Hae
Hannamaria

Miksi ketogeenisen lopettaminen tuli ajankohtaiseksi (taas)

Viime viikolla kerroin aloittavani Suurin muutos -valmennuksen 16.8. meidän upean Monnan johdolla ja yhteisön tuella. Siinä samassa sivusin aihetta ketogeenisen lopettaminen ja miksi se oli taas kevään lopussa itselleni ajankohtaista. Olen ollut ketolla nyt kaksi pitkää jaksoa (syksy 2019, kevät 2020) sekä yhden lyhyen (pari kk keväällä 2021) mutta nyt se ei ole enää hetkeen tuntunut omalta jutulta.

ketogeenisen lopettaminen

Ketogeeninen ruokavalio ei ollut itselle enää laihdutuskeino

Eikä se välttämälle sitä osalle koskaan ole ollutkaan, vaan moni on ketogeenisella paremman olon vuoksi. Minulle se sitä kuitenkin oli pidemmän aikaa ja kuten olen monesti kirjoittanut, olin tyytyväinen että olin ketogeenisellä pidemmän aikaa ja useamman pätkän. 

Opin ketogeenisellä ruokavaliolla ollessani kropastani todella, todella paljon. Rupesin listaamaan kaikkea oppimaani ja totesin, että sitä on yhden postauksellisen verran. Nämä ulottuvat jopa tämän aikaisemmin kirjoitetun ruokavalion perusteet -postauksen ylitse. Palataan siis näihin uudessa postauksessa.

En halunnu tiukkoja rajoitteita kesään

Eniten mua häiritsi se, etten olisi voinut hyvällä omatunnolla nauttia jäätelötötteröä, lasillista terassilla tai syödä sushia. Monelle nämä ei olisi ongelmia, mutta itse haluan nauttia kesästä ilman sen suurempia paineita – sen takia lopetin ketogeenisen ruokavalion viime kesäksikin.

Tämä kulunut kevät oli muutenkin tarpeeksi rankka pakaran lihaksen repeämisen, muuton, koronasulkujen ja työkiireiden takia että siihen päälle ei todellakaan tarvinnut enää stressiä ruokavaliosta. Vaikka herkut onkin päätyneet takaisin elämään, voinen sanoa että ne ovat kohtuullisissa määrissä.

Rajoittavuus tuntui vaikuttavan mielialaan negatiivisesti

Jo ylipäätään elämä, eli kulkemisen rajoitukset repeämisen ja koronasulkujen vuoksi sekä työ, pisti kupolin sen verran koville, että en olisi yhtään kestänyt enempää. Kun tunnuin syyllistävän itseäni ruokavaliostakin, oli elämä hetken aikaa melko kurjaa.

Sen hetken kun olin ketogeenisella ruokavaliolla loppukeväästä, olin todella onneton kaiken muun painaessa päälle. Rajatulla ruokavaliolla pitää olla silloin, kun sitä jaksaa noudattaa ja jaksaa nähdä vaivaa. Kun kaikki muu painoi päälle, ja mies söi vielä eri ruokavalion ruokia, alkoi tuo käydä liian kuormittavaksi.

ketogeenisen lopettaminen

Tunsin olevani vapaampi gluteenittomalla & laktoosittomalla ruokavaliolla

Keväällä epäilin, että minulla on suvussakin kulkeva keliakia ja/tai IBS. Teinkin siis vaihdoksen ketogeenisesta ruokavaliosta ”vain” gluteenittomaan (laktoositonta olen syönyt vuosia). Pallovatsa ja muut ruoansulatuksen ongelmat on poissa! Olen tällä hetkellä gluteenittomalla ja laktoosittomalla ruokavaliolla vältellen tiettyjä FODMAP-ruoka-aineita ja vatsa voi paremmin kuin hyvin. Mitä nyt yhtä vatsaflunssaa lukuunottamatta.

Syön myös tietyt annokset edelleen vähähiilihydraattisena, osan vahingossa ja osan tarkoituksella. Tälläisiä ovat esimerkiksi kana-kasvis-annokset, salaatit ja munakas-aamupala. Perunaa tulee nykyään syötyä yllättävän paljon, pastaa ja riisiä ei juurikaan.

Summasummaarum; en jaksanut sen tuomaa stressiä, rajoittavuutta ja ruokavalion suunnitelmallisuutta pienintäkin yksityiskohtaa myöden.

*****

Nyt aion suunnata katseet ruokavalion suhteen gluteenittomaan ja laktoosittomaan ruokavalioon. Monnan valmennus toivottavasti kerryttää uudenlaista reseptipankkia, sillä ketogeenisen ajan reseptipankki on hyvin muistissa vielä. Blogin uumenista löytyy muuten hirmuinen määrä sekä perus reseptejä että ketogeenisestä ruokavaliosta kertovia postauksia luettavaksi.

Monnan salliva Suurin Muutos -valmennus muuten alkaa 16.8. ja voit siihen asti saada sen alennettuun hintaan koodilla hannamaria (saan pienen komission kun käytät koodia).

Onko teillä ketogeenisen lopettaminen käynyt mielessä?

Seuraa minua: Instagram / Facebook

Seuraa Hannamaria Mediaa: Instagram / Facebook / LinkedIn

Lue myös:
Ketogeeninen tikka masala ja kukkakaaliriisi
Miten ketogeenisen ruokavalion aloitus onnistuu?
Miksi ketogeeninen ruokavalio epäonnistuu & miten vältät sudenkuopat

Lue kaikki aiheen ketogeeninen ruokavalio -postaukset.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *