Hae
Hannamaria

Elämäntapamuutos otti takapakkia – isosti

Kirjoitin jo n. 1,5 kuukautta sitten kuinka kohta allkaa elämäntapamuutos viikko viikolta. Ensin piti kaivaa motivaatio, sitten ottaa mukaan veden juonti ja selkää kuntouttavat jumpat, jonka jälkeen ketogeeninen ruokavalio ja sitten päivittäiset kävelylenkit tai -crosstrainer-sessio. Noooooo ei se nyt ihan noin mennyt.

elämäntapamuutos kirsikka

Mikä on kuitenkin onnistunut?

Oon ollut nyt tuon lähes puolitoista kuukautta ketogeenisellä ruokavaliolla ja saanut taas vedenjuonnin takaisin arkeen. Vatsa on myös voinut nyt paljon paremmin ja hyvin todennäköisesti mulla on jonkinasteinen gluteenin yliherkkyys ja/tai IBS.

Näiden lisäksi unen arvostus ja mielen hyvinvointi on ollut omalla tapetilla useamman viikon ajan. Etenkin kun kroppa prakaa, niin sitä tekee kaikkensa että uni ei enää kärsisi – toisin kuin vielä muutama vuosi sitten, silloin ajatteli että kyllä unesta voi uhrata.

Mielen hyvinvointiin oon myös hakenut apua, sillä kaikki muutokset ja päivätyön kuormitus alkoi käydä vähän liian raskaaksi hetkittäin. Oman firman asiat on aivan parasta, samoin vaikuttaja-asiat, mutta nyt kaipasin hands-on -neuvoja ja apuja käsitellä päivätyön ja muun elämän jatkuvaa muutosta ihan konkreettisin keinoin.

elämäntapamuutos kirsikka elämäntapamuutos kirsikka

Kropan hyvinvointi onkin sitten prakannut

Piti oikein tarkistaa, että milloin kävin alakropan vaivasta ensimmäisen kerran tänä vuonna lääkärissä ja se oli 16.3. eli about kaksi kuukautta sitten. Olin tuota ennen mennyt kipulääkkeen kanssa useamman viikon jo, eli joskus maaliskuun alussa alkoi kipuilu.

Ensin vaivaa hoidettiin Jyväskylässä lonkan bursiittina (josta kirjoitinkin että lääkärissä siihen laitettiin kortisonia). Tuosta useampi viikko ja soitin jälleen lääkäriin, joka kirjoitti lähetteen ortopedille. 8.4. kävin Turussa ortopedillä, sitä seuraavana päivänä magneettikuvassa ja maanantaina 12.4. ortopedi totesi, että oikean puolen pieni pakaralihas on revennyt 5mm alueelta sen yläosasta liitoksistaan. Tarjosi keppejä, sanoin että ei kiitos ja ekat kolme viikkoa elin kotona käymättä edes ruokakaupassa.

Tuosta on nyt reilu viisi viikkoa ja kipuja on edelleen tietyissä asennoissa ja rasituksen jälkeen. Ensi viikolla menen fysioterapeutille, jonka kanssa katsotaan miten tuota aletaan hoitaa. Kipulääkkeet olen nyt tiputtanut vain yöajalle ja mikäli päivällä kipu yltyy mahdottomaksi, otan lääkkeen vain todella tarvittaessa.

Voi siis sanoa, että perse on revennyt kaatumisen seurauksena, jeij 🙂 Onneksi tästä on saanut revittyä huumoria tasaisin väliajoin, sillä onhan tilanne nyt aivan absurdi – kaadut liukkaalla jäällä, vaivaa hoidetaan väärin ja se pahenee, jonka jälkeen oletkin kuukausia kävelemättä JUURI SEN JÄLKEEN, kun yli 4,5 vuotta kestänyt selkävaiva on saatu päiväjärjestyksestä pois. NIIKÖ MITÄ, kuka näiden nallekarkkien jaoista päättää! 

kirsikka

No kuis nyt se painonpudotus & muu fiilis

Fiilis on tällä hetkellä edelleen ärtynyt siitä, että kroppa vain lahoaa. Tuo vaiva estää tällä hetkellä selän ja keskikropan kuntoutuksen selkäleikkauksen jälkeen, kaikenlaisen pidemmän kävelyn (eilen kävin 1,5km hipsuttelukävelyllä ja kipu vihlaisi pari kertaa todella pahasti) ja syö motivaatiota urakalla, vaikka koitankin asian ottaa huumorilla.

Nyt kun askeleita ei välttämättä tule päivässä edes tuhatta, on motivaatio painonpudotukseenkin jossain kaukana. Syön tällä hetkellä edelleen ketogeenisesti, mutta olen ajatellut tuon vaihtoa IBS-ystävälliseen, vähähiilariseen ja -gluteeniseen ruokavalioon joka on sallivampi kuin keto (kaipaan mm. marjoja ja hedelmiä).

Paino ei tällä hetkellä liiku mihinkään, eli tasapaino on onneksi liikkumattomuuden ja ruokamäärän kanssa löytynyt (heittelee edelleen viikosta riippuen 1-2kg). Tämä sentään on todella positiivinen asia, sillä se voisi helposti vain nousta koska edes päivittäistä hyötyliikuntaa ei tule. Olen päättänyt laittaa painonpudotuksen nyt backburneriin ja palata siihen kun muut asiat selkenee.

*****

Yleisfiilis onkin väsynyt ja tilanteeseen uupunut,mutta parempi kuin parisen viikkoa sitten. Olen onnellisessa asemassa että työterveys on näin hyvä sekä fyysisen, että henkisen hyvinvoinnin puolesta ja apua löytyy kumpaankin. Vielä on paljon matkaa että arki sujuu millään tavalla normaalisti, mutta sitä kohti ollaan menossa. Mutta onneksi elämäntapamuutos ei ole kisajuoksu.

Kuinka teidän hyvinvointi ja mahdollinen elämäntapamuutos?

Seuraa minua: Instagram / Facebook

Seuraa Hannamaria Mediaa: Instagram / Facebook / LinkedIn

Tutustu Suhteellista Podcastiin – asiaa ihmissuhteista ja ilmiöistä niiden ympärillä.

Lue myös:
Miten ketogeenisen ruokavalion aloitus onnistuu?
Miksi ketogeeninen ruokavalio epäonnistuu & miten vältät sudenkuopat
Puoli vuotta selkäleikkauksesta – miten palautuminen on edennyt?

Lue kaikki aiheen ketogeeninen ruokavalio -postaukset.
Lue kaikki aiheen Selkäongelmat -postaukset.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *