Hae
Hannamaria

Ketogeeninen ruokavalio: Koostuuko se mulla vain eläinrasvasta?

*Sisältää mainoslinkkejä

Taasen on näkynyt ja noussut pinnalle mediassa ketogeeninen ruokavalio ja hiukan erikoisemmat käsitykset mitä siihen tulee; se on supervaarallista, rasvaa ei ihminen tarvitse, eläinproteiini tappaa ja niin edelleen.

Mun mentaliteetti ylipäätään on, että jokaiselle sopii omanlainen ruokavalio. Joidenkin kroppa ei siedä tiettyjä papuja (kuten minun), joidenkin kroppa pyörii paremmin hiilarilla ja suurella määrällä ruokaa, joku tarttee gluteenitonta, jotkut on löytänyt ratkaisun vegaanisesta ruokavaliosta pätkäpaastoilusta ja niin poiespäin. You do you.

ketogeeninen ruokavalio Taikuri ketohampurilainen

Oma ruokarytmi

Arjessa mulla on onneksi nykyään melko vakiintunut ruokarytmi. Aamulla juon rasvakahvin (*Foodinin Ghee-voita ja MCT- & kollageenijauhetta, esim.*OSLO Skin Lab jauhetta), lounaaksi syön mitä sattuu (yleensä salaatin tai proteiinia + salaattia lähimarketista) ja illalla syön jos on nälkä. Melko usein myös arki-iltaisin paastoan aina seuraavaan aamuun asti tai syön jotakin pientä, kuten omatekemää leipää tai jogurttikombon. Toki paastoaminen ei toimi jos on työpäivän jälkeen ollut mm. jotakin treeniaiheista tai olen syönyt liian kevyen lounaan.

Viikonloput ja reissut onkin sitten ihan eri asia. Viikonloppuna yleensä panostan kunnon aamiaiseen ja syön vain yhden isomman ruuan päivällä, oli se sitten lounas tai päivällinen. Tuon lisäksi saatan ottaa jotain pieniä välipaloja siellä täällä, tai sitten syön kaksi isompaa ruokaa päivässä aamiaisen lisäksi. Riippuu aivan täysin viikonlopusta ja reissusta, joten suosittelenkin seuraamaan mua Instassa @hannamariaw niin näät reaaliajassa ruokia yms!

Rasvan saanti sijoittuukin arkena melko hyvin pitkin päivää. Viikonloppuisin saan ison osan rasvoista aamuisin, joka on periaatteessa tavoitteellista. Myös reissussa pyrin saamaan mahdollisimman paljon rasvaa aamupalalla (munakokkeli, pekoni yms toimii aina), jotta siitä ei tarvitse niin paljoa huolehtia loppupäivänä eikä ”rasvavaje” voi iskeä.

ketogeeninen ruokavalio

Mistä ketogeeninen ruokavalio koostuu

Mulla se koostuu pääosaksi alle 6g/100g hiilaria sisältävistä kasviksista, juustoista, kananmunasta, erilaisista rasvalähteistä sekä lihatuotteista. Pääosin syön arjessa kanaa tai kalaa eläinproteiinina sekä kasviöljyjä rasvan lähteenä, pihvi ja pekoni kuuluvatkin nykyään hiukan erikoisempiin hetkiin kuten viikonloppuun tai ravintolakäynteihin.

Arkiaamu alkaa tosiaan rasvakahvilla, viikonloppuisin aamupala koostuu joko omatekemästä leivästä, juusto-avokado-muna-lihalautasesta tai esimerkiksi munakkaasta. Lounaaksi yleensä jonkinlainen salaatikombo oliiviöljyllä (pro tip – vie oma öljypurkki töihin!). Isoksi osaksi kotona laittama ruoka koostuu proteiini + kasvikset -kombosta, noutoruoasta tai omatekemästä leivästä. Noutoruokaa menee nykyään onneksi todella paljon vähemmän verrattuna aiempaan! Lisäkuvia löytyy mm. ruokapäiväkirja viikon ajalta -postauksesta, vaikkakin etenkin aamupala on tuon jälkeen muuttunut paljon.

Oon lähes täysin vaihtanut jogurtit ja kahvimaidot kasviperäisiin jo ennen ketogeenistä, joten makeuttamaton mantelimaito ja -soijajogurtti on nykyään mun arkiherkkua. Etenin jogurttisettiin menee sitä nauttiessa tuoreita vadelmia ja pellavansiemeniä, nam! Joskus myös pähkinöitä jos niitä sattuu olemaan, mutta etenkin parapähkinöitä tulee syötyä nykyään ihan muuten vain välipalana.

Reissussa mulla on välipalana ja snägärinä yleensä parapähkinöitä (Foodinin on parhaat), jotakin beef jerkyn -tyyppistä lihaa joka selviää lämpöisessä, juustonaksuja ja tottakai elektrolyyttipurkki vettä varten. Myös kurkku ja miniluumutomaatit on tosi hyviä snäksejä (ja nyt oon ymmärtänyt ne valmiiksi keitetyt sinkkumunat hyllyillä)!

painonpudottaminen ketogeenisellä ruokavaliolla

-15kg painonpudotus, kuvat joulukuun 2019 puolesta välistä

Miten pitkään aion jatkaa?

Kaikille jotka kysyvät olen sanonut että niin pitkään kuin hyvältä tuntuu ja painoa vielä tarvitsee suuremmissa määrin pudottaa. Kesällä ajattelin ottaa kevyen tauon mm. Olutsatama -tapahtumaa ennen ja hiukan sen jälkeen, mutta tuon tarkempia suunnitelmia ei vielä ole tiedossa. Jos syksyn -15kg kiinnostaa, klikkaa tänne.

Olo on ollut nyt niin hyvä, että tarvetta suuremmille muutoksille ennen tuota suuntaan tai toiseen ei ole. Tällä hetkellä en sano ettenkö olisi koko loppuelämääni tällä, enkä sano että olisin. Nähtäväksi jää, millaiselta arvot ja olo tuntuu sitten myöhemmin, sillä niiden mukaan mennään.

Ja hei, mulle sopii tämä että tietyn ruokavalion kautta jättää mm. herkut ja turhan napostelun pois, joka on mulla ollut välillä iso ongelma. Tässä on hyvä oppia tuostakin tavasta pois kun ruokavalio on niin rajattu ja tulevaisuus helpottuu huomattavasiti.

*****

Löydät kaikki ketogeenistä ruokavaliota koskevat postaukseni täältä. Aiheeseen liityviä postauksia ja reseptejä on jo jonkin verran tarjolla ja lisää on vielä tulossa, sitä mukaan kun kokeilen uutta ja saan niitä teille tuotua.

Mistä sun ruokavalio koostuu?

9 kommenttia

 1. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Jokaisessa ruokavaliossahan voi mennä överiksi. Itse en noudata mitään erityistä ruokavaliota, yritän vain sen pitää mahdollisimman terveellisenä ja monipuolisena – neidinkin takia, koska samoja ruokia kuitenkin kotona syödään 🙂

 2. Souliina kirjoitti:

  Tämä ketogeeninen ruokavalio on kiinnostava. Frendi on ollut tällä hyvän aikaa ja kehuu oloaan loistavaksi.
  Oma ruoka rytmi on hyvin sekava, johtuen paljolti myös vuorotyöstä.
  Jossain vaiheessa pt totes, että mun pitäis syödä säännöllisesti ja totta, voin nimittäin jättää lämpöisen ruoan väliin joinain päivinä kokonaan.

  Mietin tuota rasvakahvia, kun itse olen tee ihmisiä, että toimiiko siinä?

  • hannamariav kirjoitti:

   Vuorotyöt tuo kyllä aina omat haasteensa asiaan! Ja periaatteessa jos kestää rasvaa teessä niin miksei, itse kaipaan kahviin myös tuota MCT- ja kollageenisekoitusta niin koostumuksesta tulee lattemainen eli mun rasvakahvi ei yleensä ole vain kahvia + rasvaa!

 3. Riitta reissaa kirjoitti:

  Olen samaa mieltä, että jokainen syököön Oman kehonsa mukaan. En noudata mitään tiettyä ruokavaliota, mutta luontaisesi syön melko vähän hiilareita. Ne eivät vaan tunnu hyvältä.

 4. villananna kirjoitti:

  On hyvä, että löytyy erilaisia vaihtoehtoja, joista löytyy itselle sopiva. Tsemppiä 🙂

  https://villananna.vaikuttajamedia.fi

 5. Maikku kirjoitti:

  Ihan loistava pudotus! Itsekin ketolla syksystä, muutamaa lyhyttä taukoa lukuunottamatta ja hyvältä tuntuu 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.