 Täytyy pistää vinkit jakoon!

 7. Ansku kirjoitti:

  Mielelläni lukisin keto reseptejä. 🙂

 8. Jonna kirjoitti:

  Huomasinkin, että liityit tovi sitten ryhmään, kiva! Mulla on useampi kuukausi ketoa takana, mutta siinä välissä lomailin viikon ja söin mitä huvittaa ja sen jälkeen tiputtauduin vhh:n kautta takaisin ketolle. Sanoisin, että tämä kerta oli helpompi kuin silloin ihan alussa ja kaikki rullaa omalla painollaan. En laske kaloreita, vaan syön itseni täyteen ja niin usein kun on nälkä. Ehkä jossain vaiheessa punnailen taas ruokia, mutta nyt se ei huvita yhtään. Olo on virkeä, treenit kulkevat eikä mitään nälkäkiukkuja tms ole. Mun ei ole tehnyt yhtään mieli karkkeja tai muuta vastaavaa. Jotkuthan pitää silloin tällöin ns. hiilaripäiviä ja syövät silloin mitä haluaa. Jos keho on rasva-adaptoitunut kunnolla, se ei välttämättä edes noina päivinä putoa ketoosista.

  Kiva kun oot mukana ja reseptit todellakin kiinnostaa!

  Jonna / Palasia arjestani

  • hannamariav kirjoitti:

   Jees reseptejä tulossa! Mulla oli viime viikonloppu hiukan lepsumpi (toisin sanoen söin vähähiilarisen mukaan ja join pari lasia viiniä), sen jälkeen olo oli pari päivää niin huono että ei tee kyllä mieli enää lipsua 😀 Mullakin on nyt näin neljän viikon jälkeen alkanut treeni kulkea ja perus arkipyöräily ei enää väsytä samaan tapaan kun muutamana ensimmäisenä viikkona. Mä en punnaillut kuin ensimmäisen pari viikkoa, sen jälkeen oon mennyt ihan mututuntumalla ja hyvin on mennyt!

 9. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  En oikein usko, että itse ainakaan tässä elämäntilanteessa jaksaisin 😀 Tällä hetkellä ruokailussa mennään neidin ehdoilla eli pyrkimyksenä olisi mahdollisimman monipuolinen ja terveellinen kotiruoka – siinä vaihtelevasti menestyen 😀

  • hannamariav kirjoitti:

   Se on kyllä hyvä, kun oon saanut hiukan painoa pois itsekin niin aion ottaa itse myös hiilaria takaisin ruokavalioon 😀

 10. Toni Fieandt kirjoitti:

  Moikka Hannamaria. Ite ketoillu tammikuusta ja hyvin on homma toiminu. Parin kk jälkeen aloin lisää ruokav. pähkinöitä(macadamia) ja seuraavaks mustikoita aamusin. Sit löysin isosti eri juustot ja makkarat, kukkakaalimuussit, kesäkurppalasagnet jne. Perus kananmunat, pekonit ja mct, voi, kuohukerma-kahvit ja ylipäänsä puhdas ruoka joka lentää, kävelee tai ui. Parasta ikinä oli kun aloin pätkäpaastoilee, rasvanpoltto nopeutuu ja energiatasot tod. hyvät. Vatsa tykkäs myös paastosta. Lisäks paasto buustaa testosteronii(myös naisille tärkeetä) ja kasvuhormoonii. Ja jos sen tekee kunnolla, niin autophagia eli kuolleiden solujen siivous käynnistyy.

  • hannamariav kirjoitti:

   Kiitos vinkeistä! Pätkäpaastoa en oo vielä testannut muuta kuin huomaamattani (unohtaessa syödä lounaan jälkeen ennen seuraavaa aamua), mutta se on seuraava johon aion tutustua!

 11. j kirjoitti:

  Kiinnostavaa lukea aiheesta, sillä oon itsekin harkinnut ketogeenistä ruokavaliota. Täytyy ensin tosin opiskella asiaa ja jos aion tämän toteuttaa, niin osallistun kyllä ehdottomasti johonkin valmennukseen. En itse eläisi näin ehkä loppuelämääni, mutta uskon että hirveästä hiilari- ja sokerikoukusta pääsemiseen tämä antaisi hyvän alun. Ehkä sitten lisäisin marjoja yms. jos siltä tuntuu. Vaikken itse ole ylipainoinen, niin ruokavalioni on kaikkea muuta kuin terveellinen. Syön todella vähän kasviksia ja sitäkin enemmän leipää ja herkkuja, etenkin kaikkea sokerista. Olo on jatkuvasti huono, turvonnut ja väsynyt. En pysty noudattamaan ibs:n takia edes fodmappia, koska himoitsen hiilareita. Ketoflunssa ja rasvaripuli (!?! tälläisestäkin kuulin) vaan vähän pelottaa 😀

  • hannamariav kirjoitti:

   Todellakin on antanut hyvän alun hiilari- ja sokerikoukusta poistumiseen (se oli itselleni yksi tavoite, sillä etenkin pasta ja jäätelö oli osa melkein jokaviikkoista elämää, yh). Mulle ei ketoflunssaa tullut ollenkaan kun ruokavalio ei ollut ihan toisesta ääripäästä vaan ennen keton aloittamista pikku hiljaa totuttelin kroppaa vähempiin hiilareihin vaikkei se helppoo ollut + pidin huolen veden ja suolojen saannista. Rasvaripulista en oo kuullukaa eikä sellasta oo kyllä ollut :DD

 12. ROSE kirjoitti:

  Kohtuullisesti voi hiilihydraatteja vähentää ja se tarkoittaa että normaalisti suositus
  on 1 gramma per painokilo eli 80 kg painava = 80 grammaa hiilihydraatteja, mutta Ketodieetissä se on liian paljon kuin saisi 2 ensimmäisen viikon aikana nauttia vain 20 g vuorokaudessa jolloin elimistö siirtyy ketoositilaan ja polttaa rasvaa ja sen voi mitata apteekista ostetulla Ketostix tikulla. Itse en tällä tavalla tee koska syön hedelmiä melko paljon missä on sokereita mutta en syö rasvaisia ruokia ollenkaan mutta silti laihdun kuin en syö makeisia tai kahvileipää eikä muuta naposteltavaa ollenkaan ! Alle 1000 Kcal vuorokaudessa laihtuu muutenkin oli sitten ruokavalio mikä tahansa niin pääasia on että aineenvaihdunta on nopea, vatsa toimii ja nestekierto pelaa ja siitä voi kiittää kuitupitoisen ruokavalion hedelmillä ja kasviksilla niin ei tule ummetusta tai päänsärkyä. Painonpudotuksen aloittamisessa Ketodieetti on mainio vaihtoehto ja vanhalla nimellä tunnettu Atkinsin dieetti jolla pääsee eroon makeanhimosta ja muustakin ylensyömisestä josta on helppo jatkaa ja saavuttaa tasapainoisen ruokarytmin terveellä tavalla ja kuin joskus tekee mieli jotain oikein hyvää niin voi hyvällä omatunnolla nauttia herkuista !

  • hannamariav kirjoitti:

   Tuo alle 1000 kaloria päivässä tuntuu ihan todella vähältä määrältä, itse en sellaiseen pystyisi millään. Syön tällä hetkellä n. 1500 kaloria päivässä vaihtelevasti (mun peruskulutus on paikallaan istuessa 1800 kaloria päivässä) ja joskus pidän plussapäivän. Hiilarit pysyy siellä n. 20g maissa päivässä. Atkinsin dieetti oli hiukan eri asia myös ja en sitä lähtisi tähän sotkemaan, mutta tasapainoa kuitenkin on hyvä etsiä ja itselle on sellainen pikku hiljaa löytymässä!

 13. Isivuosi kirjoitti:

  Tsemppiä elämäntaparemonttiin. Itselleni ei nuo ketogeeniset dieetit sovi, kun kroppa toimii parhaiten hiilareilla, etenkin näillä liikuntamäärillä.

  • hannamariav kirjoitti:

   Kiitos! Toivon välillä että olisin tuota kroppatyyppiä joka toimii parhaiten hiilareilla 😀

 14. Katja /Valkoisen vuoren rinteillä kirjoitti:

  Hyvä sinä! Kuulostaa toimivalta jutulta sulle 🙂 Näissä on varmaan aina se tärkein juttu että löytää just itselle sopivan tavan. Mä tässä pari viikkoa sitten karsin kaikki hiilarit (paitsi pari hedelmää pvä) ja sokerit pois, ja olen vetänyt ihan kunnolla kasviksia sekä vähärasvaista lihaa. Tipahti heti kuusi kiloa pois, vaikken ole harrastanut liikuntaa yhtään 😀 Ihan samaa mietinkin juuri aamulla, että ihanaa kun se kamala turvotus ja ruokakooma on vähentynyt.

  • hannamariav kirjoitti:

   Kuulostaa tosi hyvälle! Ja tosiaan, se itselle parhaiten toimiva tapa on hyvä löytää ja siinä pysyä niin elämä hymyilee 🙂

 15. Anile kirjoitti:

  Hyviä kommentteja ja itseäni kiinnostaa myös kuinka muilla menee. Olen ketoillut nyt n. pari kuukautta hyvin tuloksin. Tämä on itselleni mainio tapa pudottaa painoa ja päästä hiilarikoukusta (lue karkista ja pullasta) eroon. Joten kuulumisia odotellen 🙂

 16. Soigah kirjoitti:

  Olen yhden vuoden ollut pienessä ketoosissa ja paino on vakiintunut 14 kg pienemmäksi.

  Söin esim tänä aamuna kaksi pientä kanankoipea ja mustikoita 150 g pienen asidofilus piimän kanssa ja lisäksi mikrossa pehmensin parsakaalin puolikkaan johon laitoin kaksi ruokalusikallista oliiviöljyä ja 10 g voita. Lisäksi kupillinen kahvia.

  Päivällä syön esimerkiksi kaksi kananmunaa ja parsakaalia tai muuta kasvista oliiviöljyn ja pähkinöiden (30g) kanssa. Marjoja voin ottaa 2 kertaa päivässä 150g.

  Alkuillasta otan rasvaista jauhelihaa 150g jossain muodossa tai sitten kanaa 150g kasviksien ja kahdenlaisen öljyn tai rasvan muodossa 30g kuten edellä.

  Sama toistuu vielä illalla eli syön noin neljän-viiden tunnin välein 4 kertaa päivässä.
  Tämä sopii hyvin 90 kiloiselle, joka syö helppoja jätkän aterioita!

  Hyvä puoli on että kevyt ketoosi säilyy, eikä tule koskaan nälkä.

 17. Soigah kirjoitti:

  Pienellä ketoosilla tarkoitan sitä että veressä on ketoaineita vähän tai jonkin verran.

  Oleellista on myös vähintään puolitoista litraa vettä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *